قرنیه چشم در چه شرایطی آسیب می بیند
قرنیه چشم در چه شرایطی آسیب می بیند؟
قرنیه چشم به بافت شفاف روی صلبیه چشم گفته می شود که به خاطر رویارویی با آسیب های ریز و درشت شاید چشم ها را دچار مشکلات و بیماری های گوناگونی کند. قرنیه همچون یک حالت دفاعی می تواند اجزای بسیار حساس چشم را در برابر آلودگی ها محافظت کند. در ادامه بیشتر در مورد لایه های تشکیل دهنده و آسیب هایی که قرنیه را تهدید می کنند، با شما صحبت خواهیم کرد.
لایه های تشکیل دهنده قرنیه چشم
قبل از این که در مورد آسیب های رایج قرنیه چشم با شما صحبت کنیم، بهتر است ساختار قرنیه را مورد بررسی قرار دهیم. می توان گفت قرنیه شامل چند لایه اصلی است. این لایه ها اپی تلیوم، بومن، استرومای، غشای و اندوتلیوم نام دارند. بیرونی ترین قسمت قرنیه لایه اپی تلیوم نام دارد که می تواند از ورود مواد خارجی به درون چشم جلوگیری کند.
لایه بومن با توجه به نقش حفاظتی خود بدون سلول بوده و در زیر قسمت لایه اپی تلیوم واقع شده است. استرومای قرنیه هم به خاطر این که ضخامت اصلی قرنیه را تشکیل می دهد، بسیار لایه مهمی به شمار می آید. لایه بسیار نازک قرنیه، غشا نام دارد که معمولاً به عنوان پایه برای لایه بعدی مورد توجه قرار می گیرد. لایه اندوتلیوم برای انتقال و تنظیم مایعات در قرنیه وجود دارد که هرگونه اختلال در عملکرد این لایه، باعث تاری دید در افراد خواهد شد.

قرنیه چشم در چه شرایطی آسیب می بیند
رایج ترین آسیب های قرنیه
دسته بندی آسیب های قرنیه چشم بسیار متنوع و مختلف هستند. بسیاری از آسیب ها به صورت است مزمن و بسیار خفیف بوده و برخی از آسیب های قرنیه اکتسابی و وراثتی هستند. اگر بخواهیم به مهم ترین آسیب های مربوط به قرنیه اشاره ای داشته باشیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
-
آسیب ذرات معلق هوا
قرنیه چشم می تواند به خاطر ذرات معلق در هوا با آسیب روبرو شود و آن دسته از افرادی که در حین کار با ابزار برقی همچون مته کار می کنند، اگر از وسایل حفاظتی استفاده نکنند، احتمالاً ذرات ریز وارد چشمشان می شود که این ذرات می توانند تیز و سخت باشند. احتمال گیر کردن ذرات در قرنیه به این شکل بسیار بالا است که باعث ایجاد زخم و خراش قرنیه می شود و در شرایط دیگری هم ورود این ذرات باعث ایجاد عفونت در چشم می شوند و صد درصد روی بینایی تأثیر منفی می گذارد. به همین دلیل، در هنگام کار با لوازم کاری برقی مانند مته، اره، سمباده، ماشین چمن زنی، دستگاه ترشکاری و… افراد باید مراقب چشمان خود باشند که در غیر این صورت اگر ذرات معلق وارد چشم شوند، فرد باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کند.
-
آسیب های شیمیایی
اگر مواد شیمیایی با سطح چشم تماس پیدا کنند، باعث سوزش چشم می شوند که این مواد می توانند پاک کننده های خانگی را در بر بگیرند. مواد اسیدی مانند سرکه، اسید باتری و… و مواد قلیایی مانند کود، گچ و… هرکدام با چشم تماس پیدا کنند، احتمال آسیب به قرنیه چشم وجود دارد.
اسپری فلفل و گاز CS (گاز اشک آور) هم بسیار تحریک کننده چشم هستند و هنگام ورود به داخل چشم باعث ایجاد خراش در قرنیه می شوند و معمولاً هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی، فرد باید هرچه سریع تر چشمان خود را شستشو داد. این نکته را به خاطر داشته باشید که برخی از مواد شیمیایی مانند اسید هیدروفلوئوریک می توانند حتی در صورت خروج از داخل چشم آسیب هایی را بر جا بگذراند.
-
آسیب های تابشی
یکی دیگر از آسیب های مربوط به قرنیه چشم از نوع تابشی هستند. عمدتاً آن دسته از افرادی که در حین جوشکاری از عینک مخصوص استفاده نمی کنند با این آسیب روبرو می شوند و می توان گفت حتی نور خورشید هم می تواند در شرایطی بسیار آزاردهنده و آسیب زننده باشد.
به گونه ای که چشم ها دچار درد شده و اشک جاری می شود، منعکس شدن شدید نور خورشید مانند قرار گرفتن در برابر کور برفی یکی از دلایل این آسیب محسوب می شود، قرار گیری در برابر دستگاه هایی که دارای نور فرابنفش هستند مانند دستگاه برنزه کننده هم باعث ایجاد چنین مشکلی خواهد شد.
یکی دیگر از آسیب هایی که به خاطر تابش بالای نور آفتاب به وجود می آید، ناخنک است. ناخنک معمولاً یک نوع بافت صورتی رنگ به شکل مثلث روی قرنیه است که بین ۲۰ الی ۴۰ سالگی به عنوان یک آسیب روی سطح قرنیه به وجود می آید.
-
تورم غدد پلکی
بافت های مربوط به چشم ممکن است با مشکلات ریز و درشتی روبرو شود که در برخی از شرایط این مشکلات به قرنیه چشم هم آسیب وارد می کند. در این میان، تورم غدد چربی را نمی توان نادیده گرفت. این بیماری به این شکل است که روی صلبیه چشم رشته هایی همچون تار رشد می کنند. رشد این تارها شاید به صلبیه تنها ختم نشود و روی قرنیه را هم بپوشاند و بدین ترتیب است که چشم ها با مشکلات شدید بینایی روبرو می شوند.
-
کراتیتیس
در بسیاری از شرایط شاید آسیبی فیزیکی ساختار قرنیه چشم را دچار مشکل کند. کراتیتیس از جمله بیماری هایی به شمار می آید که این بیماری می تواند باعث عفونت در قرنیه شده و جزء عفونت های باکتریایی، قارچی یا ویروسی به شمار می آید.
معمولاً در این شرایط قرنیه دچار التهاب یا زخم می شود که کم شدن شفافیت دید و دردهای شدیدی را چشم تجربه می کند. عمدتاً برای برطرف کردن این مشکل و بیماری استفاده از آنتی بیوتیک یا قطرات قطره چشمی ضد قارچ میتواند مناسب و مفید باشد. البته لنزهای تماسی هم یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن این بیماری و آسیب به قرنیه محسوب می شود.
-
هرپس آکولار
از جمله آسیب های دیگری که قرنیه چشم را تهدید می کند، معمولاً رفتارهای جنسی پرخطر است. به گونه ای که یک نوع بیماری ویروسی به نام هرپس آکولار وجود دارد که می تواند در این شرایط به وجود آید و باعث ایجاد زخم در سطح قرنیه شده و به کم شدن دید منجر شود که معمولاً التهابی که در لایه های درونی چشم به واسطه این ویروس به وجود می آید، می تواند مشکلات بینایی بیشتری را رقم بزند که در حال حاضر، با داروهای ضد ویروسی می توان این بیماری را کنترل کرد ولی درمان پذیر نیست.

قرنیه چشم در چه شرایطی آسیب می بیند
مراجعه به پزشک
آسیب هایی که می توانند برای قرنیه خطرساز و مشکل آفرین باشند را مورد بررسی قرار دادیم و همچنین در مورد لایه های تشکیل دهنده قرنیه چشم با شما صحبت کردیم. در این بین، اگر قرنیه با آسیب خاصی روبرو شده است، می توانید برای جلوگیری از مشکلات خطر آفرین بیشتر به دکتر پورمازار مراجعه کنید. دکتر رضا پورمازار به عنوان جراح و متخصص بیماری های چشم در کلینیک اختصاصی خود خدمات قابل قبولی را در این حوزه ارائه می دهند که با دقت و حساسیت بالا، کلیه مشکلات مربوط به چشم های شما توسط وی برطرف خواهند شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.