انواع سوختگی چشم

انواع سوختگی چشم

انواع سوختگی چشم

سوختگی چشم یکی از تهدید های سلامتی چشم است که باید سریعاً مورد توجه قرار بگیرد و درمان شود. عوامل مختلفی در این نوع سوختگی دخیل هستند. با توجه به نوع و درجه سوختگی، سوختگی می تواند به قسمت های مختلف چشم آسیب برساند. افزایش آگاهی در خصوص انواع سوختگی و عوارض آنها می‌ تواند به افراد کمک کند تا به خوبی از چشم های خود مراقبت کنند. افزایش آگاهی همچنین می تواند آمار این نوع سوختگی را به شدت کاهش دهد. از همین رو در ادامه مطلب این مبحث بیشتر شرح داده می شود.

سوختگی شیمیایی چشم چیست؟

سوختگی شیمیایی چشم رایج ترین نوع سوختگی چشم است. مواد شیمیایی جامد، مایع و گاز می توانند باعث آسیب به چشم ها شوند. در صورتی که این ماده های شیمیایی به صورت مستقیم به چشم پاشیده شوند؛ سوختگی شدیدتری اتفاق می‌افتد. افرادی که با مواد شیمیایی سر و کار دارند مانند کشاورزانی که با انواع آفت کش ها کار می کنند؛ افرادی که با اسید باطری ماشین کار می کنند، خانم های خانه داری که با مواد سفید کننده سر و کار دارند و افرادی که در تولید صابون و مواد شیمیایی فعالیت می ‌کنند بیش از افراد دیگر در معرض سوختگی شیمیایی چشم قرار دارند.
از مهم ترین عوارض سوختگی شیمیایی چشم عبارتند از:
تخریب وسیع اپیتلیوم سطحی
از بین رفتن بافت قرنیه
تخریب اتاق قدامی
انواع سوختگی شیمیایی عبارتند از:
• سوختگی با قلیا
سوختگی با قلیا خطرناک تر از سوختگی با اسید است. مواد قلیایی در محصولاتی مانند آهک، گچ، بتن، کودهای شیمیایی و شوینده های ماشین ظرفشویی وجود دارد. به همین سبب توصیه می ‌شود هنگام کار با این مواد از عینک استفاده شود. سوختگی قلیایی باعث زخم قرنیه، عفونت چشم، نابینایی و سرخ شدن چشم می شود.
• سوختگی شیمیایی
سوختگی شیمیایی بسیار دردناک است به طوری که فرد تمایل دارد به صورت مداوم چشم های خود را بسته نگه دارد. اسیدپاشی جنایی، سوختگی با اسید سولفوریک، سوختگی با جوهر نمک و سوختگی با اسید فسفریک رایج‌ترین سوختگی های اسیدی هستند.

انواع سوختگی چشم

انواع سوختگی چشم

اقدامات اورژانسی در سوختگی شیمیایی چشم

شستشوی سطحی چشم با استفاده از آب بسیار سرد یا سرم های شستشو اولین و مهم ترین اقدام درمانی است. استفاده از نوشیدنی های قنددار در صورت نبود آب هم می تواند در موارد ضروری مناسب باشد. در هنگام شستشو، داخل چشم باید به خوبی شستشو داده شود و بیمار باید از بستن پلک ها پرهیز کند. سپس در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه کند.

این مقاله را هم بخوانید:
عمل ریلکس اسمایل چشم

آفتاب سوختگی چشم چیست؟

آفتاب سوختگی چشم زمانی اتفاق می ‌افتد که فرد بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار بگیرد. آفتاب سوختگی چشم تحت عنوان فتوکراتیت نیز نامیده می شود. در روزهای برفی شیوع این نوع سوختگی بیشتر است که به آن برف کوری نیز گفته می شود.
عوارض فتوکراتیت
این عارضه در کوهنوردان بسیار شایع است و علت اصلی بروز آن تابش‌های اشعه ماورای بنفش خورشید به سطح برف و انعکاس آن به چشم است. برف کوری می تواند باعث سوختگی شدید قرنیه شود به طوری که روی سطح قرنیه تاول هایی به وجود آید. ایجاد تاول ها روی سطح قرنیه باعث درد بسیار زیاد می ‌شوند و ممکن است افراد در اثر این عارضه به کوری دائم مبتلا شوند.
درمان برف کوری
مرطوب نگه داشتن چشم و بستن چشم با باند به مدت دو تا سه روز می ‌تواند به بهبود این عارضه کمک کند.
کسانی که در مناطق قطبی و کوهستان زندگی می کنند یا قصد دارند در روز های برفی به پیست و کوهستان بروند باید حتماً از کلاه لبه دار و عینک های آفتابی مخصوص و استاندارد استفاده کنند.

سوختگی حرارتی چشم چیست؟

سوختگی حرارتی چشم زمانی رخ می دهد که چشم ها در معرض حرارت زیاد قرار بگیرند؛ در این گونه مواقع به صورت خود به خود چشم ها بسته می شوند و پلک چشم در معرض سوختگی شدید قرار می گیرد. تورم و التهاب شدید پلک ها از مهم ترین نشانه های این نوع سوختگی هستند. به دلیل درگیر شدن پلک ها در این نوع سوختگی، درمان این نوع سوختگی مشابه با درمان‌سوختگی سایر نقاط بدن است.
روش های درمان سوختگی حرارتی
استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک به منظور جلوگیری از عفونت، انجام جراحی در مواقع شدید برای جلوگیری از چروک خوردگی پلک و برگشت پلک ها به سمت خارج چشم و استفاده از مسکن ها رایج ترین روش های درمان سوختگی حرارتی چشم هستند.
سوختگی از طریق اشعه و نور
برخی افراد سوختگی حرارتی چشم را با سوختگی اشعه و نور اشتباه می‌گیرند در صورتی که این سوختگی ها با یکدیگر متفاوت هستند. در این نوع سوختگی سلول‌های شبکیه چشم دچار آسیب می شود. سوختگی چشم با استفاده از دستگاه های مخصوص جوشکاری جزو این نوع سوختگی ها قرار می گیرد. در صورت ایجاد این سوختگی، چشم های فرد باید با گاز استریل پوشانده شود و هر چه سریعتر به مرکز بهداشتی درمانی رسانده شود.

انواع سوختگی چشم

انواع سوختگی چشم

علائم سوختگی چشم

علائم مربوط به سوختگی چشم به عوامل مختلف چون نوع سوختگی بستگی دارد. به عنوان مثال در سوختگی شیمیایی چشم، عوامل مختلفی مانند اسیدی یا بازی بودن ماده سوزاننده، غلظت ماده سوزاننده، میزان و نحوه برخورد ماده با چشم در بروز علائم موثر هستند. منطقه آسیب دیده در چشم نیز تأثیر زیادی در بروز علائم دارد. به طور کلی برخی از مهم‌ترین نشانه‌های سوختگی چشم عبارتند از:
• دیدن هاله های نور در هنگام پلک زدن
• کاهش قدرت بینایی
• قرمزی شدید صلبیه چشم
• ترس از نور یا حساسیت شدید به نور
• تورم و التهاب شدید پلک ها
• احساس ریخته شدن شن داخل چشم
• آبریزش بیش از حد چشم
• احساس درد چشم

این مقاله را هم بخوانید:
رینگ گذاری در چشم

مراجعه به پزشک
سوختگی چشم در اثر عوامل مختلفی مانند برف کوری، تابش اشعه ماورای بنفش به قرنیه چشم، قرار گرفتن در معرض اشعه های دستگاه جوشکاری به مدت طولانی و بدون عینک، پاشیده شدن اسید و قلیا مانند کودهای شیمیایی و اسید سولفوریک به چشم و پاشیده شدن مواد سفید کننده به چشم به وجود می آید. بهتر است افراد با اقدامات اولیه و فوری در رابطه با سوختگی چشم آشنایی داشته باشند و سریع به پزشک متخصص مراجعه کنند. برای درمان قطعی سوختگی چشم می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.

 

2 پاسخ
  1. Z
    Z گفته:

    سلام من یک سال قبل که از لنز طبی استفاده میکردم دستم و به مواد دکلره و اکسیدان زدم و به لنزام دست زدم بعد ۲ روز متوجه آسیب چشمم شدم و با وجود آلوده شدن لنز چون خبر نداشتم ازش استفاده کردم بعد ۳ روز پیش دکتر رفتم ولی اصلا چشمم و شستشو ندادن و هر قطره ای که برای خشکی چشم بهم دادن طولانی مدت هم جواب نداد هنوز هم درگیرم الان عینک میزنم و پماد ویتامین آ چشمی و قطره آرتلاک خودم فکر می کنم غده های اشکیم کم کار شدن چیکار کنم به نظرتون؟؟ تو رو خدا یه راهنمایی بکنید دارم دیوونه میشم میترسم بعدا هم خوب نشه و هیچ وقت نتونم لنز بذارم و عمل لیزیک کنم واقعا نگرانم

    پاسخ
    • پاسخگویی به سوالات
      پاسخگویی به سوالات گفته:

      سلام وقت بخیر حتما تحت نظر چشم پزشک باشید و باید از نزدیک شبکیه چشم و عصب چشم مورد معاینه قرار بگیرد

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *