تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

آیا اختلالات سیستم عصبی با بیماری های چشم ارتباط دارند؟

اختلالات سیستم عصبی طیف وسیعی از اختلالات را شامل می شوند که روی ساختار و عملکرد مغز و نخاع تأثیر می گذارند. بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی نیز از طیف گسترده ای برخوردار هستند؛ به طوری که نشانه های بسیاری از بیماری های سیستم عصبی مرکزی در چشم ها بروز پیدا می کنند. اختلالات و ناهنجاری های عروقی، انواع عفونت های مغزی، اختلالات ساختاری و عملکردی و بیماری‌های دژنراسیون مانند پارکینسون و هانتینگتون می ‌توانند روی چشم و بینایی فرد تاثیر گذار باشند. در ادامه مطلب برخی از این اختلالات و راه کارهای درمانی آنها معرفی می شود.

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

تاثیری که اختلالات سیستم عصبی مرکزی روی چشم می گذارند با توجه به نوع بیماری، درجه و میزان پیشرفت بیماری، وضعیت فرد و سن فرد می‌تواند متفاوت باشند. برخی از تاثیرات اختلالات سیستم عصبی مرکزی روی چشم ها عبارتند از:
دو بینی
دو بینی تقریباً یکی از شایع ترین بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی به حساب می آید. این بیماری می‌تواند در انواع اختلالات عصبی خود ایمنی مانند بیماری ام اس یا اختلالات عروقی مانند آنوریسم بروز پیدا کند. برخی از مواقع وارد شدن آسیب فیزیکی به مغز و اعصاب می تواند باعث ایجاد دو بینی شود. دو بینی می تواند در برخی از مواقع به عنوان عارضه داروهای مصرفی در بیماری های مغز و اعصاب بروز پیدا کند؛ مانند دو بینی که پس از مصرف داروهای تشنج و صرع در افراد بروز پیدا می‌کند.
تاری دید
همیشه تاری دید در اثر بیماری‌های چشمی مانند نزدیک بینی یا دور بینی به وجود نمی‌آید برخی از مواقع تاری دید می تواند در اثر اختلالات سیستم عصبی به وجود بیاید. بیماری ام اس، میگرن های مزمن، عفونت های مغزی مانند مننژیت و آنسفالیت و وارد شدن آسیب به مغز می‌ تواند سبب ایجاد تاری دید شوند.
سایر تاثیرات اختلالات سیستم عصبی مرکزی روی چشم ‌ها عبارتند از:
عدم توانایی حرکت دادن چشم ها در سندروم گیلن باره
حرکات آهسته و غیر طبیعی چشم در بیماری هانتینگتون
دیدن اشیا دور تر از حد معمول در بیماری صرع
مشاهده اشیا بزرگتر یا کوچکتر از اندازه واقعی در بیماری صرع

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

 انواع بیماری های چشم مرتبط با مغز و نخاع

بیماری های چشمی می توانند نقش مهمی در تشخیص بیماری های مربوط به مغز و اعصاب ایفا کنند. چشم های انسان هم در طب سنتی و هم در طب مدرن به عنوان عضوی مهم در تشخیص انواع بیماری ها مدنظر قرار می‌گیرند. به طوری که در طب سنتی شاخه ای به نام عنبیه شناسی وجود دارد که از روی آن انواع بیماری‌های احتمالی تشخیص داده می شود. برخی از مواقع بیماری های مربوط به مغز و اعصاب منجر به بیماری های چشمی می شوند که برخی از آنها عبارتند از:
نابینایی
نابینایی می ‌تواند به صورت موقت و دائم بروز پیدا کند. سکته های مغزی مانند ایسکمیک گذرا می توانند شخص را نابینا کنند.
همی انوپسی بی تمپورال
در این بیماری نیمی از میدان دید فرد از بین می رود. عواملی مانند آسیب کیاسمای بینایی، تومورهای هیپوفیزی و وارد شدن ضربه و آسیب عصب های بینایی سبب ایجاد این بیماری می شوند.
توهمات دیداری
در صورتی که لوب پس سری مغز که در عقب ترین قسمت جمجمه واقع شده است؛ دچار آسیب شود فرد به مشکلاتی مانند توهمات دیداری مبتلا می شود. عدم توانایی در پردازش دیداری فضایی از دیگر مشکلات هستند.
دیدن فلش های نور
دیدن فلش های نور در کنار دو بینی، تاری دید و از دست دادن دید کناری، می تواند در اثر افزایش مقدار مایع مغزی نخاعی به وجود بیاید. این بیماری تحت عنوان تومور کاذب مغزی شناخته می شود و با درد گردن، شانه و پشت نیز بروز پیدا می‌کند.

این مقاله را هم بخوانید:
فتوفوبیا چیست

روش درمان بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی

روش درمان بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی بسیار متعدد و متنوع است. درمان این بیماری ها با همکاری چشم پزشکان و متخصصان مغز و اعصاب یا نورولوژی انجام می شود. اولین و مهم ترین قدم در درمان این بیماری ها ریشه یابی بیماری و درمان مشکلات مغزی است. از آنجا که بیماری‌های چشمی در این گونه مواقع به عنوان نشانه بروز پیدا می کنند؛ پس از ریشه کن شدن مشکل مغزی و نخاعی آنها نیز درمان می شوند؛ البته در برخی از مواقع بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی از بین نمی روند و باید با مراجعه به چشم پزشک و تحت درمان قرار گرفتن، این بیماری ها را کنترل و درمان شود.
نوع بیماری مغزی و میزان پیشرفت آن، عوارض به جای مانده از بیماری، سن بیمار و وضعیت بیمار تعیین کننده نوع درمان است.
برخی از مهم ترین روش های درمان بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی عبارتند از:
فنستریشن غلاف عصب بینایی
این روش درمانی نوعی جراحی به حساب می‌آید که در آن غشایی که عصب بینایی احاطه کرده است را جراح می شکافد و پنجره ای داخل آن ایجاد می کند؛ مایع مغزی نخاعی تجمع پیدا کرده در این غشا خارج می‌شود و مشکلات بینایی ایجاد شده از این طریق درمان می شوند. این روش درمانی برای تومور مغزی کاذب کاربرد دارد.
دارو درمانی
پزشک معالج با توجه به نوع بیماری و میزان پیشرفت آن، داروی مناسب برای درمان بیماری های چشمی مرتبط با مشکلات سیستم عصبی مرکزی را تجویز می کند. داروهای گلوکوم، داروهای کاهش دهنده فشار چشم، داروهای میگرنی جزء داروهای پرکاربرد در این بیماری ها هستند.
جراحی
روش های جراحی بسیار متنوع هستند به طوری که شامل انواع روش های تهاجمی و غیر تهاجمی می شوند. جراحی با لیزر برای درمان مشکلات چشمی و آمبولیزاسیون آندو واسکولار برای درمان آنوریسم دو مورد از روش های جراحی غیرتهاجمی هستند.

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

تاثیر اختلالات مغز و نخاع روی چشم

مراجعه به پزشک
بیماری های چشمی مرتبط با اختلالات سیستم عصبی بسیار متنوع هستند. دو بینی، تاری و تیرگی دید، مشاهده جرقه های نور، نابینایی موقت و دائم از جمله این بیماری ها هستند. اختلالات عصبی که موجب بیماری‌های چشم می شوند نیز انواع مختلفی از جمله اختلالات عفونی مغز مانند مننژیت و آنسفالیت، ناهنجاری های وریدی مانند آنوریسم، آسیب های مغزی و سکته های مغزی را شامل می شوند. برای بررسی بیشتر این بیماری ها و درمان آنها می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.

این مقاله را هم بخوانید:
بیماری های چشمی مرتبط با اشعه یو وی
11 پاسخ
  1. مینا
    مینا گفته:

    سلام یک ماه پیش قرص نیوتادین ۵ فقط یکی خوردم و بعد چند دقیقه حالم بد شد الان یک ماه و چند روزه اوایل سردرد مشکل گوارشی تهوع درد و ضعف عضلانی هر چی بگید ورم پلک هام گیجی بیرون زدگی یا کروی شدن چشم الان یک ماه شد همچنان گیجم بین مغزم و چشمام هماهنگی نیس اطراف بی کیفیت میبینم مث یک فیلم بی کیفیت کارامو انجام میدم مث قبل ولی درک نمیکنم مثلا میدونم چی بگم ولی یه جوریم انگار مغزمو دو تا دست گرفته ازاد نیس حافظم مشکل پیدا کرده قبل این یک ماه کامل یادمه ولی این یک ماه هیچی و بعضی وقتا چشام خوبه گیجم بعضی وقتا مغزم خوبه مث قبل چشام نمیبینه هر ازمایشی رفتم یک لیتر خون گرفتن همین یک ماهه واسه ازمایش سی تی مغز اکو قلب نوار قلب سنوگرافی کامل بدن همه سالم و نرمال ولی خوب نشدم خسته شدم واقعا ب مرگ فکر میکنم دوسدارم مث قبل بشم من از بچگی به هیچی حساسیت نداشتم هیچی این نیوتادینم همینجوری خوردم و این شد وضعم فقط سمت صبح خوب میشم کامل کل روز گیجم فقط صبحا ساعت ۵ ب بعد تا ۷ ک بعدش میخوابم بیدارم میشم تا قبل برم صورتمو بشورم خوبم نمیدونم چ ربطی داره ولی هیچ دکتری نمیفهمه چم شده کارای مهمی دارم همش کنار مونده سر همین وضعم میدونم ک ب خاطر اختلال مغز و چشمه ولی چی شده احساساتم ندارم هیچی حس نمیکنم

    پاسخ
    • پاسخگویی به سوالات
      پاسخگویی به سوالات گفته:

      سلام عکس و مدارک داریدبرای ما بفرستید 09108077708

      پاسخ
  2. رضا
    رضا گفته:

    سلام آقای دکتر… برادرم بر اثر مصرف متانول دید چشمهاش و از دست داده خواستم بدونم راه درمان داره ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
  3. قریشی
    قریشی گفته:

    با عرض سلام و خسته نباشید،پسر۱۳ساله ام بعد از تشنج های مکرر و استفاده از داروهای ضد تشنج و سابریل،دچار مشکل بینایی شد.در۴سالگی نوار چشم گرفتیم که گفتند مسیرهای ارتباط چشم و مغز مسدود شده ،بعد از کاردرمانی و تمرینات توجه و تمرکز تا حدودی بهترشده ولی قادر به دیدن نوشته های کتاب یا خواندن تابلو ،تشخیص چهره و دیدن موانع موقع راه رفتن نیست.آیا هیچ راهی برای درمان وجود ندارد؟

    پاسخ
  4. سمیه
    سمیه گفته:

    سلام وقتتون بخیر دختر ۷ من آبله مرغان گرفته آنسفالیت الان دوروز هست که چشم سمت چپش درد میگیره وقتی صبح از خواب بیدار میشه .به نظر شما علتش چیه چیکار کنم به چشم پزشکی ببرم ؟ لطفاً یه راهنماییت کنید ز

    پاسخ
    • پاسخگویی به سوالات
      پاسخگویی به سوالات گفته:

      سلام وقت بخیر احتمالد خشکی چشم و یا الرژی چشم باشه لطفا برایمعاینه دقیق تر به مطب مراجعه نمایید

      پاسخ
  5. شهرام
    شهرام گفته:

    با سلام ،بیمار بدلیل توده مغزی تحت عمل جراحی قرار گرفته است، اخیرا دچار کاهش بینایی شده اند.
    توسط یک چشم پزشک ویزیت شده اند ولی آقای دکتر گفته اند بدلیل فشاری که تومور بر اعصاب بینایی آورده این مشکل ایجاد شده و قابل درمان نیست!
    لطفا اعلام نظر فرمایید.

    پاسخ
    • پاسخگویی به سوالات
      پاسخگویی به سوالات گفته:

      سلام وقت بخیر ببید عکس و مدارک بیماررا مشاهده نموده و طبق مدارک نظر خواهیم داد

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *