آیا کیست چشم خطرناک است
آیا کیست چشم خطرناک است؟
در برخی مواقع و به دلایل متعدد شاهد وجود کیست ها و برآمدگی هایی روی چشم می شویم. بسته به نوع کیست، کیست چشم می تواند در اندازه های مختلف و با علائم متفاوت باشند. از این رو چشم پزشکان توصیه اکید دارند که بیمار هرگز اقدام به برداشتن کیست چشم به طور خودسرانه نکند. برای از بین بردن و درمان آن بایستی به متخصص بیماری های چشمی مراجعه شود. مشاهده ظاهر کیست چشم نمی تواند بی خطر یا خطرناک بودن آن را مشخص کند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع کیست چشم و نحوه درمان آن بپردازیم. برای یافتن پاسخ به سوال آیا کیست چشم خطرناک است؟ تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
کیست چشم چیست؟
به برآمدگی هایی که روی پلک یا اطراف چشم به وجود می آیند، کیست چشم گفته می شود. به بیانی دیگر کیست ها همان غده های خوش خیمی هستند که به روش های مختلف بنا به صلاح دید چشم پزشک درمان یا برداشته می شوند. برخی از این کیست ها به خودی خود با گذشت چند روز از بین می روند؛ ولی برخی دیگر نیاز به درمان پزشکی تخصصی دارند. از آن جایی که اغلب کیست های چشم در اندازه های بزرگ تری ایجاد می شوند، می توانند باعث کاهش بینایی و نداشتن دید کافی برای بیمار شوند.

آیا کیست چشم خطرناک است
انواع کیست چشم
کیست های ایجاد شده روی چشم بنا به علائم ظاهری و ویژگی های بافتی که دارد در انواع مختلف دسته بندی می شوند. به طور معمول بافت تشکیل دهنده این کیست ها می تواند مایع چرکی، مایع چربی، گوشتی یا… باشد. در این بخش از مطلب به معرفی کوتاهی از انواع کیست چشم می پردازیم.
گل مژه: از شایع ترین کیست های روی پلک چشم به نام گل مژه شناخه می شود که به شکل آبسه غدد چربی است. ماندگاری گل مژ با بیش از 3 روز، نیاز به معاینه پزشک دارد.
شالازیون: شالازیون نوعی کیست چشم است که برآمدگی بزرگی دارد و در اغلب موارد از عفونت مواد آلوده و گرد و خاک ناشی می شود. برای برداشتن شالازیون از روش جراحی استفاده می کنند.
کیست غده عرق: این نوع کیست و برآمدگی شیوع زیادی دارد و اغلب در بخش گوشه چشم ایجاد می شود. شکل ظاهری کیست غده عرق به صورت شفاف و براق است.
کراتوز: بافت کیست کراتوز از کراتین پوست تشکیل یافته است. برای پیشگیری از بروز این نوع کیست چشمی لازم است تمامی آلودگی ها و مواد آرایشی از روی چشم و پوست اطراف آن شستشو داده شود.
کیست انباشته: این نوع کیست به شکل برآمدگی های سفید رنگ روی پلک هستند و بدون داشتن هیچ دردی باعث متورم شدن پلک ها می شوند.
خال گوشتی: به توده های رنگی گوشتی که داخل پلک ها ایجاد می شوند خال گوشتی گفته می شود.
علائم ناشی از بروز کیست چشم
اصلی ترین و بزرگ ترین علامت کیست چشم همان مشاهده برآمدگی نسبتاً بزرگ در چشم و نواحی اطراف آن است. علاوه بر این علامت، کیست چشم دارای علائم دیگری نیز است که بسته به نوع آن می تواند در بیماران مختلف، متفاوت باشد. در حالت کلی از جمله علائم ناشی از بروز کیست چشم عبارتند از:
ایجاد نوعی برآمدگی در چشم و نواحی اطراف آن
قرمز شدن چشم
درد، سوزش و خارش چشم
ملتهب و متورم شدن چشم ناشی از بروز کیست
تغییر رنگ چشم به رنگ غیر طبیعی
خارج شدن ترشحات از چشم
ایجاد یک حالت ناراحت کننده به هنگام پلک زدن در چشم
دلایل ایجاد کیست چشم
چشم به عنوان یکی از حساس ترین عضو بدن، نیاز به مراقبت بیشتری دارد. ایجاد کیست های چشمی نمی تواند بدون دلیل باشد. از این رو دلایل متعددی در بروز هر نوع کیستی در بخش های مختلف چشم دخیل هستند. در ادامه به مهم ترین دلایل ایجاد کیست چشم اشاره خواهیم داشت.
• ایجاد باکتری استافیلوکوک
• مسدود شدن مجرای اشکی چشم
• انتقال هر نوع آلودگی محیطی، گرد و خاک، مواد شیمیایی و… از محیط اطراف به چشم
• درمان نشدن بیماری التهاب پلک به مدت طولانی
• استفاده از مواد آرایشی گذشته از تاریخ مصرف آن
• تماس دست های آلوده با چشم ها
• رعایت نکردن بهداشت پلک چشم
آیا کیست چشم خطرناک است؟
کیست های ایجاد شده روی پلک چشم، توده های خوش خیمی هستند که خطری برای چشم ها و بیمار ایجاد نمی کنند. این کیست ها به راحتی به روش های مورد تائید چشم پزشک درمان می شوند. برخی افراد بروز کیست در پلک ها را خطری برای بینایی و کوری می دانند. باید صراحتاً عنوان کرد که این کیست ها خطرناک نیستند و هرگز نمی توانند باعث کوری بیمار شوند.
نحوه درمان کیست چشم
پس از مراجعه به چشم پزشک، با انجام معاینات اولیه لازم توسط مشاهدات و دستگاه های مخصوص، مناسب ترین روش درمانی برای بیمار تجویز می شود. برای کیست هایی که علائم خفیف تری دارند و اندازه آن ها باعث اختلال در بینایی نمی شود، از روش دارو درمانی استفاده می کنند. آنتی بیوتیک ها و قطره های ضدعفونی کننده رایج ترین داروها برای از بین بردن کیست های ایجاد شده در چشم هستند. چنانچه کیست ایجاد شده اندازه بزرگ تری داشته باشد و همچنین باعث ایجاد خلل در بینایی کامل شود، روش جراحی گزینه درمانی پزشک مربوطه خواهد بود.

آیا کیست چشم خطرناک است
روش های پیشگیری از کیست چشم
با استفاده از نکات ساده می توان از بروز کیست ها و علائم آزار دهنده آن ها پیشگیری کرد. از جمله روش های پیشگیری از کیست چشم عبارتند از:
• رعایت بهداشت شخصی و بهداشت چشم ها
• خودداری از تماس دست های آلوده با چشم ها
• خودداری از رفتن به محیط های آلوده
• خودداری از مصرف مواد آرایشی تاریخ گذشته
• خودداری از استفاده مشترک از مواد آرایشی دیگران
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع کیست های ایجاد شده روی چشم و پلک پرداخته شد. باتوجه به ویژگی هایی که هر یک از این کیست ها دارند، در صورتی که پس از گذشت چند روز رفع نشوند، بایستی بیمار به چشم پزشک مراجعه کند. با برداشتن کیست به روش های جراحی یا سرپایی، نمی توان این کیست ها را پرخطر دانست. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان انواع کیست چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.