تومور غده اشکی چیست

تومور غده اشکی چیست

تومور غده اشکی چیست؟

چشم از اجزا و لایه های مختلفی تشکیل شده است. یکی از مهم ترین اجزای چشم، غده اشکی است که نقش بسیار مهمی در تولید اشک چشم بر عهده دارد. اشک از چشم در برابر انواع ذرات ریز مراقبت می کند و باعث مرطوب ماندن چشم می شود. با بروز مشکلات مختلف مانند تومور غده اشکی، در عملکرد این غده اختلال هایی ایجاد خواهد شد. تومور غده اشکی در دو نوع خوش خیم و بدخیم رشد می کند و علائم متعددی به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم، دلایل ایجاد و انواع تومور غده اشکی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه درمان تومور غده اشکی، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آناتومی غده اشکی

سیستم اشکی از غده اشکی، غده فرعی اشکی، کیسه اشکی، کانالیکول و مجرای نازولاکریمال تشکیل یافته است. غده اشکی به عنوان مهم ترین اجزای سیستم اشکی شناخته می شود و در قسمت بالایی و گیجگاهی کاسه چشم در یک حفره قرار گرفته است. برای جراحی کردن غده اشکی لازم است از پوست، عضله حلقوی و سپتوم کاسه چشم عبور شود تا به غده اشکی دسترسی یابند. اربیتال یا همان کاسه چشمی و پالپیرال یا همان پلکی به عنوان دو عنصر اصلی غده اشکی شناخته می شوند. مهم ترین وظیفه غده اشکی، تولید اشک برای داخل چشم و مرطوب نگه داشتن چشم است که اشک تولید شده از طریق یک مجرای مخصوص وارد بینی شده و جذب بدن می شود.

تومور غده اشکی چیست

تومور غده اشکی چیست

انواع تومور غده اشکی

به رشد غیر طبیعی سلول ها در غده اشکی که باعث ایجاد نوعی برآمدگی در اطراف چشم می شود، تومور غده اشکی گفته می شود. تومورهای غده اشکی از نظر نوع رشد و تکثیر سلول های غیر طبیعی در انواع مختلفی قرار دارند. در این بخش از مطلب به بررسی انواع تومور غده اشکی می پردازیم.

  • تومور غده اشکی خوش خیم
این مقاله را هم بخوانید:
دیستروفی کان راد چیست؟

از شایع ترین نوع ابتلا به تومور غده اشکی، از نوع خوش خیم است. این نوع تومور اشکی به ندرت مستاژ کرده و سلول های غیر طبیعی به سایر اندام های بدن تهاجم پیدا می کند. به طوری که اغلب از طریق روش های درمانی، قابل درمان است.

  • تومور غده اشکی بدخیم

از نادرترین نوع ابتلا به تومور غده اشکی نوع بدخیم آن عنوان می شود. این نوع تومورها به صورت ترکیبی از غده و کیست است که داخل کیست ها از مایع تشکیل یافته است. احتمال انتقال توده های سرطانی از بخش غده اشکی به سایر بخش های بدن بسیار زیاد است.

شایع ترین علائم وجود تومور غده اشکی

در صورت بروز تومور غده اشکی در یکی از چشم ها، بیمار با علائم و نشانه هایی مواجه خواهد شد. این علائم بسته به نوع تومور غده اشکی و میزان رشد و تکثیر تومور در افراد مختلف می تواند متفاوت باشند. از جمله شایع ترین علائم وجود تومور غده اشکی عبارتند از:
ایجاد برجستگی و تورم در چشم و پلک
ایجاد اختلال در بینایی مانند دو بینی
قرمز شدن چشم
خارش چشم
تنگ شدن مردمک چشم و تاری دید
به وجود آمده یک توده در ناحیه غده اشکی
داشتن اشک ریزش
بروز عفونت در چشم

دلایل ایجاد تومور غده اشکی

در حالت کلی، دلیل واضحی برای رشد و تکثیر سلول های غیر طبیعی یافت نشده است. با این وجود عواملی هستند که می توانند وجود و رشد سریع تومور در غده اشکی را افزایش دهند. در برخی موارد هم می توان با رعایت نکات مهم از بروز این عارضه جلوگیری کرد. در ادامه به مهم ترین عوامل افزایش دهنده ایجاد تومور غده اشکی می پردازیم.
• اختلال های ژنتیکی و بیماری های وراثتی
• ایجاد عفونت های داخل رحمی جنین
• قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خطرناک و سرطان زا
• بروز عفونت در اثر وجود ویروس های انکوژن
• مصرف سیگار و سایر دخانیات

این مقاله را هم بخوانید:
بلفارواسپاسم یا اسپاسم پلک چیست؟

تومور غده اشکی چگونه تشخیص داده می شود؟

علائم وجود تومور در غده اشکی چشم به علائم دیگر بیماری های چشمی، شباهت زیادی دارد. توصیه می شود بیمار با مشاهده هر نوع علامت غیر عادی در چشم به پزشک متخصص چشم مراجعه داشته باشد. ابتدا معاینات اولیه به وسیله دستگاه های مجهز و مخصوصی انجام می شوند. تومور غده اشکی عارضه ای بسیار حساس است که نیاز به بررسی های بیشتری دارد. در ادامه برای انجام این بررسی ها از تست آزمایشگاهی دقیق تری استفاده می کنند. در این تست ها، نوع، سرعت انتشار و رشد و همچنین اندازه تومور به خوبی مشخص می شوند. از جمله این تست ها عبارتند از:
تصویر برداری به روش سی تی اسکن
تصویر برداری به روش ام آر آی
انجام نمونه برداری و بیوپسی از بافت چشم

نحوه جراحی تومور غده اشکی

رایج ترین روش درمانی برای کنترل رشد و تکثیر تومور غده اشکی، استفاده از روش جراحی است. در این جراحی بسته به میزان رشد و اندازه تومور، بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی قرار می گیرد. برشی را در فاصله یک سانتی متری توده روی پوست ایجاد می کنند. رعایت این فاصله باعث می شود تا تمامی بخش ها و ضایعات توده به صورت کامل خارج شوند. چنانچه تومور عده اشکی از نوع بدخیم باشد و به سایر قسمت های چشم گسترش پیدا کند، جراح طی عمل جراحی اقدام به خارج کردن تمام بافت ها، ماهیچه ها و در برخی موارد کاسه چشم می کند. در انتها محل بریدگی ها به کمک بخیه بسته می شوند.

این مقاله را هم بخوانید:
شالازیون و درمان آن

روش های غیر جراحی درمان تومور غده اشکی

مهم ترین روش های غیر جراحی که برای درمان تومور غده اشکی مورد استفاده قرار می گیرد، شیمی درمانی و رادیو تراپی هستند. در ادامه به بررسی و معرفی این دو روش درمانی می پردازیم.

تومور غده اشکی چیست

تومور غده اشکی چیست

  • شیمی درمانی

برای کنترل توده های لنفاوی اغلب از روش شیمی درمانی و تزریق داروهای شیمیایی به بیمار استفاده می کنند. بنا به نظر پزشک و وضعیت بیمار، در برخی موارد عمل شیمی درمانی و رادیو تراپی به طور هم زمان انجام می شوند.

  • رادیو تراپی

رادیو تراپی در دو روش متفاوت رادیو تراپی داخلی و رادیو تراپی خارجی انجام می شود. در رادیو تراپی خارجی، پرتوها از خارج از چشم به توده تابانده می شوند و در رادیو تراپی داخلی از یک دیسک رادیواکتیو داخلی برای تاباندن مستقیم پرتوها استفاده می کنند.

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع غده تومور اشکی و همچنین علائم، دلایل و روش های تشخیص و درمان این عارضه پرداخته شد. کارسینوم کیستیک آدنوئید، آدنوکارسینوم پلئومورفیک و لنفوم از انواع تومورهای غده اشکی هستند که با استفاده از روش های جراحی، رادیو تراپی و شیمی درمانی می توان رشد آن ها را کنترل و درمان کرد. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان تومور غده اشکی چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *