درمان همانژیوم چشم کودکان
درمان همانژیوم چشم کودکان
همانژیوم یک توده عروقی غیر سرطانی بوده که به عنوان یک تومور خوش خیم معرفی می شود که می تواند رگ های خونی را تحت تأثیر قرار دهد. دقیقاً از بدو تولد نوزادان در هفته های اول یا دوم زندگی دچار لکه های قرمز رنگ و متورم در هر نقطه از بدن به خصوص چشم می شود. سلول های مشابه سلول های سازنده رگ های خونی باعث ایجاد این لکه های متورم قرمز رنگ می شوند و با تکثیر این سلول ها لکه ها بزرگ تر و ضخیم تر خواهند شد. در ابتدا همانژیوم به صورت یک خال کوچک است که به مرور زمان تا سن ۲ سالگی رشد می کند و بزرگ می شود. جهت آشنایی بیشتر با درمان همانژیوم چشم کودکان در ادامه همراه ما باشید.
دلیل بیماری همانژیوم در کودکان
همانژیوم به دلایل مختلفی ایجاد می شود که هنوز علت دقیق آن در کودکان مشخص نشده است. مثلاً در نوزادان تازه متولد شده می تواند در اثر خطا در سیستم عروقی ایجاد شود که این مورد به دوران جنینی بر می گردد. اما با این حال هنوز هم علت دقیق این بیماری مشخص نشده است. بسیاری از پزشکان می گویند همانژیوم در کودکان به خاطر افزایش نوعی پروتئین در زمان بارداری در جفت ایجاد می شود که مواردی مثل جنسیت دختر نوزاد، ناهنجاری های ژنتیکی، جراحت پوستی در کودکان و نوزادان، سفید بودن پوست نوزاد یا حتی نارس بودن نوزاد در ایجاد همانژیوم نقش دارند. جالب است بدانید که بین مواد رادیواکتیو و شیمیایی که در محیط اطراف کودک و نوزاد وجود دارد هیچ ارتباط تأیید شده ای برای ایجاد همانژیوم گزارش نشده و در واقع مادران باردار هیچ محدودیتی در دارو، غذا و فعالیت برای ندارند.

درمان همانژیوم چشم کودکان
علائم بیماری همانژیوم در کودکان
همانژیوم در کودکان با توجه به نوع بیماری علایم مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به برجستگی هایی با بافت نرم به رنگ قرمز و گاهی آبی روی پوست اشاره کرد. معمولاً همانژیوم چشم به صورت یک برامدگی روی پوست پلک است که می تواند همراه با خونریزی یا زخم باشد. معمولاً همانژیوم های عمیق داخل ماهیچه قرار می گیرند که می توانند باعث ایجاد تورم و درد شدید در اطراف توده شوند که این مشکل برای کودکان بسیار آزاردهنده است. معمولاً همانژیوم های عمقی با علائمی مثل استفراغ، درد در نواحی مختلف، بزرگ شدن استخوان ها و کاهش اشتها در کودکان بروز کند.
انواع همانژیوم چشم
همانژیوم چشم کودکان انواع مختلفی دارد که هر کدام آن ها ویژگی های منحصربه فردی خواهند داشت که با توجه به همین مشخصات روش درمانی برای آن ها انتخاب می شود.
-
همانژیوم مویرگی
همانژیوم مویرگی به صورت ماه گرفتگی توت فرنگی شکل است که به عنوان یک تومور خوش خیم شناخته می شود و در اثر رشد بیش از حد عروق خونی ریز به وجود می آید. این نوع همانژیوم می تواند روی پلک ها ایجاد شود و روی سطح چشم که ملتحمه نامیده می شود یا در مدار چشم قرار بگیرد. به گفته بسیاری از پزشکان و متخصصان حدوداً ۶۰ درصد از تومورهای چشمی مربوط به همانژیوم های مویرگی در مدار فوقانی، ۲ درصد در هر دو پلک بالا و پایین و ۱۶ درصد در مدار پایینی گزارش شدند.
این نوع تومور چشمی به شکل ضایعات کوچک یا توده های بزرگ به وجود می آید که در موارد خاص می تواند در بینایی فرد اختلال ایجاد کند. همانژیوم های مویرگی شایع ترین تومورهای چشمی در نوزادان است که رایج ترین آن تومور پلک و مدار چشم خواهند بود.
-
همانژیوم گود
شایع ترین ضایعه عروقی در ناحیه مداری، همانژیوم گود است که اغلب در بزرگسالان دیده می شود. این نوع تومورها خیلی آرام رشد می کنند و خوش خیم هستند. همانژیوم گود اغلب هیچ علامت خاصی ندارد و همراه با جابجایی دو چشم به سمت جلو یا چشم بیرون زده رخ می دهد.
علت ایجاد همانژیوم
شایع ترین نئوپلاسم خوش خیم چشم همانژیوم است. با توجه به این که همانژیوم از یک تک سلولی تکثیر شونده ایجاد نمی شود؛ بنابراین نئوپلاسم نیست. به طور کلی می توان گفت که همانژیوم از شبکه ای عروقی تشکیل می شود که رشد آن پس از رسیدن کانال های عروقی به بافت اطراف اتفاق می افتد.
علائم همانژیوم
همانژیوم چشم با علایم خاصی بروز می کند که در این بخش ما برخی از علایم مهم آن را ذکر می کنیم:
· با پیشرفت تدریجی بیمار دچار بیرون زدگی چشم از حدقه بدون درد است.
· بیمار دچار کاهش دقت بینایی و نقص در میدان دید در اثر وجود توده و درگیر شدن عصب بینایی، عضلات خارجی چشم یا عروق اطراف آن می شود.
· در اثر اختلال عضلات خارج چشمی و عدم تقارن محور مداری بین دو چشم بیمار دچار دوبینی می شود.
· به خاطر وجود اختلال در عضلات خارج چشم و درگیر شدن عصب لاگوفتالموس باعث ایجاد کراتوپاتی، کراتیت و سوراخ شدن قرنیه می شود.
· به علت درگیر شدن ساختار عصبی در مدار اختلال در مردمک چشم بیمار ایجاد می شود.
روش درمان همانژیوم چشم
معمولاً برای درمان همانژیوم چشم کودکان از روش های زیر استفاده می شود:
- دارو درمانی همانژیوم: با استفاده از دارو درمانی می توان سرعت رشد همانژیوم را کاهش داد و آن را کنترل کرد. حتی در برخی موارد نیز باعث کوچک تر شدن همانژیوم چشم کودکان می شود.
- لیزر درمانی: در روش لیزر درمانی با استفاده از پرتوهای لیزر بافت عروق همانژیوم تحت تأثیر قرار می گیرد. با آن که این روش به صورت عمقی عمل نمی کند اما می تواند با حذف عروق بزرگ تر تأثیر زیادی در جلوگیری از رشد همانژیوم داشته باشد.
- حذف همانژیوم با جراحی: اگر همانژیوم عملکرد ارگان هایی مثل چشم تأثیر بگذارد و باعث اختلال در رشد و تکامل کودک شود، باید از روش جراحی برای حذف آن استفاده کرد.
آیا همانژیوم خطرناک است؟
با توجه به آن که در اثر ضربه به محل برجستگی همانژیوم خونریزی ایجاد می شود؛ بنابراین باید والدین مواظب باشند که کودکان مبتلا به همانژیوم دچار حادثه های این چنینی نشوند. در موارد شدیدتر پارگی برجستگی همانژیوم عدم جلوگیری از خونریزی خطر مرگ وجود دارد. به همین خاطر مراقبت از آن اهمیت زیادی خواهد داشت.

درمان همانژیوم چشم کودکان
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق ما سعی کردیم هر آنچه لازم است در مورد همانژیوم چشم کودکان بدانید را بررسی کنیم. چنانچه هر کدام از علایم ذکر شده را در کودک خود مشاهده کردید، باید سریعاً به متخصص مراجعه کنید. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی در این زمینه می توانند به شما کمک کنند. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در این سایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.