آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند؟

احتمالاً تا به‌ حال در مورد مضرات اشعهUV زیاد شنیده باشید. اما باید بدانید که هر فرد روزانه به کمی نور طبیعی نیاز دارد تا سلامت بدن حفظ شود. نور خورشید در کنار مضراتی که دارد، تأمین کننده ویتامینD برای بدن است؛ بنابراین می‌ تواند نقش مهمی در سلامت استخوان‌ ها داشته باشد؛ اما در تماس طولانی‌ مدت به چشم و پوست آسیب می‌ رساند. مسئله‌ ای که در این زمینه اهمیت دارد، این است که شما نور خورشید را می‌ بینید اما نمی‌ توانید تابش اشعه ماوراء بنفش را ببینید یا احساس کنید. اشعه ماوراء بنفش مستقیماً از طریق خورشید به بدن ما می‌ رسد و می‌ تواند آسیب‌ های زیادی را در پی داشته باشد. اگر علاقه دارید بدانید که اشعهUV چه تأثیری روی چشم‌ ها دارد، در این مقاله از سایت دکتر رضا پورمازار همراه ما باشید.

اشعه ماوراء بنفش چیست؟

نور خورشید به شکل اشعه ماوراء بنفش است. به‌ غیر از نور خورشید نیز منابع مصنوعی دیگری مانند دستگاه‌ های جوشکاری، لیزر و تخت‌ های برنزه کننده نیز می‌ توانند باعث انتشار اشعه ماوراء بنفش باشند. اشعه ماوراء بنفش تأثیر بسیار منفی روی پوست بدن ما دارد. اما بسیاری از مردم هنوز آسیب‌ های ناشی از اشعه UV بر چشم را نمی‌ شناسند و آن را جدی نمی‌ گیرند. در حالی‌ که بافت‌ های موجود در چشم بسیار حساس هستند و بیشتر از اعضای دیگر بدن دچار آسیب می‌ شوند. اشعه ماوراء بنفش چه به‌ صورت مصنوعی باشد و چه از نور طبیعی خورشید منتشر شود، می‌ تواند به چشم انسان آسیب برساند.

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

انواع اشعه ماوراء بنفش

به‌ طور کلی اشعهUV یا ماوراء بنفش را می‌ توان در سه نوع خلاصه کرد:
• UVC
این نوع اشعهUV توسط لایه ازن جذب شده و هیچ‌ گونه آسیبی به پوست نمی‌ رساند؛ زیرا پیش‌ از رسیدن به سطح زمین توسط جو زمین جذب می‌ شود.
• UVB
این نوع از اشعهUV عامل اصلی آفتاب‌ سوختگی شناخته می‌ شود؛ زیرا باعث آسیب به لایه بیرونی پوست شده و یکی از عوامل رشد سرطان پوست خواهد بود. این نوع اشعه در دزهای پایین نیز می‌ تواند آسیب‌ های جدی ایجاد کند. در اثر قرار گرفتن طولانی‌ مدت در برابرUVB فتوکراتیت ایجاد می‌ شود.
• UVA
اشعهUVA در واقع خطرناک‌ ترین اشعه UV محسوب می‌ شود که به پرتوهای نور مرئی نزدیک‌ تر بوده و به‌ راحتی می‌ تواند از قرنیه عبور کند و به عدسی برسد. قرار گرفتن طولانی‌ مدت در برابر این اشعه احتمال ایجاد آب مروارید و دژنراسیون ماکولا را به حداکثر می‌ رساند. این نوع اشعه به‌ صورت عمیق‌ تر نسبت‌ به انواع دیگر اشعهUV وارد پوست می‌ شود و نقش ویژه‌ ای در ایجاد چین‌ و چروک و پیری پوست خواهد داشت. البته تسریع رشد سرطان پوست را نیز در اثر این اشعه نباید نادیده گرفت.

این مقاله را هم بخوانید:
جراحی کاتاراکت به روش فیکو

بیماری های چشمی در اثر اشعه UV

همان‌ طور که گفته شد اشعهUV تأثیر بسیار زیادی بر چشم دارد و می‌ تواند بیماری‌ های مختلف را ایجاد کند. شناخت این بیماری‌ ها و تأثیر اشعهUV بر چشم باعث می‌ شود تا سلامت چشمان خود را جدی بگیرید و تا حد امکان از آن‌ ها محافظت کنید. در این بخش ما قصد داریم مهم‌ ترین بیماری‌ هایی که در اثر اشعه UV برای چشم‌ها ایجاد می‌ شود را معرفی کنیم.

  • فوتوکراتیت

برف کوری یا آفتاب‌ سوختگی قرنیه در اثر قرار گرفتن کوتاه‌ مدت در برابر پرتوهای UVB ایجاد می‌ شود. اگر قرار است ساعت‌ های طولانی در ساحل یا اسکی بگذرانید، باید حتماً به فکر محافظت از چشم‌ های خود باشید؛ زیرا هرگونه سهل‌ انگاری باعث می‌ شود که این بیماری بسیار دردناک را تجربه کنید و حتی در مواردی کاهش موقت بینایی رخ دهد.

  • دژنراسیون ماکولا

در اثر آسیب به شبکیه دژنراسیون ماکولا در طول زمان به وجود می‌ آید که می‌ تواند با افزایش سن باعث نابینایی شود. قرار گرفتن طولانی‌ مدت در معرض اشعهUV احتمال ابتلا دژنراسیون ماکولا را افزایش می‌ دهد.

  • ناخنک

ناخنک چشم یا چشم موج‌ سوار در اثر رشد زائده صورتی و غیر سرطانی روی لایه ملتحمه و سفیدی چشم ایجاد می‌ شود. طبق تحقیقات انجام‌ شده اشعهUV تأثیر بسزایی در رشد غیرطبیعی این زائده دارد.

  • بیماری آب مروارید چشم

در اثر کدر شدن عدسی طبیعی چشم آب مروارید ایجاد می‌ شود که اشعه UVB می‌ تواند شانس ابتلا به آب‌ مروارید را به حداکثر برساند. بسیاری از کسانی که به آب مروارید مبتلا می‌ شوند، کسانی هستند که دائماً در معرض تابش مستقیم اشعهUV قرار دارند.

  • آسیب به پلک چشم

در کل بدن انسان پوست پلک نازک‌ ترین پوست است که در اثر تابش اشعه ماوراء بنفش دچار آسیب‌ های مختلف مثل خشکی، افزایش چین‌ و چروک، افتادگی، از بین رفتن قابلیت ارتجاعی و رنگدانه‌ های لکه‌ دار می‌ شود. البته لازم به ذکر است که اشعه UV می‌ تواند باعث ایجاد سرطان‌ های پوست مثل سرطان سلول سنگفرشی، ملانوم پوستی و سرطان سلول پایه شود. لازم به ذکر است که کارسینوم سلول سنگفرشی علاوه‌ بر پوست روی ملتحمه نیز تأثیر می‌ گذارد و به‌ مرور زمان به قرنیه و داخل چشم می‌ رسد.

این مقاله را هم بخوانید:
زونای چشمی چیست؟

پیشگیری از آسیب به چشم در مقابل اشعه UV

ممکن است آب مروارید و سرطان چشم سال‌ ها طول بکشد تا خودشان را نشان دهند اما با وجود محافظ چشم در برابر آفتاب خطر ابتلا به این بیماری‌ ها تا حد زیادی کاهش پیدا می‌ کند؛ به‌ همین خاطر توصیه شده‌ است که نوزادان و کودکان در برابر آفتاب از کلاه و عینک استفاده کنند. در واقع همه افراد در هر رده سنی زمانی‌ که از خانه خارج می‌ شوند ملزم به استفاده از عینک و کلاه هستند. بیشتر اشعهUV از تابش مستقیم نور خورشید ساطع می‌ شود اما این اشعه می‌ تواند از سایر سطوح مثل زمین آب، برف و ماسه نیز بازتاب شود.
بنابراین هر زمانی‌ که فکر می‌ کنید در معرض اشعه ماوراء بنفش هستید باید حتماً از پوست و چشم خود محافظت کنید. برای جلوگیری از آسیب‌ های ناشی از اشعهUV توصیه می‌ شود از عینک آفتابی استفاده کنید؛ زیرا این عینک‌ ها می‌ تواند ۹۹ تا ۱۰۰ درصد اشعهUVA وUVB را مسدود کند و در واقع ۷۵ تا ۹۰ درصد از نور مرئی را نمایش دهد. این عینک‌ ها از نظر رنگ کاملاً هماهنگ و عاری از هر گونه نقص هستند و برای تشخیص رنگ لنزهای مناسبی دارد.
• توجه داشته باشید حتی در هوای ابری نیز باید از عینک آفتابی استفاده شود؛ زیرا اشعهUV در ابرها نیز وجود دارد.
• چنانچه قرار است مدت زیادی را در خارج از خانه و زیر نور شدید خورشید باشید، باید حتماً از عینک‌ هایی با قاب‌ های درشت استفاده کنید تا در برابر اشعه مضر خورشید محافظت بیشتری داشته باشند.
• همچنین کسانی که در خارج از خانه کار می‌ کنند باید عینک‌ های آفتابی را انتخاب کنند که لنز آن‌ ها از پلی کربنات باشد و قاب صورت را بپوشاند تا از همه زوایا محافظت کند.

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

آیا اشعهUV به چشم ها آسیب می رساند

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق پاسخ سوال “آیا اشعه UV به چشم‌ ها آسیب می‌ رساند؟” را دادیم و متوجه شدیم که این اشعه می‌ تواند برای چشم و پوست خطرات زیادی داشته باشد؛ بنابراین باید آسیب های آن را جدی گرفت. مهم‌ ترین روش برای پیشگیری و حفظ سلامتی چشم انجام معاینات دوره‌ ای است. سعی کنید در برنامه‌ خود زمانی را برای این کار در نظر بگیرید تا اگر مشکلی در چشم شما وجود دارد، در مراحل اولیه شناخته و درمان شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری‌ های چشمی در این زمینه به شما کمک خواهند کرد. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره‌ های درج شده در سایت تماس بگیرید.

این مقاله را هم بخوانید:
عوارض عدم درمان آب سیاه

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *