بیماری نیستاگموس چیست
بیماری نیستاگموس چیست و چه عوارضی دارد؟
بیماری های چشمی ممکن است هر بار خود را به گونه ای نمایان کنند و از خود علائم خاصی را نشان دهند. یکی از این بیماری ها که موجب برخی حرکات غیر ارادی چشم است، نیستاگموس نام دارد. در ادامه بیشتر با بیماری نیستاگموس و عوارض آن آشنا خواهیم شد.
بیماری نیستاگموس چیست؟
نیستاگموس یک بیماری شایع چشمی است که منجر به حرکات غیر متداول و غیر ارادی چشم ها می شود. در این بیماری ممکن است فرد احساس کند چشمان او به صورت غیر ارادی به بالا و پایین یا چپ و راست حرکت می کنند. این حرکات کنترل نشده باعث خواهند شد، بینایی کم شود و تعادل اعضای بدن را بر هم بزند.
انواع نیستاگموس
نیستاگموس هم مانند دیگر بیماری ها دارای انواع و اقسام مختلفی است که از این میان می توان موارد زیر را شرح داد:
• نوزادی: این نوع نیستاگموس در سنین 2 تا 3 ماهگی مشاهده می شود که چشم ها حرکت افقی دارند. این عارضه معمولاً با بیماری های دیگری همچون فقدان مادرزادی عنبیه، آلبینسم، اعصاب نوری توسعه نیافته و آب مروارید به وجود می آید.
• مهره های اسپاسم: در این نوع نیستاگموس که در سنین 6 ماهگی تا 3 سالگی رخ می دهد، نیازی به درمان وجود ندارد. زیرا در سنین 2 تا 8 سالگی بهبود پیدا می کند. کودکانی که به این عارضه مبتلا می شوند سر خود را کج یا تکان می دهند و چشم آن ها رو به هر سمتی حرکت می کند.
• اکتسابی: بیماری نیستاگموس اکتسابی در دوران بزرگسالی خود را نشان می دهد و معمولاً عامل خاصی را نمی توان دلیل آن دانست. اما مختل شدن سیستم عصبی مرکزی یا اعتیاد افراد می تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

بیماری نیستاگموس چیست
علت بیماری نیستاگموس
این بیماری معمولاً به صورت موقتی به وجود می آید و شاید بتوان گفت علت اصلی آن مصرف داروهای ضد تشنج، آرام بخش یا اعتیاد به مواد و مصرف مکرر بیش از حد الکل است. البته در برخی موارد هم تصادف، به وجود آمدن مشکل در گوش داخلی، ضربه مغزی یا کمبود ویتامین B12 می تواند علت به وجود آمدن این بیماری باشد.
نیستاگموس در بعضی افراد به صورت ژنتیکی بروز پیدا می کند. اگر در برخی از خانواده ها شخصی با سابقه بیماری نیستاگموس باشد، بهتر است پیش از بارداری بررسی های لازم ژنتیکی صورت بگیرد. ژن هایی که غالباً با این بیماری درگیری می شوند، شامل NYS4, NYS5, NYS6, NYS7 هستند.
عوارض بیماری نیستاگموس
بیماری ها معمولاً عوارضی را به همراه دارند و یکی از عوارض بیماری نیستاگموس کم شدن قدرت بینایی است. با توجه به این شرایط فرد بیمار به سبب اختلال در بینایی، نمی تواند چشم های خود را روی یک نقطه متمرکز کند. البته به وجود آوردن مشکل در سیستم ارتباط متعادل سازی بدن، هم یکی از عوارض این بیماری خواهد بود.
دوبینی، سرگیجه و ایجاد بیماری هایی در سیستم عصبی از دیگر عوارضی هستند که این بیماری می تواند در افراد به وجود آورد. مهم ترین و بارزترین عارضه این بیماری را، باید تاری دید و لرزش چشم عنوان کرد. با توجه به این شرایط، بیمار زمانی که می خواهد تصویری را مشاهده کند، نمی تواند تصویر را واضح ببیند، یا دیدن او همراه با لرزش است.
راه های تشخیص نیستاگموس
شخصی که با این بیماری مواجه شده است می تواند به پزشک مراجعه کند و پس از معاینات ابتدایی باید به دستور پزشک آزمایش های زیر را انجام دهد:
• معاینه گوش بیمار
• انجام ام آر آی مغزی
• سی تی اسکن مغز
• انجام آزمایشات عصب شناسی
• بررسی کردن وضعیت حرکت چشم ها
احتمال دارد پزشک از بیمار بخواهد 30 ثانیه دور صندلی بچرخد و بعد از آن به یک تصویر نگاه کند. در صورتی که فرد به نیستاگموس مبتلا شده باشد، چشم او اول آرام شروع به حرکت در یک سمت می کند و ناگهان با سرعت زیاد در جهتی دیگر به حرکت در خواهد آمد.

بیماری نیستاگموس چیست
درمان نیستاگموس
در صورتی که بیمار در بزرگسالی به این عارضه مبتلا شده باشد با انجام کارهایی ساده می تواند علائم آن را کاهش دهد. اگر دارویی مصرف می کند که باعث تشدید یا بروز بیماری شده است باید آن را طبق نظر پزشک حذف یا کم کند. اگر بیمار اعتیاد دارد یا به مصرف مشروبات الکلی به صورت مداوم می پردازد باید این موارد را کاهش دهد.
برای این که قدرت بینایی افزایش پیدا کند، استفاده از لنزهای تماسی یا عینک های مناسب چشم توصیه می شود. البته این روش به درمان کمکی نمی کند بلکه تنها می تواند آن را کمی کنترل و در شدت گرفتن آن ممانعت کند.
یکی دیگر از شیوه هایی که به عنوان درمان برای بیماری نیستاگموس به کار گرفته می شود، جراحی عضلات چشم است. پس از جراحی در برخی افراد، بینایی نیز بهبود پیدا می کند. برای برخی بزرگسالان هم داروهایی تجویز خواهد شد که می تواند علائم بیماری را کاهش دهد. نکته بسیار مهمی که باید حتما رعایت شود این است که این داروها را نباید کودکان مصرف کنند.
افرادی که دچار نزدیک بینی هستند، می توانند به وسیله عمل لازیک یا Visian ICL بینایی خود را بهبود ببخشند. گاهی پزشک معالج پیش از اقدام به عمل جراحی، داروهای آرام بخش تجویز می کند که بیمار باید آن ها را مصرف کند.
اگر بیمار کودک است باید نکاتی را برای درمان او مد نظر داشت از جمله این که اگر به مدرسه می رود با معلم او در ارتباط با بیماری نیستاگموس صحبت شود و رفتار صحیح و مناسب در مواجه با این بیماری را با معلم در میان گذاشت. حتما به دوستان یا خانواده این بیماری را توضیح داده و از آن ها باید خواست در این شرایط، عکس العمل خاصی را نسبت به آن نشان ندهند.
مراجعه به پزشک
در صورتی که فرزند یا خود شما به این عارضه مبتلا شده اید، بهترین راه حل مراجعه به پزشک است. برای درمان این بیماری می توانید به دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی مراجعه کنید، تا پس از آزمایش های لازم اقدام به درمان شما کنند.
سلام
من یه پسر 10ماهه دارم که همین مشکل نیستاگموس رو دارن وا از سه ماهگی فهمیدم هرچه میگذره بهتر شده چونکه اوایل خیلی چشم هاشو غیر ارادی حرکت میداد احساس میکردی داره زور می نه واسه نگاه کردن الان دیگه حرکت چشمانش کم شده ولی تمرکز نداره میخواستم بدونم کی بهبود پیدا میکنه واقعا مادرا منو درک میکنم چونکه هرچی به پسرم نگاه میکنم دلم خونه
سلام باید حضوری تشریف بیارید برای معاینه