انواع بیماری های چشمی در کودکان
انواع بیماری های چشمی در کودکان
فرآیند رشد بینایی کودک حدوداً تا 2 سالگی ادامه دارد. به همین دلیل، چشم و بینایی کودک در این مدت می تواند در معرض بیماری ها و مشکلات مختلفی قرار گیرد. شناسایی زود هنگام علائم بیماری ها و مراجعه سریع به چشم پزشک، از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری خواهد کرد. از طرفی، برخی از بیماری های چشمی در کودکان شایع تر هستند و نیاز به شناخت و درمان فوری دارند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع بیماری های چشمی در کودکان بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در زمینه روش های پیشگیری از بروز این بیماری های در کودکان، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
شایع ترین علائم مشکلات و بیماری های چشمی در کودکان
کودکان اغلب در ابراز و بیان مشکلات و بیماری های خود ناتوان هستند و به طور دقیق نمی توانند احساسات خود را به اطرافیان توضیح دهند. از این رو، والدین و اطرافیان کودک بایستی به حرکات و عکس العمل های او به درستی دقت داشته باشند. با مشاهده هر یک از این علائم، مراجعه کودک به چشم پزشک ضروری است. شایع ترین علائمی که در کودکان مبتلا به بیماری های چشمی قابل مشاهده هستند عبارتند از:
• مالیدن مداوم چشم ها
• قرمز شدن غیر عادی چشم ها
• اشک ریزش غیر طبیعی از چشم ها
• پوشاندن یکی از چشم ها در زمان تماشای تلویزیون یا نگاه کردن به اجسام دور
• نزدیکتر کردن اجسام، اسباب بازی یا کتاب در زمان نگاه کردن به آن ها
• احساس سردرد یا سرگیجه و داشتن حالت تهوع پس از تماشای تلویزیون یا مطالعه کتاب
• خارج شدن ترشحات چرک آلوده از اطراف چشم و پلک ها
• ایجاد تورم در بالای پلک ها
• چشمک زدن های بسیار زیاد و غیر عادی

انواع بیماری های چشمی در کودکان
انواع بیماری های چشمی در کودکان
چشم به عنوان یک عضو حساس در بدن در معرض بیماری ها و مشکلات متعددی قرار دارد. کودکان نیز با انواع بیماری های چشمی مواجه هستند. هر یک از این بیماری ها در مرحله تشخیص و شناسایی، دارای روش های درمانی موثری هستند. در این بخش از مطلب به معرفی انواع بیماری های چشمی در کودکان می پردازیم.
بیماری آب مروارید در کودکان
به کدر شدن عدسی چشم در کودکان بیماری آب مروارید یا کاتاراکت گفته می شود. در حالت طبیعی تصاویر و نور روی شبکیه یا همان پشت چشم متمرکز می شوند. سپس این تصاویر دریافتی به کمک مغز، پردازش و آنالیز می شوند. با بروز آب مروارید در چشم کودک، نور وارد شده به شبکیه چشم کاهش پیدا می کند و مغز نمی تواند تصاویر واضح تری پردازش کند. در نتیجه، توانایی بینایی در کودک کاهش می یابد و در برخی موارد منجر به نابینایی نیز می شود. در حدود نیمی از کودکان علت مبتلا به آب مروارید، جهش ژنتیکی عنوان شده است. استفاده از لنزهای تماسی و جراحی چشم از مهم ترین روش های درمان آب مرووارید در کودکان هستند.
بیماری آب سیاه در کودکان
به افزایش فشار مایعات در چشم و آسیب دیدن عصب بینایی، بیماری آب سیاه یا گلوکوم گفته می شود. از نادرترین نوع بیماری آب سیاه می توان به گلوکوم مادرزادی اشاره داشت که به دلیل عوامل ارثی بروز پیدا می کند و از هر 1000 کودک، یک کودک به این بیماری مبتلا می شود. بزرگ شدن غیر عادی چشم، کدر شدن قرنیه، اشک ریزش بیش از اندازه و حساسیت به نور از مهم ترین علائم آب سیاه در کودکان هستند. موثرترین روش درمانی برای گلوکوم، جراحی و خارج کردن مایعات اضافی از چشم است.
انسداد مجرای اشکی در کودکان
اغلب نوزادان با مشکل انسداد مجرای اشکی متولد می شوند. خبر خوب این است که این بیماری تا سن 8 یا 9 ماهگی در 90 درصد از کودکان به طور خود به خودی از بین می رود. مسدود شدن مجرای اشکی باعث آبریزش چشم یا ترشح چشمی می شود؛ به طوری که دائماً اشک در چشمان کودک جمع می شود. برای باز کردن مسیر اشک از روش سونداژ مجرای اشکی استفاده می کنند. انجام این روش در زیر یک سالگی با موفقیت بالای 90 درصدی برخوردار خواهد بود. هر چه سن کودک بیشتر شود، احتمال موفقیت سونداژ مجرای اشکی کمتر می شود.
تنبلی چشم در کودکان
به مشکل کم شد بینایی در کودکان، بیماری تنبلی چشم گفته می شود. این کم بینایی می تواند در یک یا هر دو چشم ایجاد شود. از مهم ترین علائم تنبلی چشم در کودکان می توان به انحراف چشم در یک یا هر دو چشم، توانایی نداشتن در چرخش هماهنگ چشم ها و توانایی نداشتن در تشخیص عمیق توسط کودک، اشاره داشت. تنبلی چشم باید به موقع تشخیص داده شده و پیگیری درمانی آغاز شود. در غیر این صورت کم بینایی به یک ضعف بینایی تبدیل می شود و بیمار باید تا بزرگسالی از عینک استفاده کند.
انحراف چشم در کودکان
به نوعی اختلال چشمی که در آن هر دو چشم در یک راستا قرار نمی گیرند، اختلال انحراف چشم گفته می شود. این نوع اختلال تا قبل از 3 سالگی بروز پیدا می کند و می تواند در دو حالت گذرا یا دائمی باشد. از انواع انحراف چشم می توان به انحراف چشم به سمت داخل، خارج، پایین یا بالا اشاره داشت. اختلال مادرزادی و عیوب انکساری چشم مانند نزدیک بینی، دور بینی و آستیگمات به عنوان دلایل اختلال انحراف چشمی شناخته می شوند. استفاده از عینک و جراحی هر دو چشم از روش های موثر درمان انحراف چشم در کودکان هستند.
لرزش چشم در کودکان
به حرکت غیر ارادی، ناگهانی و ریتمیک چشم ها، نیستاگموس یا لرزش چشم گفته می شود. در این بیماری، حرکت چشم ها در یک فاز رفت و یک فاز برگشت هستند که در راستای افقی، عمودی یا چرخشی مشاهده می شوند. لرزش چشم در دو نوع حسی و حرکتی دسته بندی می شود و به عنوان یک بیماری مادرزادی در کودکان شناخته شده است. برای درمان نیستاگموس از دو روش مهم، تجویز عینک های منشوری و جراحی عضلات چشمی استفاده می کنند. لرزش چشم می تواند ناشی از مصرف دارو نیز باشد.

انواع بیماری های چشمی در کودکان
روش های پیشگیری از بروز بیماری های چشمی در کودکان
در اغلب موارد می توان از بروز مشکلات و بیماری های چشمی در کودکان جلوگیری کرد. اطرافیان کودک با رعایت برخی نکات ایمنی می توانند کودک را از ابتلا به مشکلات چشمی در امان نگه دارند. در ادامه به مهم ترین روش های پیشگیری از بروز بیماری های چشمی در کودکان اشاره خواهیم داشت.
دوری کردن از محیط های آلوده و حاوی مواد شیمیایی
خودداری از دسترس قرار دادن لوازم و اسباب بازی های نوک تیز
خودداری از دسترسی کودک به مواد محترقه و آتش زا
استفاده از عینک های آفتابی برای جلوگیری از آسیب اشعه ماورای بنفش خورشید
جلوگیری از تماس نور خطرناک لنز با چشم کودک
جلوگیری از وارد شدن ضربه احتمالی به چشم و تروما
جلوگیری از وارد شدن نور تجهیزات الکترونیکی مانند گوشی موبایل و تبلت و…
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع بیماری های چشمی در کودکان پرداخته شد. از جمله این بیماری ها می توان به آب مروارید، آب سیاه، انحراف چشمی، تنبلی چشم و لرزش چشم اشاره داشت. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان بیماری های چشمی در کودکان و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.