عوارض دیابت کنترل نشده روی شبکیه چشم
بررسی عوارض دیابت کنترل نشده روی شبکیه چشم
دیابت کنترل نشده می تواند اثرات مخربی روی شبکیه چشم داشته باشد. در واقع دیابت یک نوع بیماری مربوط به تنظیم قند خون است که در آن بدن توانایی تولید یا استفاده درست از انسولین را ندارد. به همین خاطر قند به درستی از جریان خون جمع آوری نمی شود و در مدت زمان طولانی می تواند بخش های مختلف بدن را تهدید کند. از جمله عوارض قند خون بالا می توان به آسیب های قلبی، کلیوی، آسیب به رگ های خونی اشاره کرد؛ همچنین دیابت چشم ها را نیز هدف قرار می دهد و آسیب های غیرقابل جبرانی در آن ها به وجود می آورد. در ادامه همراه ما باشید تا با عوارض دیابت کنترل نشده روی شبکیه چشم آشنا شوید.
علائم شبکیه آسیب دیده در اثر دیابت
در اثر دیابت شبکیه چشم آسیب می بیند اما ممکن است هیچ علائمی در آن ظاهر نشود. در اغلب موارد نشانه های زیر می تواند بیمار را متوجه کند:
• نقاط شناور یا تاریکی در جلوی چشم
• دید تار یا دوبینی
• هاله های نور یا نقاط تاریک
• سختی دید اجسام خارج از قرنیه
عوامل مؤثر در ایجاد بیماری های شبکیه ناشی از دیابت
از جمله عوامل موثر در ایجاد بیماری های شبکیه در اثر دیابت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• عارضه های چشمی ارثی
• سابقه بیماری ارثی دیابت
• نوع دیابت
• افزایش سن
• مدت زمان بیماری و تشخیص آن
• نحوه کنترل بیماری
بیماری های شبکیه مرتبط با دیابت
در بخش خلفی چشم شبکیه لایه سلولی حساس به نور وجود دارد که نور را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. این سیگنال ها به مغز ارسال می شوند و مغز آن ها را تجزیه و تحلیل کرده و تصاویر قابل تشخیص و واضح ایجاد می کند. شبکیه چشم دائماً نیاز به تأمین خون دارد که به واسطه رگ های خونی کوچک آن را دریافت می کند. تقریباً ۹۰ درصد مواردی که سلامت چشم بیمار در اثر دیابت به خطر می افتد، در مراحل اولیه قابل درمان است. به همین خاطر توصیه می شود افراد دیابتی به صورت سالانه تست های بینایی را انجام دهند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شده باشد. دیابت کنترل نشده باعث بروز مشکلات مختلف در شبکیه چشم بیماران می شود. شناخت این بیماری ها و علایم آن ها تا حد زیادی در تشخیص و درمان به موقع کمک خواهد کرد؛ بنابراین آشنایی با آن ها اهمیت زیادی دارد.
رتینوپاتی دیابتیک
در اثر بالا بودن سطح قند خون، رگ های خونی موجود در شبکیه چشم بیمار ورم می کنند و دچار پارگی خواهند شد؛ همچنین ممکن است این رگ های خونی مسدود شوند و جریان خون را عبور ندهند. در اکثر موارد رگ های جدید خونی داخل شبکیه رشد می کنند. این موارد می توانند اختلال در بینایی را در پی داشته باشند. اگر سطح قند خون بالا رود، این رگ های خونی کوچک دچار آسیب می شوند. سه مرحله رتینوپاتی دیابتی عبارتند از:
• در مرحله اول که به نام رتینوپاتی زمینه ای شناخته می شود، با تورم کوچک درون رگ های خونی مواجه هستیم که می توانند کمی خونریزی به همراه داشته باشند و معمولاً تأثیری در بینایی فرد ندارند.
• مرحله بعدی به نام رتینوپاتی پیش تکثیری است که در آن تغییرات به صورت شدیدتر و گسترده تر در رگ های خونی ایجاد می شوند که نتیجه آن خونریزی شدید داخل چشم است.
• مرحله سوم نیز رتینوپاتی تکثیری نام دارد که در آن تعداد بافت زخمی و رگ های خونی که ضعیف شدند در شبکیه افزایش پیدا می کند و می تواند باعث از دست رفتن بینایی شود. لازم است بدانید اگر فردی در سن پایین مشکلی در بینایی داشته باشد، می تواند با درمان به موقع و تغییر در سبک زندگی از پیشرفت آن جلوگیری کند.
علائم رتینوپاتی دیابتیک
در بسیاری از موارد این بیماری در سیستم بینایی فرد وجود دارد اما نسبت به آن آگاه نیست؛ زیرا در مراحل اولیه علایم واضحی مشاهده نمی شود و تنها زمانی فرد متوجه علایم می شود که بیماری پیشرفت کرده باشد. از جمله علایم رتینوپاتی دیابتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• ذرات شناور در هوا مشاهده می شود.
• بیمار دچار تاری دید خواهد شد.
• به صورت موقت وضعیت دید از تار به واضح و برعکس تغییر می کند.
• نقاط تیرهیا بدون تصویر در میدان دید مشاهده می شود.
• دید فرد در بینایی کاهش مییابد.
• رنگ ها محو خواهند شد.
• در مراحل شدیدتر بینایی فرد از دست می رود.
علایم رتینوپاتی دیابتی معمولاً در هر دو چشم ایجاد می شوند و احتمال ایجاد رتینوپاتی دیابتی در بیمارانی که سابقه دیابت طولانی تری داشته باشند، بیشتر است.
روش های درمانی برای رتینوپاتی دیابتی
تنها زمانی برای درمان رتینوپاتی دیابتی اقدام می شود که نتایج عکسبرداری نشان دهنده علایم رتینوپاتی دیابتی و جدی بودن مشکل باشند. در چنین وضعیتی پزشک سریعاً برای حفظ بینایی درمان های لازم را شروع می کند. برخی از روش های درمان رتینوپاتی دیابتی شامل موارد زیر هستند:
• لیزر درمانی: با لیزر درمانی از نشت عروق خونی جلوگیری می شود و تا حد زیادی تورم شبکیه کاهش مییابد. در این روش رگ های خونی جمع می شوند و از رشد مجدد آن ها جلوگیری خواهد شد.
• تزریق درون چشمي دارو: داروهای ضدنور گزایی با تزریق در چشم بیمار می توانند تورم ماکولا را کاهش دهند و به وسیله آن بینایی را بهبود بخشند. البته داروهای استروئیدی نیز گزینه دیگری برای درمان تورم ماکولا محسوب می شوند که آن ها را مشابه داروهای ضدنور گزایی داخل چشم تزریق می کنند. تعداد دفعات تزریق توسط متخصص مشخص می شود.
• جراحي ويتركتومي: در بیمارانی که دچار رتینوپاتی دیابتی پیشرفته هستند و دیگر روش های فوق در درمان آن تاثیر ندارند، از جراحی برای برداشتن بافت های اضافی یا جلوگیری از خونریزی درون چشم استفاده می شود.
ادم ماکولار دیابتیک
زمانی که مایعات در بخش ماکولار شبکیه جمع می شوند، ادم ماکولار ایجاد خواهد شد. این تجمع مایعات می تواند باعث ایجاد ورم شبکیه شود. ادم ماکولار بینایی بیمار را مختل می کند، به طوری که اجسام به صورت تار دیده شده و رنگ ها محو خواهند شد. چنانچه این بیماری به موقع تشخیص داده نشود و درمان صحیح صورت نگیرد، بیمار بینایی خود برای همیشه را از دست می دهد.
علائم ادم ماکولار دیابتیک
از جمله علایم ادم ماکولار دیابتی می توان به تاری دیدیا امواج در مرکز یا نزدیک مرکز میدان دید اشاره کرد. بیماران رنگ ها را به صورت غیرطبیعی مشاهده می کنند یا در دیدشان به طور کامل محو می شوند. خواندن و مطالعه برای این افراد کمی سخت است. چنانچه هر کدام از این موارد را احساس کردید، باید در سریع ترین زمان ممکن به متخصص مراجعه کنید؛ زیرا این بیماری به شدت بینایی را تحت تأثیر قرار می دهد.
مراجعه به پزشک
دیابت کنترل نشده می تواند تأثیر مخربی روی شبکیه چشم داشته باشد؛ بنابراین کسانی که دچار دیابت هستند باید به صورت دوره ای و در زمان های مشخص تحت آزمایش و بررسی قرار بگیرند. به همین خاطر توصیه می کنیم بیماران دیابتی حتماً تحت نظر متخصص چشم باشند تا مشکلات مربوطه کنترل شود. شما می توانید برای درمان رتینوپاتی دیابتی و بررسی های دوره ای توسط دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص چشم با شماره های درج شده در این سایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.