بیماری گل مژه چشم
بیماری گل مژه چشم چیست؟ پیشگیری و درمان از گل مژه چشم
بیماری گل مژه چشم از بیماری های مربوط به پلک است که تقریبا شایع است و ممکن است هر فرد در زندگی خود چندین بار به این بیماری مبتلا شده باشد. این عارضه نوعی برجستگی قرمز است که روی پلک بالا یا پایین چشم ایجاد می شود. این برجستگی می تواند در قسمت بیرونی پلک یا قسمت داخلی آن ایجاد شود. این عارضه که با نام stye نیز خوانده می شود در انواع مختلفی مشاهده می شود. هوردئولوم و شالازیون دو نوع شایع این بیماری هستند؛ که بیماری شالازیون طول مدت بیشتری دارد و توده به وجود آمده در این بیماری حالت دردناک ندارد. در ادامه مطلب در خصوص علل و علائم بیماری و راه های درمان آن مطالبی بیان می شود.
عوامل خطر بیماری گلمژه چشم کدام است؟
پلک چشم دارای غددی است که این غدد مواد چربی و پروتئینی ترشح می کنند و این مواد ترشح شده را به اشک می افزایند. در اثر عوامل مختلفی مانند استفاده زیاد از مواد آرایشی، ورود گرد و غبار به داخل پلک چشم، ترشحات بیش از حد غدد چشم، زخم شدن پلک ها و پوسته پوسته شدن زخم ها می توانند باعث بسته شدن مسیر غدد پلک شوند. بسته شدن این مسیر زمینه را برای رشد باکتری ها فراهم می کند و در نتیجه بیماری گل مژه چشم پدید می آید.
سایر عوامل ایجاد کننده این بیماری عبارتند از:
• استفاده از لنزهای غیر بهداشتی و غیر استاندارد
• مبتلا شدنبه بلفاریت
• خوابیدن با چشم آرایش شده
• مالش چشم ها با دست های آلوده
• عوامل عفونی مانند باکتری استافیلوکوک
• اختلال عملکرد غده میبومین
• سوختگی پلک
• ترومای پلک
• میلیا

بیماری گل مژه چشم
بیماری گل مژه چشم را از روی چه نشانه هایی می توان تشخیص داد؟
علائم و نشانه های بیماری گل مژه چشم می تواند با توجه به نوع بیماری، علت بیماری و وضعیت عمومی بیمار متفاوت باشد. به عنوان مثال اگر علت بیماری اختلال در عملکرد غدد میبومین باشد؛ فرد به خشکی چشم نیز مبتلا خواهد شد. محل ایجاد بیماری نیز میتواند در علائم آن نقش داشته باشد؛ مثلاً اگر بیرون پلک به بیماری مبتلا شده باشد؛ بیمار یک برجستگی متورم و قرمز را در زیر یا داخل پوست مشاهده می کند.
مهمترین نشانههای این بیماری عبارتند از:
احساس درد و تورم در قسمت پلک
احساس وجود یک جسم خارجی در چشم
احساس داشتن فشار در چشم
خارج شدن ترشحات سفت و ضخیم از غدد پلک در برخی از مواقع
حساس شدن پلک به لمس
پوسته پوسته شدن پلک دور چشم
احساس داشتن خارش
علائم بالینی این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار هستند زیرا در اکثر موارد پزشکان متخصص از روی علائم بالینی این بیماری را تشخیص می دهند. از آنجا که این بیماری میتواند انواع مختلفی داشته باشد برای تعیین نوع دقیق بیماری گل مژه چشم پزشک از تجهیزات پزشکی برای معاینه دقیق چشم و پلک ها استفاده می کند. هوردئولوم، شالازیون، کیست غده عرق، کراتوز و کیست اینکلوژن انواعی از گل مژه ها هستند که با معاینه دقیق چشم و بررسی علائم بالینی نوع آنها مشخص می شود.
آیا راهی برای پیشگیری از گل مژه وجود دارد؟
از آنجا که عدم رعایت بهداشت یکی از عوامل مهم این بیماری است به همین سبب میتوان گفت که امکان پیشگیری از این بیماری وجود دارد. با راهکارهای نسبتا ساده ای می توان از بروز این بیماری که حالتی دردناک دارد جلوگیری کرد. برای جلوگیری از ایجاد تورم روی پلک رعایت نکات زیر توصیه می شود:
عدم استفاده از وسایل مشترک با دیگران: استفاده از برخی وسایل مشترک مثل حوله، قطره چشمی و لوازم آرایشی توصیه نمی شود؛ زیرا ممکن است باکتری عامل این بیماری از این طریق به فرد دیگر انتقال پیدا کند.
شستشوی مرتب دست ها: شستشوی دست ها قبل از تماس دست با چشم توصیه می شود. دست ها با مکان های مختلفی ارتباط برقرار می کنند و به راحتی آلوده می شوند؛ آلودگی دست ها می تواند از طریق تماس با چشم به چشم انتقال پیدا کند.
استفاده از پد تمیز کننده پلک: می توان پدهای استریل تمیز کننده پلک را از داروخانه ها خریداری کرد. تمیز کردن چشم به صورت روزانه با این پدها توصیه می شود افرادی که مرتباً از لوازم آرایشی برای چشم استفاده میکنند باید از این پدها خریداری کنند.
سایر روش های پیشگیری عبارتند از:
مصرف غذاهای حاوی امگا ۳ مانند ماهی
درمان بیماریهای زمینهای مانند اختلال عملکرد غدد میبومین
پاک کردن آرایش چشم ها قبل از خواب
درمان خارش و آلرژی چشم
جلوگیری از بلفاریت، روزاسه و درماتیت

بیماری گل مژه چشم
چه روش هایی برای درمان بیماری گل مژه چشم به کار برده می شود؟
در اکثر مواقع بدون مراجعه به پزشک بیماری گل مژه چشم به صورت خود به خود درمان می شود. این روند درمان خود به خودی می تواند بین سه روز تا یک هفته به طول بینجامد. افراد برای درمان زودتر این بیماری می توانند به چشم پزشک مراجعه کنند. در صورتی که برجستگی ایجاد شده بزرگتر شد، بینایی فرد تحت تاثیر قرار گرفت، در ناحیه درگیر خونریزی رخ داد یا کل چشم قرمز و متورم شد حتماً باید به پزشک مراجعه شود. پزشک از راهکارهای درمانی مختلفی برای درمان بیماری گل مژه چشم استفاده می کند. برخی از مهمترین روشهای درمانی عبارتند از:
• تجویز پمادها و کرم های آنتی بیوتیک برای روی پلک
• تجویز قطره اشک مصنوعی برای رفع خشکی چشم
• تجویز قطره ضد عفونی کننده چشم
• تخلیه گل مژه
متخصص چشم ممکن است روش های خانگی مانند بخور صورت، ماساژ پلک و کمپرس گرم را برای کاهش درد و التهاب برای بیمار تجویز کند. نحوه صحیح ماساژ دادن گل مژه را چشم پزشک به بیمار آموزش می دهد.
نتیجه گیری
بیماری گل مژه چشم یکی از بیماری های شایع چشم است که در آن غدد پلک چشم مسدود می شوند و حالتی برجسته مانند و متورم در پلک تشکیل می شود. این بیماری می تواند روی پلک بالا یا پایین و بخش های خارج پلک تشکیل شود. عواملی مانند عدم رعایت بهداشت چشم، استفاده از لنزهای غیر بهداشتی، مبتلا شدن به برخی از بیماریها مانند بلفاریت جزو علت های ابتلا به این بیماری بر شمرده می شوند. از طریق آنتی بیوتیک و تخلیه گل مژه می توان این بیماری را درمان کرد. برای درمان این بیماری می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.