درمان تنبلی چشم

درمان تنبلی چشم

تنبلی چشم و روش های درمان آن

تنبلی چشم یکی از بیماری های اختلال در بینایی است که در اکثر موارد در کودکان زیر شش سال مشاهده می‌شود و اگر به موقع درمان شود، می‌توان عوارض آن را به صورت کامل از بین برد؛ در غیر این صورت باعث ضعیف شدن چشم و یا نابینایی در کودکان می‌شود.
تنبلی چشم را می توان یکی از بیماری‌های جدی دانست اما اگر درمان آن سریع شروع شود، به صورت کامل رفع می شود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به برخی از موارد درباره تنبلی چشم و روش های درمان آن و اطلاعات بیشتر درباره این بیماری بپردازیم. بنابراین اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، در این مقاله با ما همراه باشید.

علت تنبلی چشم در کودکان چیست؟

تنبلی چشم در کودکان زمانی اتفاق می افتد که مغز کودک به دلیل مشکل در یک چشم تشخیص می‌دهد که بهتر است از آن چشم استفاده نکند و کم کم مسیر بینایی کودک به گونه ای می شود که تنها از یک چشم استفاده می کند. به همین دلیل با گذشت زمان چشم دوم کودک دچار مشکلاتی می شود و کم کم استفاده از آن به حداقل می رسد؛ تا جایی که دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. به صورت کلی علت تنبلی چشم در کودکان ممکن است یکی از سه مورد زیر باشد:
• انحراف چشم: در برخی از موارد کودک دارای انحراف در چشم است و این انحراف به گونه ای است که در یک چشم خود دچار دوبینی می شود، به همین دلیل با مرور زمان تشخیص می‌دهد که برای فرار از دوبینی بهتر است از یک چشم خود کمتر استفاده کند و کم کم با استفاده کمتر از یک چشم، چشم مورد نظر تکامل نیافته و به اصطلاح تنبل می شود.
• عیوب انکساری: عیوب انکساری همانطور که از نامش پیداست به عیوبی گفته می‌شود که در طول زمان با کودک همراه می‌شود. برای مثال کودکان در هنگام کار زیاد با گوشی و موبایل و همچنین مشاهده طولانی مدت تلویزیون ممکن است دچار ضعف در دید و بینایی شوند و تاری دید با آنها همراه شود. در این گونه موارد کودک برای فرار از ضعف بینایی مجبور می شود تنها از یک چشم استفاده کند و یا اگر دو چشم او دارای تاری دید باشد کم کم دو چشم رو به تنبلی چشم می روند. این مشکل را می‌توان یکی از فراگیرترین مشکلات در بین کودکان دانست؛ زیرا در این صورت چشم کودک علائمی از خود نشان نمی دهد و مانند چشم عادی به نظر می رسد، در حالی که در باطن دارای مشکل است.
• عوامل مسدود کننده مسیر بینایی: در برخی از موارد کودکان به دلیل مشکلاتی مانند افتادگی پلک ممکن است دارای عوامل مسدود کننده در مسیر بینایی خود باشند. در این گونه موارد چشمی که تا حدود زیادی مسدود شده است کودک را آزرده می کند و به همین دلیل کودک کمتر از آن چشم استفاده می کند و کم کم منجر به تنبلی در چشم می شود. وجود این اختلال در چشم باعث بدترین نوع بیماری تنبلی چشم می شود.

درمان تنبلی چشم

درمان تنبلی چشم

علائم تنبلی چشم

علائم تنبلی چشم در بعضی از موارد به صورت کامل قابل مشاهده هستند. برای مثال اگر پلک کودک دارای افتادگی باشد به راحتی می‌توان این موضوع را فهمید، اما در بعضی از موارد مانند تاری دید، پی بردن به علائم تنبلی چشم برای والدین تا حدود زیادی دشوار است. به همین دلیل به والدین توصیه می شود که در سنین زیر پنج سال به مراکز معاینه چشم مراجعه نموده و تنبلی چشم کودک خود را بررسی کنند.
برای تشخیص بهتر علائم تنبلی چشم، پزشک متخصص در ابتدا یک چشم کودک را با استفاده از وسیله ای می بندد و سپس چشم دیگر را ارزیابی می کند. تاری دید و همچنین عواملی مانند تمرکز فرد بر روی اشیا مورد بررسی قرار میی گیرد. به همین دلیل می‌توان گفت در مواردی که تنبلی چشم دارای علائم خاصی نباشد، مراجعه به پزشک متخصص می تواند کمک کننده باشد.

این مقاله را هم بخوانید:
عمل درشت کردن چشم چیست؟

روش های درمان تنبلی چشم

روش های درمانی تنبلی چشم به صورت کلی در دو دسته روش‌های درمانی معمولی و یا جراحی قرار می‌گیرند و این موضوع کاملاً به زمان مراجعه افراد بستگی دارد. برای مثال اگر والدین زود متوجه تنبلی چشم کودک خود شوند، با استفاده از روش‌های غیر جراحی این مشکل به آسانی قابل حل است. در غیر این صورت جراحی چشم بهترین گزینه برای فرد به شمار می رود.
برخی از روش های درمان تنبلی چشم عبارتند از:
1. بستن چشم سالم: یکی از ساده ترین روش ها برای درمان تنبلی چشم را می‌توان بستن چشم سالم دانست. در این روش با بسته شدن چشم سالم، چشم تنبل مجبور به فعالیت بیشتری می شود و به مرور زمان تنبلی چشم از بین خواهد رفت. چگونه بسته نگه داشتن چشم سالم به تجویز متخصص بستگی دارد و در اکثر موارد بین دو الی سه ساعت متغیر است؛ اما مسئله‌ای که باید مورد توجه والدین قرار گیرد، این است که به صورت کامل باید به نظر متخصص احترام گذاشته و طبق آن عمل نمایند. اگر چشم کمتر از اندازه تعیین شده بسته شود، تنبلی چشم به صورت کامل رفع نخواهد شد و اگر مقدار زمان بالاتر برود همکاری کودک از بین خواهد رفت و باعث خستگی بیش از اندازه او می شود.
2. استفاده از عینک: در مواردی که چشم کودک دارای تاری دید و ضعف دیده است، استفاده از عینک بهترین گزینه برای درمان است؛ زیرا تاری دید را از بین می‌برد و هر دو چشم کودک را مجبور به کار و دیدن اشیا مختلف می کند.
• انجام تمرینات چشمی: تمرینات چشم یکی از گزینه های مناسب برای از بین بردن تنبلی چشم هستند. یکی از تمرینات چشمی استفاده از بازی نقطه و خط است‌. در این بازی کودک مجبور می‌شود که با استفاده از چشم تنبل خود نقطه ها را با استفاده از خط های متعدد به یکدیگر متصل کند. برای انجام این بازی بهتر است از رنگ قرمز استفاده شود تا چشم کودک بیشتر تحریک شود.
• عمل جراحی: در مواردی مانند افتادگی پلک به صورت مادرزادی فرد باید با استفاده از عمل جراحی درمان شود و زمانی که افتادگی پلک و مواردی مانند آب مروارید به صورت کامل برطرف شدند، کم کم چشم تنبل بینایی خود را به دست می آورد و شروع به عملکرد مجدد می کند.

درمان تنبلی چشم

درمان تنبلی چشم

مراجعه به پزشک
در درمان بیماری هایی مانند تنبلی چشم مراجعه به پزشک حاذق و کاربلد می تواند بسیار کمک کننده باشد. همچنین تنبلی چشم مطابق با بیماری کودک بررسی می شود و درمان آن با سرعت بیشتری انجام می شود.
دکتر رضا پورمازار، متخصص چشم با دارا بودن تجربه بالا در زمینه انواع بیماری های انکساری و غیرانکساری چشم، بهترین گزینه برای درمان بیماری تنبلی چشم است. با مراجعه به مطب ایشان می توانید به راحتی از عیوب چشم فرزند خود مطلع شده و سپس آن را درمان نمایید. تنبلی چشم بیماری جدی است، بنابراین درمان آن نباید به تعویق بیافتد.

این مقاله را هم بخوانید:
آیا آب سیاه چشم درمان دارد
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *