آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد؟

پتوز چشم یا افتادگی پلک بالا از جمله مشکلاتی است که در اثر تماس با مردمک چشم می‌ تواند در میدان بینایی فرد اختلال ایجاد کند؛ بنابراین در چنین حالتی نیاز به مداخلات پزشکی خواهد بود. جهت آشنایی با پتوز چشم و روش‌ های درمان آن در ادامه همراه ما باشید.

پتوز چشم چیست؟

پتوز همان افتادگی پلک است که می‌ تواند برخی اوقات بینایی فرد را با اختلال مواجه کند. زمانی‌ که افتادگی پلک بسیار شدید باشد، به‌ طوری‌ که قسمتی از مردمک یا تمامی آن را بپوشاند، باید درمان شود و درمان آن جراحی است. در اصل پلک انسان به‌ صورت دو چین روی نازک‌ ترین پوست بدن ایجاد می‌ شود. پلک می‌ تواند از چشم‌ های شما در برابر ورود اجسام خارجی، خشکی و فشار بیش‌ از حد محافظت کند و در هنگام خواب به‌ صورت یکنواخت اشک را در سطح چشم توزیع کند تا چشم‌ ها مرطوب بمانند.
حالا تصور کنید این پلک‌ ها به‌ صورت شل و آویزان در آیند که به آن پتوز، بلفاروپتوز یا بلفاروپتوزیس گفته می‌ شود. این نوع اختلال معمولاً در اثر ضربه، افزایش سن، ژنتیک یا اختلالات پزشکی به وجود می‌ آید؛ همچنین می‌ تواند به‌ صورت یک‌ طرفه یا در هر دو چشم ایجاد شود که با آن پتوز دو طرفه گفته می‌ شود. این بیماری در موارد شدید علاوه‌ بر ایجاد مشکلات بینایی، زیبایی را نیز با مشکل مواجه می‌ کند. پتوز چشم می‌ تواند به‌ صورت مادرزادی از بدو تولد در فرد وجود داشته باشد. اما بسیاری از اوقات نیز به‌ صورت اکتسابی بوده و می‌ تواند دائمی یا مقطعی بروز کند.
در بسیاری از موارد افتادگی پلک به‌ صورت یک مشکل جداگانه بوده و هیچگونه تأثیری بر سلامت و بینایی فرد نخواهد داشت و فقط کمی در ظاهر تغییر ایجاد می‌ کند. توجه داشته باشید اگر در طی چند روز یا چند ساعت افتادگی پلک ایجاد شود، نشان‌ دهنده یک مشکل جدی پزشکی بوده که باید در اسرع وقت بررسی و تشخیص داده شود. در بسیاری از موارد این بیماری به‌ صورت طبیعی یا با مداخله‌ پزشکی برطرف می‌ شود.

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

علائم پتوز چشم

از نظر بالینی علامت اصلی افتادگی پلک این است که پلک فوقانی یک یا هر دو چشم حالت طبیعی ندارد و به‌ صورت افتاده دیده می‌ شود. با این‌ حال، افتادگی پلک گاهی به‌ سختی قابل تشخیص است و به‌ طور مداوم پیش نمی‌ آید. در چنین حالتی فرد باید جلوی آینه بایستد و چشم ها را بررسی کند. در این حالت زمانی‌ که به چشم خود نگاه می‌ کند باید قسمت زیادی از عنبیه یا دایره رنگی چشم در بالای مردمک مشاهده شود. در واقع هیچ قسمت از مردمک چشم نباید به واسطه پلک پوشانده شود. اگر این وضعیت به وجود آید، جلوی چشم مسدود می‌ شود؛ بنابراین کیفیت بینایی فرد پایین می‌ آید.
برخی افراد که دچار پتوزهای شدید چشمی هستند، در ناحیه پلک احساس درد می‌ کنند. معمولاً این افراد مجبورند در هنگام صحبت کردن سر خود را به عقب خم کنند یا حتی ابروهای خود را به‌ طرف بالا ببرند تا بتوانند چهره فرد مقابل را بهتر ببینند. معمولاً برای رفع این مشکل پزشکان به بررسی بیماری‌ های زمینه‌ ای می‌ پردازند؛ زیرا برخی اوقات این مشکل در اثر اختلالات عصبی و سردردهای میگرنی ایجاد می‌ شود. لازم به ذکر است که پتوزهای ساده و بدون عارضه هیچگونه علائمی ندارند اما در موارد شدید به‌ عنوان یک مشکل جدی پزشکی محسوب می‌ شوند که باید برای آن درمان مناسب آغاز شود.

این مقاله را هم بخوانید:
لنز بهتر است یا عینک

انواع پتوز چشم

افتادگی پلک انواع مختلفی دارد که شناخت آن‌ ها می‌ تواند در انتخاب روش درمانی تأثیر بگذارد. در این بخش ما چند نوع از این بیماری که شایع‌ تر هستند را ذکر می‌ کنیم.

  • اکتسابی

افتادگی پلک اکتسابی یکی از شایع‌ ترین انواع پتوز چشمی است که انواع گوناگونی دارد:
• افتادگی پلک عصبی: در اثر درگیری اعصاب پلکی ایجاد می‌ شود.
• افتادگی پلک عضله‌ ای: در اثر اختلال در عضله پلکی، پلک بالا نگه‌ داشته نمی‌ شود.
• افتادگی پلک تاندونی: در اثر ضعف تاندون چشمی افتادگی پلک بالا ایجاد می‌ شود.
• افتادگی پلک مکانیکی: وزن پلک برای عضلات سنگین‌ تر مناسب نیست.

  • مادرزادی

افتادگی پلک به‌ صورت مادرزادی نیز در کودکان مشاهده می‌ شود که دلیل اصلی آن ضعف عضله‌ ای است. افتادگی پلک در کودکان منجر به ایجاد آستیگماتیسم یا تاری دید و حتی انسداد مسیر بینایی خواهد شد.

پیشگیری از افتادگی پلک یا پتوز چشم

در واقع باید گفت که هیچ روش پیشگیری برای افتادگی پلک و پتوزچشم وجود ندارد، به‌ خصوص اگر این عارضه به‌ صورت مادرزادی بروز کند. همان‌ طور که گفته شد پتوز انواع مختلفی دارد که نوع اکتسابی آن به دلایل خاصی غیر قابل پیشگیری است و در اثر روند پیری، ضربه به چشم، جراحی یا آسیب‌ های عصبی و عضلانی ایجاد می‌ شود؛ به‌ همین خاطر شما می‌ توانید فقط با اجتناب از تزریق بوتاکس توسط افراد آماتور، مالش بیش‌ از حد چشم و استفاده از لنزهای تماسی تا حد زیادی از ایجاد پتوز اکتسابی جلوگیری کرد. اگر احساس کردید که کودک شما دچار افتادگی پلک شده‌ است، باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد تا درمان آغاز شود. با توجه به این‌ که افتادگی پلک در موارد شدید می‌ تواند بینایی را تحت تأثیر بگذارد، باید آن را جدی گرفت و با مراجعه‌ فوری به پزشک از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

این مقاله را هم بخوانید:
شالازیون و درمان آن

بهترین روش درمان افتادگی پلک چشم

خوشبختانه پتوز مادرزادی در کودکان وضعیت نسبتاً پایداری دارد و نیاز به درمان خاصی پیدا نمی‌ کند اما کسانی که در اثر روند پیری دچار افتادگی پلک می‌ شوند، به‌ صورت تدریجی افزایش پیدا خواهد کرد و نیاز به درمان دارد. با توجه به علت و شدت ایجاد افتادگی پلک، روش درمانی‌ که برای آن استفاده می‌ شود متفاوت خواهد بود و معمولاً از روش‌ های زیر برای درمان پتوز چشمی بهره می‌ برند.

  • قطره چشمی برای رفع افتادگی پلک

اگر با افتادگی پلک به‌ صورت موقت مواجه شویم که در اثر تزریق بوتاکس به وجود آید، می‌ توان از قطره‌ چشم لوپیدین برای بهبودی سریع‌ تر آن استفاده کرد؛ زیرا این قطره انقباض پلک‌ ها را سریع‌ تر می‌ کند.

  • جراحی افتادگی پلک چشم

معمولاً از روش جراحی زیبایی پلک ها بلفاروپلاستی برای برطرف کردن مشکل کسانی که در اثر افزایش سن دچار افتادگی پلک می‌ شوند، استفاده خواهد شد که در این روش جراح پلاستیک با استفاده از بی‌ حسی موضعی جراحی را انجام می‌ دهد. در این حالت می‌ تواند موقعیت پلک‌ های بیمار را با چشمان باز تنظیم می‌ کند. در موارد خفیف نیز با برداشتن بخشی از عضلات پلک مشکل افتادگی پلک برطرف می‌ شود. اما در موارد متوسط کوتاه کردن عضله اصلی پلک صورت می‌ گیرد و تا حد زیادی نیز لیفت ابرو می‌ تواند به بهتر شدن شرایط این بیماران کمک کند. اخیرا نیز از جراحی اسلینگ استفاده می‌ شود که در آن عضلات پیشانی لیفت شده و پلک‌ ها بالا می‌ روند.

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

آیا پتوز چشم درمان قطعی دارد

 

این مقاله را هم بخوانید:
عمل ریلکس اسمایل چشم

مراجعه به پزشک
ما در مطالب فوق سعی کردیم هر آنچه لازم است در مورد پتوز چشم و روش‌ های درمان قطعی آن بدانید را بررسی کنیم. چنانچه مبتلا به یکی از انواع مختلف پتوز چشم و افتادگی پلک هستید، بهتر است در قدم اول تحت نظر متخصص چشم قرار بگیرید تا شرایط شما بررسی شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری‌ های چشمی در این زمینه به شما کمک خواهند کرد. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری می‌ توانید با شماره‌ های درج شده در سایت تماس بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *