جراحی پتوز یا افتادگی پلک

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

افتادگی پلک یکی از بیماری های چشمی است که با یک مشاهده می توان آن را تشخیص داد. این عارضه به دلایل مختلف و در انواع متعدد رخ می دهد و بسیاری از مبتلایان به افتادگی پلک یا پتوز از دیدن ظاهر چشمان خود اعتماد به نفس خود را از دست می دهند. علاوه بر ظاهر غیر عادی پلک ها، افتادگی پلک می تواند در بینایی اختلال ایجاد کند و میدان دید کاهش پیدا کند. جراحی افتادگی پلک یا پتوز به عنوان یک روش درمانی، نتایج مطلوبی به دنبال دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه انجام جراحی افتادگی پلک و مزایا و عوارض ناشی از جراحی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در این زمینه، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

افتادگی پلک یا پتوز چیست؟

اختلال پتوز یکی از اختلال هایی است که در آن، یک پلک یا هر دو پلک فوقانی حالت افتادگی بیشتری روی چشم پیدا می کنند. افتادگی پلک می تواند خفیف یا شدید باشد؛ ولی در هر شرایطی می توان به وضوح این اختلال را در پلک های بیمار تشخیص داد. به بیانی دیگر، افرادی که دارای چشمان خماری هستند از افتادگی پلک یا همان پتوز رنج می برند. امروزه از روش جراحی برای رفع افتادگی پلک استفاده می کنند. اغلب افراد جراحی افتادگی پلک یا پتوز را یک جراحی زیبایی می دانند. ولی افتادگی پلک به دلیل کاهش میدان دید طبیعی، یک جراحی درمانی نیز محسوب می شود و در تمام گروه های سنی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع افتادگی پلک یا پتوز

پتوز با ایجاد مشکل در عضلات بالا برنده پلک از باز شدن کامل و طبیعی پلک جلوگیری می کند. افتادگی پلک در انواع مختلف بروز پیدا می کند و اثرات خفیف تا شدیدی روی میدان دید خواهد گذاشت. در این بخش از مطلب به انواع افتادگی پلک یا پتوز می پردازیم.
• نوروژنیک: زمانی که در مسیرهای عصبی برای حرکت دادن پلک اختلال ایجاد شود، پتوز نوروژنیک خواهیم داشت. سندرم هورنر و فلج عصب سوم یا میاستنی گراویس از مهم ترین علل این نوع افتادگی پلک هستند.
• میوژنیک: زمانی که بیمار دچار ضعف عضلانی شود و این ضعف در عضلات پلک نیز تاثیر داشته باشد، پتوز میوژنیک ایجاد می شود که عضلات پلک توانایی کافی برای بالا نگه داشتن پلک را از دست می دهند.
• مکانیکی: چنانچه روی پلک بالایی چشم، وزن بیش از اندازه ای قرار داشته باشد، پلک ها نتوانند به طور کامل باز شوند در اصطلاح به آن پتوز مکانیکی گفته می شود.
• تروماتیک: چنانچه چشم تحت جراحت آسیب یا ضربه های ناگهانی مانند تصادف یا تمرین های ورزشی قرار گرفته باشد، یکی عوارض ضربه می تواند افتادگی پلک باشد. از این رو استفاده از ابزارهای محافظتی در انواع فعالیت ها و تمرین های ورزشی لازم است.
• مادرزادی: زمانی که عضله های پلک بالایی جنین در رحم مادر به درستی و کامل شکل نگرفته باشد، نوزاد دچار عارضه پتوز یا افتادگی پلک مادرزادی خواهد شد. پتوز مادرزادی، عوارضی همچون ضعف بینایی و تنبلی چشم برای کودک به دنبال خواهد داشت. از این رو درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار است، در غیر این صورت با رشد کودک شدت افتادگی پلک بیشتر می شود.

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

علائم افتادگی پلک یا پتوز

پتوز باعث افتاده شدن پوست پلک روی چشم می شود و در ظاهر فرد به عنوان اصلی ترین علامت و نشانه شناخته می شود. در حالت کلی علائم دیگری نیز هستند که نشان از افتادگی پلک دارند. این علائم نسبت به نوع و میزان افتادگی پلک می توانند خفیف یا شدید باشند. در ادامه به مهم ترین علائم افتادگی پلک یا پتوز می پردازیم.
بالا بردن زود به زود ابروها برای داشتن یک میدان دید وسیع تر
ضعف و خستگی چشم
خشکی چشم
آبریزش چشم
در برخی موارد احساس درد چشم در بخش داخلی یا اطراف چشم

این مقاله را هم بخوانید:
جراحی کانتوپلاستی چیست

جراحی افتادگی پلک یا پتوز چگونه انجام می شود؟

چنانچه روش درمانی دارویی در بالا کشیدن پلک های افتاده نتایج مطلوبی نداشته باشد، پزشک متخصص چشم از روش جراحی استفاده می کند. جراحی افتادگی پلک یا پتوز، بنا به شرایط جسمی بیمار، تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود. ابتدا محل های برش یافته از قبل علامت گذاری می شوند تا دقیقاً قسمت هایی که پوست پلک افتاده شده است، برداشته شوند. با ایجاد برش روی قسمت افتادگی پلک، جراح می تواند به عضله های بالا برنده پلک دسترسی داشته باشد. سپس به وسیله نخ های بخیه، عضله های بالا برنده به سمت بالا لیفت داده شده و محکم نگه داشته می شوند. در انتها، محل برش ایجاد شده را به کمک بخیه می بندند. جراحی پتوز نوعی جراحی ترمیمی زیبایی محسوب می شود.

مراقبت های بعد از جراحی افتادگی پلک

بعد از جراحی افتادگی پلک لازم است بیمار به نکات مهمی توجه داشته باشد. رعایت این نکات علاوه بر به دست آوردن نتایج مطلوب و قابل قبول، می تواند عوارض بعد از جراحی را به حداقل میزان خود برساند. از جمله مراقبت های بعد از جراحی افتادگی پلک عبارتند از:
• پانسمان دقیق و منظم محل زخم تا دو روز بعد از جراحی
• مصرف تمامی داروها و پمادهای تجویز شده توسط جراح مربوطه
• استفاده از کمپرس های یخ برای از بین بردن التهاب و تورم ناشی از جراحی
• شست و شوی چشم و پلک تقریباً 5 روز بعد از جراحی
• استفاده از قطره برای جلوگیری از خشکی چشم
• کشیده شدن بخیه حدود یک هفته بعد از جراحی در صورت جذبی نبودن بخیه ها

این مقاله را هم بخوانید:
عوارض چشمی بیماری بهجت

مزایای انجام جراحی افتادگی پلک

با انجام جراحی افتادگی پلک یا پتوز، نتایج مطلوبی برای بیمار حاصل می شود. فواید و مزایای حاصل از این جراحی، نسبت به شدت افتادگی پلک می تواند کم یا زیاد باشند. از جمله این مزایا عبارتند از:
افزایش میدان دید به خصوص در زمان های حساس مانند رانندگی کردن، مطالعه، تماشای تلویزیون و…
پیشگیری از ابتلا به بیماری های چشمی مانند تنبلی چشم و انحراف چشم
برگشتن پلک به محل طبیعی خود از لحاظ بافت عضله
افزایش اعتماد به نفس فرد از لحاظ زیبایی

عوارض ناشی از جراحی افتادگی پلک یا پتوز

هر روش جراحی به نوبت خود دارای عوارض بعد از جراحی است. میزان بروز این عوارض به رعایت مراقبت های بعد از جراحی و همچنین میزان مهارت و تجربه پزشک متخصص چشم، ارتباط مستقیمی دارد. از جمله عوارض ناشی از جراحی افتادگی پلک یا پتوز عبارتند از:
التهاب و متورم شدن پلک ها
احساس درد در محل بخیه ها
احتمال بروز عفونت و ترشحات از محل زخم
احتمال کمتر کشیده شدن یا کشیده شدن بیش از اندازه عضله پلک ها
بروز مجدد افتادگی پلک یا پتوز

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

جراحی پتوز یا افتادگی پلک

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی جراحی افتادگی پلک یا پتوز پرداخته شد. پتوز در حالت کلی به دو نوع اکتسابی و مادرزادی دسته بندی می شود و بسته به میزان افتادگی پلک و با هدف زیبایی و افزایش وسعت دید تحت جراحی درمانی قرار می گیرد. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای انجام جراحی پتوز یا افتادگی پلک و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

این مقاله را هم بخوانید:
بهترین روش های درمان روماتیسم چشمی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *