روش های درمان اسپاسم پلک
روش های درمان اسپاسم پلک
یکی از مشکلاتی که در عضلات چشم ها می تواند ایجاد شود، عارضه اسپاسم پلک است. دلایل متعددی باعث منقبض شدن پلک یا ایجاد اسپاسم پلک می شود که با تشخیص درست و دقیق این دلایل می توان از روش های درمانی موثرتری برای کنترل این مشکل استفاده کرد. روش های درمان اسپاسم پلک در دو گروه غیر تهاجمی و تهاجمی دسته بندی می شوند که بنا به شرایط پلک بیمار، نوع روش درمانی انتخاب می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم، دلایل، عوارض و همچنین نحوه تشخیص و روش های درمان اسپاسم پلک بپردازیم. برای کسب اطلاعات افزون تر در این زمینه، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
اسپاسم پلک چیست؟
به پلک زدن های غیر ارادی و مکرر، اسپاسم پلک یا بلفارواسپاسم گفته می شود. این بیماری از مشکلات و اختلال های عصبی ناشی می شود و می تواند علائم و عوارض آزار دهنده ای برای بیمار داشته باشد. بنا به تحقیقات آماری انجام شده، اسپاسم پلک اغلب در گروه سنی بزرگسال و سالمندان و در اغلب موارد در زنان بروز پیدا می کند و شرایط استرس و تنش زایی برای بیمار ایجاد می کند. از طرفی، پلک زدن های بی اختیار باعث منقبض شدن یک یا گروهی از عضلات چشم می شود. این عارضه می تواند پیش رونده باشد و در برخی موارد بیمار برای چندین ساعت بینایی خود را از دست دهد.
علائم ناشی از اسپاسم پلک
هر نوع پلک زدن های غیر عادی یا به هم فشردن بی اختیار پلک ها به یکدیگر اسپاسم پلک نامیده می شود. در صورتی که این پلک زدن های غیر عادی به مدت زمان طولانی تکرار شود و همچنین علائم غیر عادی دیگری نیز در بیمار مشاهده شود، بایستی بیمار به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه کند. از جمله علائم هشدار دهنده ناشی از اسپاسم پلک عبارتند از:
• طولانی تر شدن اسپاسم چشم برای بیشتر از یک هفته
• ایجاد اختلال در دید عادی و طبیعی به دلیل بسته شدن چشم در اثر پلک زدن های سریع و غیر عادی
• گرفتگی و جمع شدن عضلات در سایر بخش های صورت
• سوزش چشم
• نور هراسی یا همان حساسیت داشتن به نور
• قرمزی و متورم شدن چشم
• مشاهده ترشحات غیر طبیعی از چشم ها
• افتادگی پلک بالایی
دلایل اسپاسم پلک
تا به امروز علت دقیق و واضح اسپاسم پلک و پلک زدن های غیر ارادی ناشناخته باقی مانده است. ولی دانشمندان به طور حتم بر این باور هستند که ایجاد این شرایط با تحریک عصبی و مغز در ارتباط است. به طوری که فرمان های صادر شده از طرف مغز برای پلک زدن عادی دچار اختلال می شود و هماهنگی بین عضلات صورت از بین می رود. با این وجود عوامل و دلایل متعددی باعث افزایش بروز اسپاسم پلک می شود که در ادامه به این عوامل اشاره می کنیم.
• خشکی چشم
• عوارض جانبی برخی از داروها مانند داروهای بیماری پارکینسون
• داشتن اضطراب و استرس
• تحریک شدن قرنیه یا ملتحمه
• داشتن کمبود خواب ناشی از خستگی
• خیره شدن طولانی به صفحه کامپیوتر یا تلویزیون
• مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه
• ایجاد اختلال در سیستم عصبی
• داشتن آلرژی و آبریزش چشم
اسپاسم پلک چگونه تشخیص داده می شود؟
علائم هشدار دهنده ظاهر شده هم زمان با اسپاسم پلک و پلک زدن های غیر ارادی، دلیل واضحی برای مراجعه سریع به پزشک متخصص چشم هستند. این علائم به طور واضح در چشم های بیمار مشاهده می شوند و پزشک برای تشخیص آن نیازی به استفاده از روش های آزمایشگاهی خاصی ندارد. برای شناسایی عامل به وجود آورنده اسپاسم پلک از روش های آزمایشگاهی مانند انجام معاینات از طریق دستگاه های مخصوص یا تصویر برداری از ساختار چشم، استفاده می کنند. خشکی چشم به همراه اسپاسم چشم نیاز به انجام این آزمایش ها را افزایش می دهد.
روش های درمان اسپاسم پلک
امروزه با روش های درمانی متعددی می توان اسپاسم پلک را کنترل و درمان کرد. انتخاب هر یک از روش های درمانی به وضعیت بیمار، میزان شدت اسپاسم پلک و نظریه پزشک متخصص بستگی دارد. در این بخش از مطلب به بررسی انواع روش های درمان اسپاسم پلک می پردازیم.
- دارو درمانی
استفاده از روش دارو درمانی و تجویز دارو به بیمار، نمی تواند روشی کاملاً موثر یا نتیجه بخش باشد. برخی از بیماران با مصرف دارو، اسپاسم پلک آن ها کنترل می شود و برخی دیگر حتی با طی روند درمانی طولانی تر، نتایج قابل قبولی از مصرف دارو دریافت نمی کنند. در برخی موارد دیگر با داشتن صبر زیاد می توان نتایج مطلوبی از مصرف داروها به دست آورد.
- تزریق بوتاکس
تزریق بوتاکس در عضلات منقبض نتایج بسیار مطلوبی به همراه دارد. این روش درمانی عوارض خاصی به همراه ندارد و به عنوان یک پیش درمان قبل از انجام جراحی شناخته می شود. با تزریق بوتاکس به عضله پلک بالایی و پایینی تکانه های عصبی مسدود می شوند. نتایج حاصل از تزریق بوتاکس تا 2 هفته بعد از تزریق نمایان می شوند و می توانند تا 3 الی 4 ماه ماندگاری خوبی داشته باشند. بعد از سپری شدن این چند ماه، در صورت بروز مجدد اسپاسم پلک، نیاز به تکرار تزریق بوتاکس وجود دارد.
- جراحی
در صورت نگرفتن نتایج مطلوب از روش دارو درمانی و ایجاد اختلال شدید در بینایی فرد به دلیل اسپاسم پلک و بسته شدن مداوم پلک ها، از روش جراحی استفاده می کنند. در این جراحی، برخی از عضلات چشم و پلک که عمل بسته شدن پلک را انجام می دهند، برداشته می شوند. آپراکسی بازشدگی پلک وضعیتی است که با تزریق بوتاکس نیز بهبود پیدا نمی کند و نیاز به انجام عمل جراحی دارد.
- کنترل استرس
از آن جایی که پلک زدن های غیر ارادی و اسپاسم پلک با اعصاب فرد در ارتباط است و همچنین داشتن استرس به عنوان عامل اصلی اسپاسم پلک شناخته می شود، بایستی این استرس کنترل و درمان شود. برای کنترل استرس لازم است بیمار در جلسه های کار درمانی یا روان درمانی شرکت داشته باشد. گفتگو و یافتن روش درمانی مناسب برای کنترل استرس مسیر خوبی برای بهبود اسپاسم پلک خواهد بود.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علائم، عوارض، دلایل و روش های درمان اسپاسم پلک پرداخته شد. برای کنترل و درمان این نوع انقباض عضلانی چشم از روش های تجویز دارو، تزریق بوتاکس، جراحی و کنترل استرس استفاده می کنند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل اسپاسم پلک و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.