جدا شدن پرده شبکیه چشم
جدا شدن پرده شبکیه چشم
جدا شدن پرده شبکیه چشم چیست؟ پرده شبکیه یکی از لایه های چشمی است که در فضای پشت چشم انسان قرار گرفته است. این پرده به عنوان پرده عصبی چشم شناخته می شود. پرده شبکیه چشم انسان با مغز در ارتباط است. در مواقع پرده شبکیه با ارسال تصاویر به مغز انسان، باعث دستور مغز به چشم می شود. چشم انسان با کمک عدسی نور را روی این پرده عصبی متمرکز می کند و باعث هدایت آن به مغز نیز می شود. در مواقعی پرده شبکیه به طور ناگهانی جدا می شود.
این مسئله با عوارض و خطراتی همراه است که ممکن است باعث به خطر افتادن سلامت چشم شود. در این مطلب به توضیح اینکه جدا شدن پرده شبکیه چشم چیست و چه روش هایی برای درمان آن وجود دارد، می پردازیم. برای دانستن اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
منظور از جدا شدن پرده شبکیه چیست؟
ممکن است برخی از افراد با این سوال مواجه شوند که مفهوم جدا شدن پرده شبکیه چشم انسان چیست؟ در پاسخ به این سوال باید عرض کنیم که این پرده عصبی که در پشت چشم قرار دارد؛ به دلایل متعددی ممکن است از آن محل خود جدا شود. در واقع در این وضعیت پرده شبکیه از محل اصلی خود جدا می شود. این مسئله ممکن است باعث آسیب دیدن چشم و اختلال در عملکرد آن شود.
بیشتر کسانی که با مشکل جدا شدگی پرده شبکیه دست و پنجه نرم می کنند با تار شدن چشم همراه هستند. جدا شدن پرده شبکیه از محل اصلی خود اتفاق بسیار خطرناکی است که در صورت درمان نشدن ممکن است به نابینایی فرد منجر شود. به همین دلیل سریعاً باید برای درمان این بیماری اقدام شود.
علت پاره شدن پرده شبکیه چشم چیست؟
وجود یک اتفاق در چشم انسان باعث جدا شدن پرده شبکیه از محل اصلی می شود. زجاجیه مایعی است که فضای داخل چشم انسان را پر کرده است. حجم مایع زجاجیه با افزایش سن ممکن است کم شود. کم شدن حجم زجاجیه باعث جدا شدن آن از پرده عصبی چشم یعنی پرده شبکیه نیز می شود. در بسیاری از موارد جدا شدن زجاجیه از پرده شبکیه باعث بروز مشکلی نمی شود.
اما اگر میزان چسبندگی شبکیه با زجاجیه در برخی از نقاط زیاد باشد، ممکن است زجاجیه هنگام جدا شدن باعث سوراخ شدن پرده عصبی چشم شود. با سوراخ شدن پرده شبکیه، مایع زجاجیه به فضای پشت چشم نیز راه پیدا می کند و باعث جدایی کامل پرده شبکیه از محل اصلی خود نیز می شود. متاسفانه دلایل متعددی هستند که باعث می شوند احتمال جدا شدگی پرده عصبی چشم افزایش پیدا کند. این عوامل عبارت هستند از:
• آب مروارید
• آب سیاه
• نزدیک بینی
• برخورد و ضربه شدید به چشم
• وراثت
• ظرافت بیش از حد پرده شبکیه چشم
جدا شدگی پرده شبکیه چشم با چه علائم و نشانه هایی همراه است؟
وجود برخی از علائم و نشانه ها در چشم، نشان دهنده جدا شدن پرده شبکیه چشم است. کسانی که با علائم و نشانه های زیر همراه هستند؛ بهتر است هرچه سریع تر به پزشک یا جراح بیماری های چشمی مراجعه کنند. شایع ترین علائم پارگی پرده شبکیه عبارت هستند از:
• دیدن سایه در کنار میدان دید
• مشاهده نور فلاش
• مگس پران
کسانی که با چنین علائمی همراه هستند می توانند از پزشک متخصص خود بخواهند تا برای تشخیص دقیق آن ها را معاینه کنند. اکثر پزشکان با معاینه کامل و دقیق چشم ها می توانند از سوراخ شدن و جدا شدن پرده عصبی چشم اطلاع پیدا کنند.
روش های درمان جدا شدگی پرده شبکیه چیست؟
امروزه از دوش های متنوعی برای درمان اختلال جدا شدن پرده شبکیه استفاده می کنند. پزشک متخصص ابتدا به بررسی وضعیت آسیب دیدگی چشم می پردازد و در ادامه با کمک یکی از روش های زیر به درمان جدا شدن پرده عصبی چشم می پردازد. در صورتی که علائم بیمار به دلیل سوراخ شدن پرده شبکیه باشد، پزشک متخصص از طریق لیزر درمان این بیماری را انجام می دهد. اما اگر علت علائم بیمار جدا شدن کامل پرده شبکیه از پشت چشم باشد، پزشک متخصص از سه نوع جراحی برای درمان استفاده می کند که عبارت هستند از:
• جراحی باکل اسکلرا: نوعی روش درمانی به صورت جراحی است که پزشک متخصص بعد از بیهوشی یا زدن بی حسی به بیمار آن را با کمترین میزان درد انجام می ده . در این روش ابتدا مقدار مایع زجاجیه که وارد محل اصلی پرده شبکیه شده اند را خارج می کنند. بعد از خارج کردن مایع زجاجیه پشت چشم، از نوعی بافت به نام کمربند صلبیه، پرده شبکیه و صلبیه چشم را به هم نزدیک می کنند.
• ویترکتومی: ویترکتومی نوعی روش درمانی برای کسانی است که پرده شبکیه آن ها به دلیل کم شدن زجاجیه از محل اصلی خود جدا شده است. طی انجام این روش درمان مایع زجاجیه که فضای چشم را پر می کند از داخل چشم تخلیه می کنند. چشم انسان بعد از مدتی مجدداً این مایع را تولید و به فضای جلوی چشم انسان وارد می کند.
• رتینوپکسی پنوماتیک: از دیگر روش های درمان پرده عصبی چشم؛ جراحی چسباندن شبکیه با استفاده از گاز است. در این روش حباب گاز فشار بسیار زیادی را به پرده شبکیه چشم وارد می کند که باعث می شود پرده عصبی به جای اصلی خود یعنی پشت چشم بچسبد.
مراجعه به پزشک
در محتوای بالا به بررسی کامل اینکه جدا شدن پرده شبکیه چشم انسان چیست و چه عواملی باعث جدا شدگی پرده شبکیه چشم می شود؛ پرداختیم. متاسفانه این بیماری خطرناک که در اثر درمان نشدن باعث کوری چشم انسان می شود؛ با علائمی مانند مگس پران، تازی دید، مشاهده سایه و…همراه است. پزشکانی که از دانش و مهارت بالایی همراه هستند با روش های درمانی مناسب می توانند درمان این بیماری را انجام دهند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی از پزشکان حاذق و با تجربه ای است که می توانید برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری های چشمی به ایشان مراجعه کنید. دکتر رضا پورمازار از جدید ترین متدهای درمانی برای مشکلات چشمی استفاده می کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.