جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

سیستم مجرای اشکی می تواند در معرض مشکلات و بیماری متعددی قرار بگیرد که این مشکلات در دو گروه مادرزادی و اکتسابی دسته بندی می شوند. یکی از مشکلات سیستم مجرای اشکی، آب ریزش شدید اشک به دلیل انسداد مجرای اشکی عنوان می شود. برای ترمیم و درمان این مشکل از روش های مختلفی مانند جراحی استفاده می کنند. جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی از شایع ترین روش های درمان و رفع انسداد مجرای اشکی است که مزایای قابل توجهی به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی و همچنین مزایای آن بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با مراقبت های بعد از جراحی، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آناتومی سیستم مجرای اشکی چشم

در حالت کلی سیستم اشکی از غده اشکی، غدد فرعی اشکی، کیسه اشکی، کانالیکول و مجرای نازولاکریمال تشکیل یافته است. غده اشکی در قسمت بالایی و ناحیه گیجگاهی کاسه چشم قرار گرفته است و تعدادی مجاری کوچک نیز از این غده به فورنیکس ملتحمه ای در ارتباط هستند. اشک ایجاد شده توسط غدد اشکی، نقش مهمی بر عهده دارد و با مرطوب نگه داشتن چشم از مشکلاتی مانند خشکی چشم و بروز عفونت چشمی مراقبت می کند. یک مجرا متصل به بینی وجود دارد که اشک تولید شده در چشم از طریق این مجرا به بینی منتهی شده و جذب بدن می شود. با مسدود شدن این مجرای اشکی، شاهد ریزش اشک شدیدی خواهیم بود. اشک ها از طریق دو مجرا واقع در بالا و پایین گوشه چشم، سرازیر می شوند.
عارضه انسداد مجرای اشکی می تواند در یک یا هر دو چشم بروز پیدا کند.

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

علائم انسداد مجرای اشکی

مسدود شدن مجرای اشکی می تواند علائم و عوارض متعددی به همراه داشته باشد. با توجه به حساسیت بالایی که چشم دارد، بایستی بیمار با مشاهده اولین نشانه ها و علائم به پزشک متخصص چشم مراجعه داشته باشد. از جمله شایع ترین علائم انسداد مجرای اشکی عبارتند از:
افزایش اشک داخل چشم و سرازیر شدن غیر طبیعی و بسیار زیاد آن
تورم و ملتهب شده گوشه چشم
ورم کردن لبه های پلک و عفونت آن یا همان بروز بیماری بلفاریت
قرمز شدن قسمت سفیدی چشم
ترشح مواد چرکی از چشم
پوسته پوسته شدن پوست اطراف چشم
احساس درد
ایجاد زخم در چشم
از آن جایی که آبریزش چشم مهم ترین علامت انسداد مجرای اشکی است، در صورت مشاهده در کودکان، باید مراجعه سریعی به چشم پزشک داشته باشد.

این مقاله را هم بخوانید:
عمل انحراف چشم با لیزر

دلایل انسداد مجرای اشکی

دلایل شناخته شده و ناشناخته متعددی هستند که باعث مسدود شدن مجرای اشکی و در نتیجه ریزش اشک فراوان می شوند. این دلایل در کودکان به علت بروز بیماری های مادرزادی واختلال های ژنتیکی است و در بزرگسالان به دلیل بروز بیماری ها یا مشکلات اکتسابی خواهد بود. در این بخش از مطلب به بررسی مهم ترین دلایل انسداد مجرای اشکی می پردازیم.
• به دنیا آمدن نوزاد با انسداد یا نقض در سیستم مجرای اشکی به دلیل وجود مشکلات ژنتیکی و مادرزادی
• عارضه عفونت کیسه اشکی
• وجود تومور در سیستم اشکی
• به وجود آمدن سنگ های کوچک در سیستم مجرای اشکی و ملتهب شدن این سیستم
• وارد شدن ضربه یا همان تروما
• مسدود شدن تخلیه بینی
• سابقه داشتن جراحی در چشم به هر دلیلی
• کوچک شدن منافذ به دلیل افزایش سن

نحوه جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

چنان چه روش های درمانی غیر جراحی نتایج مطلوبی در بهبود انسداد مجرای اشکی نداشته باشند، پزشک متخصص از روش جراحی آندوسکوپیک برای درمان این مشکل استفاده می کند. این جراحی توسط هر دو متخصص چشم یا متخصص گوش، حلق و بینی قابل انجام است. از این روش جراحی به ندرت در کودکان و بیشتر بزرگسالان استفاده می کنند.
جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در ابتدا، یک لامپ بسیار نازک و کوچک از طریق ورودی مجرای اشکی واقع در گوشه چشم، وارد سیستم مجرای اشکی می کنند تا بتوانند سوراخ های مرتبط با بینی را به خوبی مشاهده کنند. سپس دستگاه آندوسکوپ مجهز به دوربین کوچک را از طریق سوراخ بینی، وارد می کنند. با مشاهده کامل سیستم مجرای اشکی، به کمک ابزار مخصوص، برش کوچکی در مسیر انسداد مجرای اشکی ایجاد می کنند.

این مقاله را هم بخوانید:
آیا سکته چشمی خطرناک است

مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

چشم به عنوان یکی از حساس ترین عضوهای بدن به مراقبت های بیشتری نیاز دارد. با انجام جراحی روی آن، رعایت نکات مهم و مراقبت چشم دوچندان خواهد شد. از جمله مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی عبارتند از:
مصرف تمامی داروها و قطره های تجویز شده توسط پزشک متخصص
جلوگیری و مراقبت از وارد شدن هر نوع ضربه به بینی تا 2 هفته بعد از جراحی
خودداری از مالش دادن چشم
استفاده از کمپرس های یخ برای کاهش تورم
خودداری از برداشتن اجسام سنگین تا 2 روز بعد از جراحی

مزایای باز کردن مجرای اشکی به روش آندوسکوپی

نتایج حاصل از جراحی مجرای اشکی به روش جراحی باز بسیار مطلوب تر از جراحی به روش آندوسکوپی است. با این وجود، در صورت تجویز پزشک برای انجام جراحی آندوسکوپی، باید خاطر نشان شد این روش جراحی دارای مزایای قابل توجهی است. در ادامه، به مزایای باز کردن مجرای اشکی به روش آندوسکوپی اشاره خواهیم کرد.
• به عنوان رایج ترین روش جراحی برای درمان انسداد مجرای اشکی شناخته می شود.
• هیچ نوع بخیه، زخم و جای اسکار روی پوست نواحی اطراف چشم باقی نمی ماند.
• به دلیل استفاده از ابزارهای بسیار کوچک و ظریف، بیمار درد آزاردهنده ای نخواهد داشت.
• نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد.
• دوران نقاهت کوتاه و بهبودی سریعی دارد.
• درصد موفقیت بالایی دارد.
• زمان فرآیند جراحی بسیار کوتاه است.
• بیمار سریع تر به فعالیت های عادی و روزانه خود باز می گردد.

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

عوارض احتمالی ناشی از جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی

جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی باتوجه به مزایایی که دارد، به مانند تمامی روش های جراحی می تواند دارای عوارض بعد از جراحی نیز باشد. میزان بروز این عوارض به میزان رعایت مراقبت های بعد از جراحی و همچنین مهارت و تجربه پزشک متخصص بستگی دارد. این عوارض در کوتاه مدت از بین خواهند رفت. از جمله عوارض احتمالی ناشی از جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی عبارتند از:
خونریزی داخل چشم
خون دماغ شدن
آسیب دیدگی عضلات چشم
متورم شدن پلک و نواحی اطراف چشم
بروز مشکلات کم بینی یا دوبینی

این مقاله را هم بخوانید:
جراحی بیرون‌ زدگی چشم

 

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی و همچنین مزایا، عوارض احتمالی و مراقبت های بعد از جراحی پرداخته شد. این روش جراحی به کمک دستگاه آندوسکوپیک و از طریق بینی و طی یک مرحله انجام می شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان انسداد و جراحی آندوسکوپی مجرای اشکی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *