درمان آب مروارید مادرزادی
درمان آب مروارید مادرزادی
برخی افراد بر این باور هستند که بیماری آب مروارید چشم تنها با افزایش سن و در گروه های سنی بالا بروز پیدا می کند. در صورتی که این چنین نیست و نوزادانی هستند که از بدو تولد مبتلا به آب مروارید مادرزادی می شوند. دلایل مختلفی باعث بروز این بیماری مادرزادی می شوند که بایستی در زمان درست آن درمان شوند. در غیر این صورت عوارض خطرناکی همچون انحراف چشم ظاهر خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به بررسی روش های درمان آب مروارید مادرزادی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با علائم و دلایل بروز این بیماری در نوزادان تازه متولد شده، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آب مروارید مادرزادی چیست؟
کدر شدن رنگ عدسی چشم از همان بدو تولد نوزاد را آب مروارید مادرزادی یا همان بیماری کاتاراکت مادرزادی می نامند. کدر شدن عدسی چشم بسته به پیشرفتی که دارد در دو حالت خطرناک و بی خطر ظاهر می شود. آب مروارید مادرزادی پیش رونده می تواند باعث کم بینایی شود و آب مرواریدی که پیشرفتی نداشته باشد می تواند بدون ایجاد عوارض خطرناکی باقی بماند. براساس آمار جهانی اعلام شده از هر 1000 نوزادی که به دنیا می آید، حدود 4 نوزاد مبتلا به بیماری آب مروارید مادرزادی هستند. این بیماری مادرزادی در دو شکل یک طرفه و دو طرفه ظاهر می شود. آب مروارید یک طرفه تنها یک چشم را کدر می کند و در آب مروارید دو طرفه، هر دو چشم کدر می شوند.

درمان آب مروارید مادرزادی
انواع آب مروارید مادرزادی
با توجه به این که چه بخش از چشم در بروز بیماری آب مروارید مادرزادی کدر می شوند، این بیماری در گروه های مختلفی دسته بندی می شود. در ادامه به بررسی انواع آب مروارید مادرزادی می پردازیم.
• هسته ای: به شایع ترین نوع بیماری آب مروارید که تنها بخش مرکزی عدسی کدر می شود، آب مروارید هسته ای می گویند.
• پل قدامی: تنها قسمت جلویی عدسی کدر می شود و اندازه آن بسیار کوچک است و نیازی به انجام عمل جراحی ندارد.
• پل خلفی: در صورتی که تنها قطب پشتی عدسی چشم کدر شود به آن بیماری آب مروارید پل خلفی می گویند.
• نیلگون: به کبود شدن رنگ عدسی هر دو چشم نوزاد، آب مروارید از نوع نیلگون می گویند و یک بیماری ژنتیکی است. این نوع بیماری اختلال جدی در بینایی نوزاد ایجاد نمی کند.
علائم ناشی از ابتلا به آب مروارید مادرزادی
نوزاد اغلب در دوران 3 یا 4 ماهگی توانایی تشخیص و دیدن اجسام و اشخاص اطراف خود را دارد. پدر و مادر یا اطرافیان نوزاد بایستی با تعقیب کردن حالت های چشمی نوزاد بتوانند تشخیص دهند که نوزاد قادر به دیدن اطراف خود است یا اختلالاتی در دید نوزاد وجود دارند. اختلال در بینایی نوزاد و ندیدن درست اشیای اطراف خود می تواند علامت واضحی برای ابتلا به بیماری آب مروارید مادرزادی باشد. از دیگر علائم ناشی از ابتلا به آب مروارید مادرزادی عبارتند از:
- کدر، سفید یا خاکستری شدن مردمک چشم
- حساس شدن به نور شدید و بستن فوری چشم ها
- حرکت های غیر عادی چشم مانند لرزش چشم
دلایل ابتلا به آب مروارید مادرزادی
آب مروارید در بزرگسالان اغلب با افزایش سن و رسیدن دوران سالمندی بروز پیدا می کند. اما در نوزادان تازه متولد شده، آب مروارید مادرزادی دلایل متفاوت تری دارد. در برخی موارد با رعایت مراقبت های بیشتر در دوران بارداری می توان از بروز بیماری آب مروارید مادرزادی جلوگیری کرد. در این بخش از مطلب به بررسی دلایل ابتلا به آب مروارید مادرزادی خواهیم پرداخت.
• مصرف داروهای آنتی بیوتیک مانند تتراسایکلین برای درمان عفونت های ایجاد شده در دوران بارداری
• مبتلا شدن مادر به بیماری های عفونی مانند سرخک، آبله مرغان، سیتومگالوویروس، سفلیس، تبخال، آنفولانزا، زونا و… در دوران بارداری
• بروز مشکلات متابولیکی بدن
• ابتلا به بیماری دیابت
• بروز عوامل ارثی یا ژنتیکی
• تروما یا وارد شدن ضربه ناگهانی
نحوه تشخیص بیماری آب مروارید مادرزادی
تشخیص درست و به موقع آب مروارید مادرزادی از مراحل بسیار مهم این بیماری محسوب می شود. با توجه به علائم ظاهر شده در چشم نوزاد و هوشیاری اطرافیان و معاینات هفتگی نوزاد توسط پزشکان عمومی، تشخیص ابتدایی کاتاراکت مادرزادی داده می شود. در ادامه لازم است نوزاد توسط پزشک متخصص چشم معاینه شود. پزشک متخصص با مشاهده ظاهر چشم های نوزاد و انجام معاینات تخصصی، تشخیص به وجود این بیماری می دهد.
چنانچه این تشخیص به موقع انجام نشود، نوزاد با مشکلات و عوارض متعددی مواجه خواهد شد. از جمله این مشکلات عبارتند از:
- تنبلی چشم
- نیستاگموس یا همان لرزش چشم
- استرابیسم یا همان انحراف چشم
- اختلال در ظاهر چشم ها
- اختلال در توانایی یادگیری و تشخیص درست افراد و اجسام
روش های درمان آب مروارید مادرزادی
پزشک متخصص با بررسی نتایج حاصل از معاینات دقیق انجام شده و تشخیص نوع آب مروارید مادرزادی در نوزادان تازه متولد شده، بهترین روش درمانی را انتخاب می کند. در ادامه به بررسی روش های درمان آب مروارید مادرزادی می پردازیم.
- انجام جراحی
رایج ترین روش درمان آب مروارید مادرزادی انجام عمل جراحی و برداشتن بخش کدر شده عدسی چشم است. بنا به شرایط بیمار، بهترین زمان انجام جراحی از سن 6 هفتگی تا 3 ماهگی کودک توصیه می شود. این جراحی تحت بیهوشی عمومی و توسط پزشک متخصص بیماری های چشمی انجام می شود.
- استفاده از عینک یا لنز
در برخی موارد بسته به نوع آب مروارید مادرزادی، نیازی به انجام جراحی وجود ندارد و تنها با به کار گذاشتن لنزهای تماسی می توان اقدام به کنترل علائم ناشی از این بیماری کرد. در برخی موارد نیز برای اصلاح دید، پزشک پس از انجام جراحی، عینک یا لنز تماسی برای کودک تجویز می کند.

درمان آب مروارید مادرزادی
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی روش های درمان آب مروارید مادرزادی پرداخته شد. بیماری کاتاراکت در انواع هسته ای، پل قدامی، زیر کپسولی خلفی و نیلگون بروز پیدا می کند. آب مروارید مادرزادی اغلب به روش های جراحی و استفاده از عینک قابل درمان است. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل بیماری آب مروارید مادرزادی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
سلام آب مرواريد مادرزادي در سنين بالاتر هم ميتوان جراحي كرد؟؟
سلام ابتدا باید مورد معاینه قراربگیرید بستگی به شدت بیماری دارد
آب مروارید درسن 7سالگی درمان میشه؟
دراین سن بیهوشی انجام میشه یابی حسی موضعی هست؟