آیا مگس پران چشم درمان دارد
آیا مگس پران چشم درمان دارد؟
مگس پران یا فلوترهای چشم در اثر کوچک شدن طبیعی مایع ژل مانند در چشم ایجاد می شوند. معمولاً با افزایش سن مگس پران به وجود می آید که فرد از وجود لکه های سیاه یا خاکستری، رشته یا تار عنکبوت و حتی نور یا فلاش دوربین در دید خود شکایت می کند. معمولاً مگس پران نیازی به درمان ندارد ولی در مواردی که فرد فلاش های چشم زیادی داشته باشد، باید تحت درمان قرار بگیرد. جهت آشنایی با مگس پران و روش درمان آن در ادامه همراه ما باشید.
مگس پران یا فلوتر چشم چیست؟
وقتی به دیوار خالی یا آسمان نگاه می کنید شاید اشکال کوچکی را در جلوی چشم خود به صورت شناور مشاهده کنید. این اشکال واضح نیستند و شبیه به ذرات گرد و غبار روی لنز دوربین به نظر می آیند. در چنین حالتی شما سعی می کنید پلک بزنید تا بتوانید گرد و غبار را دور کنید. اگر بلافاصله به جای دیگری نگاه کنید این اشکال در جلوی چشم شما به حرکت در می آیند. زمانی که چنین حالتی رخ می دهد، شما شناورهای چشمی را تجربه می کنید. در واقع بخش هایی از ماده ژل مانند در وسط چشم که زجاجیه نام دارد، به شکل جامد شده و شناورهای چشمی ایجاد می شوند.
با افزایش سن، زجاجیه در داخل چشم جمع می شود و به صورت ذرات کوچک در می آیند. حرکت شناورها در زجاجیه کُند می شود و همان طور که در حال حرکت هستند، از مقابل مرکز شبکیه چشم شما عبور خواهند کرد و این باعث می شود که شما ذرات شناور را ببینید. در روند پیری این عارضه بسیار رایج است و در اغلب موارد نیازی به مداخله پزشکی ندارد. برخی اوقات فلوترها می توانند نشانه جداشدگی شبکیه و بیماری جدی چشم باشند. چنانچه تعداد شناورها بیشتر از حد معمول باشد یا تابش نور در میدان دید ایجاد شود، باید سریعاً به متخصص برای بررسی بیشتر مراجعه شود.
آیا مگس پران خطرناک است؟
در حالت کلی مگس پران چشم خطرناک نیست اما در برخی موارد می تواند زنگ خطر برای بیماری های جدی در چشم باشد. به عنوان مثال این عارضه می تواند باعث ایجاد سوراخ در شبکیه چشم شود که یک بیماری بسیار خطرناک است؛ بنابراین اگر مدت زیادی است که از این اختلال رنج می برید و طی این سال ها بیماری پیشرفت نکرده، لازم نیست نگران باشید. اما در صورتی که با پیشرفت بیماری مواجه شدید و مشکلات بسیاری در زمینه های بینایی به وجود آمد باید سریع مداخله پزشکی برای آن انجام شود.
علت ایجاد مگس پران چشم چیست؟
مگس پران چشم به دلایل مختلفی ایجاد می شود که مهم ترین و اصلی ترین آن سن است. در اثر بالا رفتن سن مایع زجاجیه داخل چشم کوچک می شود و زمانی که منقبض شد، ذرات کوچکی به وجود می آیند که در مایع شناور هستند. در نهایت آن ها به سمت پایین چشم حرکت می کنند و به همین خاطر بیمار متوجه آن ها نمی شود. وجود خون در چشم و احساس التهاب که معمولاً مرتبط با دیابت است. به این بیماری رتینوپاتی دیابتی می گویند که باعث می شود خون از شبکیه به داخل زجاجیه برود. بیمار در این حالت لکه های تیره یا رگه هایی در بینایی خود مشاهده می کند. به همین خاطر گفته شده است که بیماران مبتلا به دیابت به طور منظم تحت نظر و معاینه توسط متخصص چشم قرار بگیرد. برخی اوقات همراه با مگس پران التهاب داخل چشم تجربه می شود که این التهاب را یووئیت می نامند.
مگس پران چه کسانی را تهدید می کند؟
مگس پران معمولاً در افراد زیر بیشتر رخ می دهد:
• افرادی که سن بیشتر از ۶۰ سال داشته باشند.
• اشخاصی که دچار نزدیک بینی هستند.
• کسانی که در گذشته جراحی های چشمی دیگری مثل آب مروارید انجام داده باشد.
• بیمارانی که در گذشته به التهاب چشم دچار شده باشند.
درمان مگس پران چشم
همان طور که گفته شد معمولاً مگس پران چشم نیازی به درمان ندارد. با این که وجود شناورها کمی آزار دهنده است اما هیچ ضرری به همراه نخواهند داشت. این شناورها از محدوده دید بیمار دور می شوند و به مرور زمان دیگر احساس نمی شوند. اما در موارد خاص می توان از روش های زیر برای درمان استفاده کرد:
• جراحی مگس پران چشم: جراحی یک گزینه بسیار مناسب برای برداشتن شناورهای موجود در چشم است؛ اما خطرات زیادی را برای بینایی فرد به دنبال دارد. زمانی که تعداد شناورها زیاد باشد و روی دید فرد تأثیر بگذارد، می توان از روش ویترکتومی برای برداشتن آن ها استفاده کرد. در این روش جراحی از برش هایی برای برداشتن زجاجیه ژل مانند از داخل چشم استفاده می شود. سپس زجاجیه را با محلولی که شبیه آن است، جایگزین می کنند. این روش می تواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
• لیزر: برخی اوقات نیز از لیزر برای درمان مگس پران استفاده می شود که می تواند گروه بندی شناورها را از هم بپاشد و آن ها را از میدان دید بیمار خارج کند. این روش نیز عوارض جانبی زیادی را در پی خواهد داشت.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق ما سعی کردیم هر آنچه لازم است در مورد مگس پران چشم و روش های درمان آن بدانید را بررسی کنیم. این بیماری نگران کننده نیست اما توصیه میشود حتماً تحت نظر پزشک باشید تا از پیشرفت بیماری مطلع شوید. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی در این زمینه می توانند به شما کمک کنند. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری توسط این پزشک کافیست با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.