بیماری اکتروپیون
اکتروپیون به چه نوع بیماری اطلاق می شود؟
بیماری اکتروپیون نوعی بیماری چشم است که معمولاً لبه پلک تحتانی چشم را درگیر می کند. زمانی که ماهیچه های پلک پایینی تضعیف می شوند و قسمت پشتی آنها به سمت بیرون از چشم قرار می گیرد؛ این بیماری به وجود می آید. درمان به موقع این بیماری نزد چشم پزشک از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا در صورت درمان به موقع ممکن است عوارضی برای بیماران اتفاق بیفتد. در ادامه مطلب در خصوص علائم، دلایل و راهکارهای درمان این بیماری مطالب بیشتری بیان می شود.
بیماری اکتروپیون در اثر چه عواملی به وجود می آید؟
عوامل متعددی می توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند؛ در بین عوامل به وجود آورنده این بیماری، یک نقطه مشترک وجود دارد و آن این است که اغلب عوامل به وجود آورنده باعث ضعیف شدن عضله های حلقوی دور چشم می شوند. عضله های حلقوی دور چشم وظیفه نگه داشتن پلک روی چشم را بر عهده دارند. زمانی که این عضلات ضعیف میشوند؛ پلک دچار این مشکل می شود. این بیماری در افراد بالای ۶۰ سال بیشترین شیوع را دارد؛ زیرا افزایش سن باعث شل شدن غضروف های دور چشم می شود و این بیماری را به وجود می آورد.
مهم ترین علت های به وجود آورنده این بیماری عبارتند از:
عمل های جراحی ایجاد شده روی چشم و باقی ماندن زخم آنها
عوامل ایجاد کننده فلج اعصاب صورت مانند فلج بلز
فلج عصب های نگهدارنده عضلات پلک
ایجاد تومورهای بدخیم و خوش خیم پلکی
برخی از بیماریهای پوستی مانند درماتیت
ایجاد اسکار در اثر سوختگی، عمل جراحی و غیره در اطراف بافت چشم
اکتروپیون در صورت درمان نشدن چه عوارضی را می تواند به دنبال داشته باشد؟
به دلیل اینکه در بیماری اکتروپیون چشم و مخاط آن در معرض هوا قرار می گیرند؛ چشم به مرور زمان دچار خشکی می شود. خشکی چشم نیز می تواند عوارض و علائم متفاوتی را به وجود آورد. اگر افراد به ایجاد این بیماری واکنشی نشان ندهند و برای درمان به موقع آن اقدام نکنند؛ چشم به مرور زمان خشک تر می شود و قرنیه در پی آن دچار آسیب های جدی میشود. مخاط داخلی پلک ها به مرور زمان ضخیم تر می شود و عوارضی مانند عفونت و التهاب را نیز به دنبال می آورد.
به طور کلی مهم ترین عوارض اکتروپیون عبارتند از:
کاهش قدرت بینایی
از دست رفتن لایه محافظ قرنیه
ایجاد زخم روی قرنیه
ایجاد خراش روی قرنیه
کوری دائمی

بیماری اکتروپیون
بیماری اکتروپیون با چه علائمی خود را نشان می دهد؟
برگشت پلک به خارج از چشم در درجات مختلف بروز پیدا میکند. با توجه به این که فرد، مبتلا به نوع خفیف یا شدید این بیماری باشد؛ علائم این بیماری می توانند به صورت متفاوتی بروز پیدا کنند.
به طور کلی شایع ترین و مهم ترین علائم این بیماری عبارتند از:
سوزش چشم
به علت ضخیم شدن ملتحمه چشم در این بیماری و تبخیر اشک، چشم افراد حساستر می شود و سوزش چشم در آنها اتفاق میافتد.
آسیب پذیر شدن سطح قرنیه
به علت نبود توزیع یکنواخت اشک در چشم، در این بیماری قرنیه پوشش خود را از دست می دهد و به شدت آسیب پذیر میشود. قرمزی چشم و احساس کوبیدن جسم خارجی در چشم این علائم را در پی آسیب پذیر شدن قرنیه به وجود می آورد.
آبریزش چشم
آبریزش چشم از دیگر علائم این بیماری است که به علت جمع شدن اشک روی پلک ها و عدم ورود اشک چشم به منافذ پلک یا پانکتا اتفاق میافتد. عدم ورود اشک چشم به منافذ پلک از تخلیه صحیح اشک جلوگیری می کند و آبریزش اتفاق می افتد.
فتوفوبیا
افراد مبتلا به این بیماری به نور حساسیت زیادی پیدا می کنند که علت آن میتواند خشکی سطح قرنیه و تجمع اشک روی پلک باشد.
قرمزی پلک
قرمزی، تورم و پف کردن پلک از دیگر علائم این بیماری است که به علت خشکی چشم و تجمع اشک های متراکم روی پلک به وجود می آید.
افراد مبتلا به این بیماری باید بدانند که این بیماری قابل پیشگیری نیست و استفاده از پماد ها و اشک های مصنوعی صرفاً می تواند علائم این بیماری را برطرف کند و راه درمان این بیماری اشک مصنوعی و پماد نیست.
پزشکان چه راهکارهای درمانی را برای بیماری اکتروپیون به کار می گیرند؟
افرادی که با علائم اکتروپیون به متخصص چشم مراجعه می کنند متخصص در ابتدای امر، یک معاینه ساده و آزمایش ساده انجام می دهد. پس از اینکه چشم پزشک، عضلات و تاندون های پلک بیمار را ارزیابی کرد و علت به وجود آمدن بیماری را جویا شد؛ با توجه به همه این پارامترها راهکار درمانی را به کار می گیرد. درمان قطعی این بیماری عمل جراحی است.

بیماری اکتروپیون
روش انجام عمل جراحی
جراحی با توجه به علت ایجاد بیماری به روش های مختلفی انجام می شود. به عنوان مثال اگر افزایش سن علت ایجاد این بیماری باشد؛ در طی جراحی لبه بیرونی پلک پایین حذف می شود و تاندون ها و سایر عضلات پلک در طی این عمل سفت می شوند. اگر علت ایجاد این بیماری سوختگی و جمع شدگی بافت جوشگاهی باشد، پزشک از پیوند پوستی استفاده می کند. پوست پشت گوش بیمار و پوست پلک بالا می تواند به عنوان پوست قسمت اهدا کننده در نظر گرفته شود. ممکن است در طی جراحی، عمل دیگری برای اصلاح مجاری اشکی نیز انجام شود.
مراجعه به پزشک
اکتروپیون برگشت لبه پلک پایینی و مژه ها به سمت بیرون از چشم است؛ که در اثر عوامل مختلفی مانند عوامل مادرزادی، فلج عصب فاسیال صورت، سوختگی و جمع شدگی بافت جوشگاهی و بیماری های پوستی ممکن است به وجود آید. این بیماری اگر به موقع درمان نشود؛ میتواند عوارضی مانند خشکی چشم، کاهش قدرت بینایی و کوری، انسداد مجاری اشکی و زخم شدن سطح قرنیه و التهاب شدید پلک را به وجود آورد. برای جلوگیری از عوارض ناشی از بیماری لازم است برای درمان اکتروپیون به موقع اقدام شود. درمان قطعی این بیماری جراحی است که به روش های مختلفی با توجه به علت بیماری انجام می شود. برای درمان و کنترل علائم این بیماری می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.