روش های مراقبت از چشم
چه روش هایی برای مراقبت از چشم توصیه می شود؟
سلامت چشم ها با نحوه صحیح مراقبت از چشم تحقق پیدا می کند؛ به همین سبب لازم است تا افراد با بهداشت چشم و راه های مراقبت از آن آشنایی پیدا کنند. ظهور وسایل الکترونیکی، گسترش کارهای رایانهای، آلودگی هوا، رژیم غذایی ناسالم، مصرف زیاد دخانیات و مصرف کم مایعات از جمله مواردی هستند که سبب می شوند افراد به مشکلات چشمی دچار شوند؛ آشنایی با نحوه مراقبت صحیح از چشم ها میتواند تا حدود زیادی از بروز مشکلات چشمی پیشگیری کند. در ادامه مطلب اصولی ترین روش های محافظت از چشم بیان می شود.
مراقبت از چشم ها از طریق تغذیه صحیح
تغذیه صحیح یکی از مهمترین عوامل سلامتی است. از طریق مصرف مواد غنی از ویتامین، پروتئین و اسیدهای چرب ضروری می توان سلامت چشم ها را تامین کرد و به تقویت بینایی کمک کرد. مهمترین مواد غذایی که می توانند به مراقبت از چشم ها کمک کنند عبارتند از:
سبزیجات دارای بتاکاروتن: بتاکاروتن همان ویتامین آ است که در سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، انواع فلفل دلمه ای، اسفناج، برگ چغندر، جوانه های غلات و حبوبات به فراوانی یافت می شود. سبزیجات حاوی بتاکاروتن باعث حفظ شفافیت قرنیه میشوند و از شب کوری و خشکی چشم به طور موثری جلوگیری می کنند.
مواد غذایی حاوی ویتامین e: ویتامین e در بسیاری از مواد خوراکی مانند ماهی سالمون، مغزیجات مانند پسته و بادام، گوشت غاز، شاه میگو، تخمه آفتابگردان و تخمه کدو یافت می شود. در میان میوه ها کیوی، انبه، انگور فرنگی سیاه، زیتون و زردآلو حاوی این ویتامین هستند. ویتامین e به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کند و از سلول های چشم در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. مصرف این ویتامین از بیماری پیرچشمی، آب مروارید و انحطاط مولکول های مرتبط با افزایش سن جلوگیری می کند.
مصرف مواد غذایی حاوی کاروتنوئید: گیاهان و سبزیجات خوراکی حاوی کاروتنوئید هستند اما در بین کاروتنوئیدها، لوتئین و زیگزانتین بیش از همه روی سلامت چشم ها تاثیر مثبت دارند. این دو کاروتنوئید از آسیب نور آبی روی چشم ها جلوگیری می کند و ابتلا به آب مروارید را به تعویق می اندازند. از طریق مصرف این دو کاروتنوئید میتوان خطر ابتلا به بیماریهای مزمن چشم مانند تباهی لکه زرد بینایی را کاهش داد.
اسیدهای چرب ضروری: مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ دارای خواص ضد التهابی هستند و برای پیشگیری از نوروپاتی دیابتی بسیار موثر هستند. همچنین امگا ۳ می تواند خشکی چشم، تاری دید و کمبود اشک را بهبود بخشد. ماهی های آب شور، روغن کانولا و روغن زیتون و مصرف دانه های روغنی مانند بذر کتان، سویا و چیا میتوانند منبع خوبی برای امگا ۳ باشند. امگا ۳ می تواند از سلول های شبکیه چشم نیز به خوبی محافظت کند.
مراقبت از چشم به وسیله ورزش
همانگونه که ورزش کردن باعث تقویت عضلات بدن می شود و از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری می کند ورزش چشم نیز می تواند باعث تقویت عضلات چشم و تقویت بینایی چشم شود. همچنین ورزش چشم میتواند باعث کاهش علائم بیماریهای چشمی مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید شود. ورزش های مفید برای چشم عبارتند از:
حرکت دادن چشم: افرادی که به طور مداوم با رایانه و موبایل کار می کنند یا کارهای ظریف مانند تعمیرات موبایل انجام می دهند؛ می توانند این ورزش را انجام دهند؛ زیرا این ورزش باعث کاهش فشار وارده روی چشم ها می شود. برای انجام این ورزش ابتدا باید چشم ها را بست و در حالت بسته چشم ها را به سمت بالا و پایین، چپ و راست حرکت داد. هر حرکت بالا و پایین یا چپ و راست سه بار پشت سر هم انجام می شود.
لمس چشم با کف دست: این حرکت در یوگا زیاد تکرار می شود؛ فرد باید برای انجام این حرکت صاف بنشیند؛ چشم های خود را ببندد و نفس عمیقی بکشد. نشستن در حالت واجراسانا می تواند برای انجام این حرکت مناسب باشد. سپس فرد دست های خود را به یکدیگر تا زمانی که دست ها گرم شوند میمالد و روی پلک چشم ها قرار می دهد. با منتقل شدن گرمای دست ها به چشم، خستگی چشم ها از بین می رود. این کار بهتر است روزی 3 بار انجام شود.
برای یادگیری ورزش های چشمی بیشتر، میتوان از یک چشم پزشک کمک گرفت.
مراقبت از چشم ها از طریق روش های پیشگیری
آشنایی با روش های پیشگیری از بیماری های چشمی، می تواند به عنوان یکی از بهترین راهکارها برای مراقبت از چشم ها به کار رود. مهمترین نکات مراقبتی که منجر به پیشگیری از بیماری های چشم می شود؛ عبارتند از:
خارج کردن لنز ها در پایان روز: نباید بیش از ۱۹ ساعت از لنزهای تماسی در طول روز استفاده کرد. به همین سبب توصیه می شود که شب هنگام و موقع خواب لنز ها از چشم خارج شوند؛ استفاده از لنز در هنگام خواب می تواند صدمات بینایی وارد کند و مانع از اکسیژن رسانی به چشم شود. در هنگام خرید لنز نیز باید به استاندارد لنز توجه کافی کرد.
استفاده از عینک آنتی رفلکس: استفاده از عینک آنتی رفلکس می تواند یکی از راه های پیشگیری برای خستگی چشم ها و سندروم بینایی کامپیوتر باشد. همچنین عینک آنتی رفلکس احتمال ابتلا به عیوب انکساری چشم که در اثر کار زیاد با کامپیوتر به وجود میآید را کاهش می دهد. به همین سبب توصیه می شود افرادی که مدام با کامپیوتر کار می کنند حتما از عینک های آنتی رفلکس استاندارد استفاده کنند.
استفاده از عینک آفتابی: اشعه ماورای بنفش می تواند سبب ایجاد بیماری هایی مانند پینگوکولا، آب مروارید و ناخنک شود. اشعه ماورای بنفش احتمال ابتلا به سرطان چشم را نیز افزایش می دهد و در بازه زمانی طولانی مدت باعث کاهش بینایی می شود. برای محافظت از چشم ها خصوصا شبکیه چشم، باید در نور شدید آفتاب از عینک های آفتابی استاندارد استفاده شود.
دوری از بی خوابی: خواب کم باعث خستگی چشم ها می شود و در پی آن عوارضی مانند سوزش چشم، التهاب چشم و خشکی چشم به وجود می آید. برای جلوگیری از خستگی چشم بهتر است افراد به میزان کافی بخوابند.
مراجعه به پزشک
مراقبت از چشم ها اهمیت بسیار ویژهای دارد زیرا باعث می شود افراد از بیماری های چشمی در امان باشند و با افزایش سن به کاهش بینایی مبتلا نشوند. چکاپ و معاینه دورهای چشم جزو روش های مراقبتی از چشم است. اگر افراد زیر نظر یک متخصص چشم معتبر و حاذق معاینات دورهای خود را انجام دهند؛ بهتر می توانند از وضعیت سلامت چشم های خود آگاهی پیدا کنند. متخصصان چشم حاذق نیز می توانند علاوه بر سلامت چشم ها وجود برخی از بیماریها مانند دیابت و فشارخون را از روی چشم تشخیص دهند. برای چکاپ و معاینه دورهای چشم ها می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.