تفاوت اسکلریت و اپی اسکلریت چشم
تفاوت اسکلریت و اپی اسکلریت چشم
مشکلات و بیماری های مختلفی باعث بروز علائم مختلف در چشم ها می شود. یکی از شایع ترین علائم چشمی که می تواند نشان از نوعی بیماری در چشم باشد، قرمز شدن چشم است. چنانچه قرمزی چشم پس از گذشت چند روز از بین نرود و تداوم داشته باشد، لازم است بیمار برای تشخیص علت قرمزی چشم و ادامه بهره مندی از روش های درمانی، به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه داشته باشد. یکی از دلایل قرمزی چشم اسکلریت است در این مقاله قصد داریم به بررسی این بیماری و تفاوت آن با اپی اسکلریت بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه درمان اسکلریت چشم، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
بیماری اسکلریت چیست؟
به بخش سفیدی چشم، صلبیه یا اسکلرا گفته می شود. هنگامی که چشم به دلیل ابتلا به التهاب دچار درد، قرمزی و تورم می شود، به آن وضعیت اسکلریت چشم می گویند. به طور معمول افرادی که مبتلا به بیماری های زمینه ای هستند با مشکل اسکلریت چشم مواجه می شوند. به بیانی دیگر منشأ بروز تمامی علائم اسکلریت، ابتلا به این بیماری های زمینه ای عنوان می شود. بیماری اسکلریت چشم به دلیل عوارض آزار دهنده ای که دارد و با عوارض ناشی از بیماری های زمینه ای نیز همراه است، برای بیمار رنج آور خواهد بود. درمان نکردن بیماری اسکلریت چشم می تواند عوارض خطرناک تری همچون نابینایی به دنبال داشته باشد.
انواع بیماری اسکلریت
بیماری اسکلریت را براساس ناحیه ای که بروز پیدا می کند، در دو گروه دسته بندی می کنند. برخی از افراد تنها به یک نوع اسکلریت مبتلا می شوند و افرادی نیز به هر دو نوع اسکلریت چشمی مبتلا می شوند. در ادامه به بررسی این دو گروه می پردازیم.
- اسکلریت قدامی: شایع ترین نوع اسکلریت چشمی، نوع قدامی است. در اسکلریت قدامی بخش جلویی صلبیه درگیر می شود. این نوع اسکلریت براساس میزان پخش شدن قرمز و التهاب چشم در سه نوع مختلف دسته بندی می شود.
- اسکلریت خلفی: به نادرترین نوع اسکلریت چشمی، اسکلریت خلفی گفته می شود که بخش پشتی صلبیه را درگیر می کند. این نوع اسکلریت ممکن است مشکلات جدی و خطرناکی مانند جداشدگی شبکیه چشم و گلوکوم زاویه بسته را به همراه داشته باشد.
بیماری اپی اسکلریت چیست؟
لایه ای که روی سفیدی چشم، صلبیه یا همان اسکلرا را پوشش می دهد، به نام لایه اپی اسکلریت نام گذاری شده است. لایه اپی اسکلرا توسط لایه شفاف و نازکی با نام ملتحمه پوشش داده می شود. به بیماری التهابی که لایه اپی اسکلرا را تحت تاثیر قرار می دهد، بیماری اپی اسکلریت می گویند. ملتهب شدن لایه اپی اسکلرا باعث گشاد شدن عروق خونی و در نتیجه قرمزی چشم خواهد شد. بیماری اپی اسکلریت در دو نوع بروز پیدا می کند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
- اپی اسکلریت ساده: شایع ترین نوع بیماری اپی اسکلریت که در آن تمام بخش های چشم قرمز می شوند.
- اپی اسکلریت گره ای: آزار دهنده ترین نوع اپی اسکاریت است که لکه های قرمز به صورت نقطه ای یا توده های کوچک ایجاد می شوند.
عوامل افزایش دهنده ابتلا به اپی اسکلریت
در حالت کلی، تا به امروز علت مشخصی برای بیماری اپی اسکلریت یافت نشده است. براساس تحقیقات انجام شده، عواملی در افزایش بروز این بیماری می توانند دخیل باشند. از جمله عوامل افزایش دهنده ابتلا به اپی اسکلریت عبارتند از:
• جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به اپی اسکلریت قرار دارند.
• سن: کودکان و همچنین افرادی که در گروه سنی 20 تا 40 سال قرار دارند بیشتر به اپی اسکلریت مبتلا می شوند.
برخی دیگر از بیماری های زمینه ای وجود دارند که خطر ابتلا به بیماری اپی اسکلریت را افزایش می دهند. از جمله این بیماری های عبارتند از:
- روماتیسم مفصلی
- بیماری التهاب روده
- نقرس
- رزاسه
- بیماری کرون
- لوپوس
- بیماری عروقی کلاژن
- مبتلا به عفونت های قارچی، ویروسی و باکتری
- مبتلا به سرطان خون
علائم اسکلریت و اپی اسکلریت
بیماری های اسکلریت و اپی اسکلریت هر دو از التهاب لایه های چشمی ناشی می شوند و علائم مشابهی دارند. با مشاهده این علائم بایستی بیمار به پزشک متخصص بیماری چشمی مراجعه کند و تحت روش های درمانی قرار گیرد. از جمله این علائم عبارتند از:
• احساس درد و سوزش چشم
• ایجاد حساسیت چشمی
• التهاب و متورم و قرمز شدن بخش سفیدی چشم
• داشتن اشکریزش
• تار شدن بینایی
• حساسیت به نور
تفاوت اسکلریت و اپی اسکلریت چشم
به طور معمول بیماری اپی اسکلریت عارضه ای حاد و خود محدود است که کمتر پیش می آید عوارض چشمی جانبی جدی و خطرناکی به همراه داشته باشد. در موارد نادر با بیماری سیستمیک همراه است. برای درمان نیز اغلب از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده می کنند.
بیماری اسکلریت عارضه ای مزمن و دردناک است که می تواند برای بیمار بسیار آزار دهنده باشد. این عارضه با گذشت زمان پیشرفت می کند و در برخی موارد نیز می تواند منجر به کوری و نابینایی فرد شود. برای درمان اسکلریت علاوه بر داروهای کورتیکواستروییدها، از داروهای سرکوب کننده ایمنی نیز استفاده می کنند.
نحوه درمان اسکلریت چشم
مرحله معاینه تشخیص بیماری اسکلریت بسیار مهم است. زیرا که روش درمانی این بیماری براساس نوع قدامی یا خلفی بودن اسکلریت انتخاب می شود. در حالت کلی برای درمان بیماری اسکلریت از روش های درمانی زیر استفاده می کنند.
• تجویز داروهای کورتون برای جلوگیری از پیشرفت التهاب چشم
• تجویز داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای درمان درد و تورم ایجاد شده مانند داروهای آسپرین و بروفن
• تجویز آنتی بیوتیک ها در قالب قطره های چشمی
• تجویز داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی
• انجام عمل جراحی برای ترمیم بافت های چشم یا جلوگیری از تخریب چشم
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی تفاوت اسکلریت و اپی اسکلریت پرداخته شد. بیماری اسکلریت بیماری مزمن و خطرناک و بیماری اپی اسکلریت بیماری حاد و خود محدود است. برای درمان هر دو بیماری اغلب از روش دارو درمانی استفاده می کنند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل بیماری های اسکلریت و اپی اسکلریت و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.