آیا سکته چشمی خطرناک است
آیا سکته چشمی خطرناک است؟
برخی ها بر این باور هستند که سکته تنها در سیستم های قلبی و مغزی بروز پیدا می کند. در صورتی که چنین باوری اشتباه است. سکته می تواند در چشم انسان نیز اتفاق بیافتد و اقدام سریع نداشتن برای درمان آن، خطراتی جدی به دنبال داشته باشد. سکته چشمی در انواع مختلف رخ می دهد و علائم متعددی به همراه دارد که بیمار متوجه این علائم می شود. در این مقاله قصد داریم با بررسی علائم، علت، عوامل افزایش دهنده سکته چشمی، به این سوال پاسخ دهیم که آیا سکته چشمی خطرناک است؟. برای آشنایی بیشتر با روش های تشخیص، درمان و پیشگیری از سکته چشمی، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
سکته چشمی چیست؟
به شرایطی که در آن، شریان های خونرسانی به شبکیه چشم مسدود شود، در اصطلاح سکته چشمی گفته می شود. به بیانی دیگر، انسداد شریان شبکیه را سکته چشمی می نامند. در بیشتر موارد لخته شدن خون در شریان ها، موجب مسدود شدن آن ها می شود. شبکیه چشم وظیفه تبدیل کردن نور به تصویر را بر عهده دارد که ارتباط آن مستقیم با مغز است. با مسدود شدن شریان اصلی یا سیاهرگ های شبکیه چشم، اختلال ناگهانی در بینایی یک یا هر دو چشم ایجاد می شود. در این شرایط است که بیمار بایستی در اولین فرصت و به شکل اورژانسی به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه داشته باشد.

آیا سکته چشمی خطرناک است
انواع سکته چشمی
مسدود شدن رگ ها و شریان های شبکیه چشم در مسیرها و نقاط مختلفی از چشم اتفاق می افتد. بنا به محل انسداد شریان های خونی، عارضه سکه چشمی در انواع مختلف دسته بندی می شود. در ادامه به بررسی انواع سکته چشمی می پردازیم.
- انسداد شریان مرکزی شبکیه
چنانچه شریان اصلی چشم که همانند تنه یک درخت است مسدود شود، تاثیرات این نوع سکته چشمی در سراسر چشم احساس خواهد شد. - انسداد ورید شاخه ای شبکیه
چنانچه یکی از شریان های کوچکتر چشم و شبیه به یکی از شاخه های درخت مسدود شود، تنها بخش کوچکتری از چشم که آن شریان واقع است تحت تاثیر سکته چشمی قرار می گیرد. - انسداد شریان شاخه ای شبکیه
چنانچه شاخه ای کوچکتر از شاخه درخت و شریان چشم نازکتر دچار انسداد شود، سکته چشمی اثرات سوء بسیار کمی خواهد داشت.
سکته چشمی دارای چه علائمی است؟
سکته چشمی از آن گروه از بیماری ها یا مشکلات چشمی است که بیمار هیچ نوع دردی در چشم خود احساس نمی کند. در سکته چشمی معمولاً بیمار با اختلال های بینایی مواجه می شود. بروز این اختلال ها می تواند ناگهانی باشد. از جمله علائم سکته چشمی عبارتند از:
- فلوتر و فلاش
- تار شدن بینایی
- ایجاد نقاط کور یا تاریک در مقابل دید
- ایجاد تغییر در بینایی به طور ناگهانی یا به مرور زمان
آیا سکته چشمی خطرناک است؟
علت اصلی بروز سکته چشمی، قطع شدن جریان خون در شبکیه چشم است. مسدود شدن شریان یا قطع شدن جریان خون ناشی از باقی ماندن ماده ای جامد مانند پلاک یا عفونت در مسیر جریان خون خواهد بود. این ماده می تواند در اثر انتقال عفونت از سایر اعضای بدن مانند قلب به چشم یا لخته شدن خون در اثر غلظت بالای خون به وجود آید. مسدود شدن جریان خون در چشم باعث افزایش مایع و فشار خون در چشم می شود. در نتیجه با ایجاد فشار بسیار زیاد به عصب بینایی، سکته چشمی یا عوارضی مانند بیماری آب سیاه (گلوکوم) رخ می دهد.
عوامل افزایش دهنده خطر سکته چشمی
عوامل متعدد و زیادی وجود دارند که می توانند باعث افزایش خطر بروز انسداد شریان شبکیه چشم یا سکته چشمی شوند. برخی از این عوامل و مشکلات قابل پیشگیری هستند. از جمله عوامل افزایش دهنده خطر سکته چشمی عبارتند از:
• افزایش فشار خون
• افزایش کلسترول خون
• به وجود آمدن پلاک ها در رگ های خونی
• ابتلا به بیماری عروق کرونر
• سابقه ابتلا به سکته های قلبی یا مغزی
• ابتلا به دیابت
• افزایش سن و عبور از سن 60 سالگی
• جنسیت (مردان بیشتر از زنان با مشکل سکته چشمی مواجه می شوند.)
نحوه تشخیص عارضه سکته چشمی
با از دست دادن ناگهانی بخشی از بینایی بایستی بیمار به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه کند. پزشک ابتدا، معاینات اورژانسی لازم را انجام می هد. سپس برای بررسی های بیشتر و دقیق تر چشم از روش های آزمایشگاهی استفاده می کند. هر یک از آزمایش ها براساس تشخیص احتمالی پزشک، مرحله به مرحله انجام می شود. در حالت کلی، انواع روش های تشخیص عارضه سکته چشمی عبارتند از:
- انجام معاینه فندوسکوپی برای مشاهده چشم ها
- انجام آنژیوگرافی فلورسین چشم برای بررسی رگ ها و شریان های داخلی چشم و احتمال انسداد آن ها
- تست عکاسی فوندوس رنگی برای بررسی بخش تصویری شبکیه چشم
- توموگرافی برای تصویر برداری از رگ های شبکیه چشم
- انجام سایر آزمایش ها مانند سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی و آزمایش خون برای بررسی علت سکته چشمی
روش های درمان سکته چشمی
نتایج حاصل از تست ها و آزمایش ها، علت سکته چشمی و همچنین با بررسی مکان انسداد شریان های خونی، نوع سکته چشمی مشخص می شود. در ادامه تشخیص ها، پزشک از روش های درمانی مختلفی برای ترمیم شریان های شبکیه چشم استفاده می کند. در ادامه به بررسی انواع روش های درمان سکته چشمی می پردازیم.
• تجویز دارو به منظور کاهش فشار خون و از بین بردن لخته های خون
• استفاده از لیزر درمانی برای مسدود کردن رگ های پاره شده برای جلوگیری از نشت خون در چشم
• ماساژ دادن چشم به آرامی در حالت بسته بودن چشم
• استفاده از سوزن برای تخلیه کردن مایع داخل چشم به منظور کاهش فشار چشم

آیا سکته چشمی خطرناک است
روش های پیشگیری از سکته چشمی
در برخی موارد با رعایت برخی نکات ساده و مهم می توان از بروز سکته چشمی پیشگیری کرد. به ویژه افرادی که دارای بیماری های زمینه ای هستند. از جمله این نکات و روش های پیشگیری از سکته چشمی عبارتند از:
- داشتن برنامه غذایی و برنامه ورزشی سالم
- کنترل مداوم فشار و کلسترول خون
- کنترل فشار چشم
- کنترل قند خون به خصوص در افراد مبتلا به دیابت
- خودداری از مصرف سیگار و محدود کردن مصرف نوشیدنی های الکلی
- مراجعه منظم به چشم پزشک
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علائم، دلایل ایجاد و روش های درمان سکته چشمی پرداخته شد. مسدود شدن شریان های خونی در اثر فشار خون بالا و دیابت باعث بروز سکته چشمی می شوند. بیماری گلوکوم و انتشار خون در شبکیه چشم از مهم ترین عارض سکته چشمی هستند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل بیماری سکته چشمی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.