درمان پارگی شبکیه چشم با لیزر
پارگی شبکیه چشم یکی از عوارضی است که میتواند بینایی را سریعاً دچار مشکل کند؛ به همین سبب درمان فوری آن به افراد توصیه میشود. شبکیه داخلیترین لایه کرهی چشم است که نسبت به نور حساسیت بالایی دارد و از طریق اعصاب موجود نور را به پیام عصبی تبدیل میکند و پیامهای عصبی از طریق اعصاب بینابی به مغز مخابره میشوند و فرد قادر به دیدن اجسام خواهد شد. اگر پارگی پرده شبکیه به طول انجامد به دلیل قطع ارتباط شبکیه با مشیمیه که وظیفهی اکسیژن رسانی و تغذیه شبکیه را بر عهده دارد؛ این بافت حساس عصبی دچار نکروز خواهد شد و مشکل بینایی فرد برای همیشه ماندگار میشود. به همین جهت در این مطلب به صورت خلاصه به عوامل و دلایل این عارضه و روش درمان آن با لیزر پرداخته میشود.

درمان پارگی شبکیه چشم با لیزر
پارگی شبکیه چشم چگونه اتفاق می افتد؟
پارگی شبکیه چشم میتواند برای هر شخصی اتفاق بیفتد؛ اما برخی افراد بنا به دلایلی بیشتر در معرض این عارضه قرار خواهند گرفت. مهمترین دلایل و عوامل ایجاد پارگی شبکیه عبارتند از:
نزدیک بینی شدید
طبق تحقیقات و بررسیهای آماری احتمال ایجاد پارگی شبکیه در افرادی که دچار نزدیک بینی شدید هستند؛ وجود دارد. علت آن میتواند نازک شدن و آسیبپذیرتر شدن شبکیه در افراد نزدیک بین باشد.
ضربه به سر و چشم
ضربات شدید و سنگین به چشم میتواند باعث سوراخشدگی و پارگی شبکیه شود؛ زیرا در اثر ضربات احتمال جدا شدن عصبهای داخل شبکیه وجود دارد.
عوامل وراثتی
وراثت و عوامل ژنتیکی در پارگی شبکیه چشم بیتأثیر نیستند؛ در برخی موارد پارگی شبکیه در کودکان و نوزادان مشاهده شده است؛ هر چند این موارد نادر هستند اما میتوانند وجود عوامل ژنتیکی را تایید کنند.
التهابات و آب مروارید
التهابات چشم و عملهای جراحی آب مروارید از دیگر عوامل پارگی شبکیه چشم است. آب مروارید اگر سریعاً درمان نشود و تبدیل به آب سیاه شود؛ با بالا بردن فشار چشم و آسیب به عصب شبکیه میتواند باعث بروز پارگی در شبکیه شود.
رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی یکی از بیماریهای مربوط به شبکیه چشم است که میتواند عاملی برای ایجاد پارگی شبکیه چشم باشد؛ زیرا در این بیماری مویرگهای خونی شبکیه به صورت غیر طبیعی و خارج از کنترل رشد میکنند و با ایجاد زخم روی بافت شبکیه به مرور باعث ایجاد سوراخ در شبکیه میشوند.
تغییرات ساختمانی زجاجیه
تغییرات ساختمانی زجاجیه مانند خشک شدن آن در پیری، چین خوردن آن روی شبکیه و خونریزی آن در بیماریهایی مانند رتینوپاتی میتواند سبب ایجاد پارگی در شبکیه چشم شود؛ زیرا زجاجیه در حالت عادی متصل به شبکیه است و این عوامل باعث جدایی آن از شبکیه و پارگی شبکیه میشود.
علائم هشدار دهنده
آگاهی از علائم این عارضه میتواند به افراد کمک کند تا به موقع و قبل از کاهش شدید دید و میدان بینایی به پزشک متخصص مراجعه کنند. مهمترین علائم این عارضه عبارتند از:
- ایجاد لکه و حالت مگسپران در میدان بینایی
- مشاهده جرقههای نورانی به صورت ناگهانی
- تار شدن دید مرکزی و مشاهده سایههای سیاه
- ایجاد لکههای متحرک و حالت موجی در میدان بینایی
- هر نوع کاهش دید به صورت ناگهانی

درمان پارگی شبکیه چشم با لیزر
عملکرد لیزر در درمان پارگی شبکیه چشم
روش درمان پارگی شبکیه چشم با توجه به عوامل مختلفی مانند میزان پارگی تعیین میشود. لیزر میتواند یک روش درمانی مؤثر در مراحل اولیه این عارضه باشد. زمانی که پارگی به شدت رخ نداده است و در واقع شبکیه چشم دچار سوراخشدگی شده است؛ پزشک متخصص چشم این روش را برای درمان انتخاب میکند.
نحوه درمان
در ابتدای امر پزشک متخصص از طریق روشهای تشخیصی مختلف مانند فوندوسکوپی و تستهای بینایی مانند آمسلر و توموگرافی، پارگی شبکیه در چشم را تایید میکند. بعد از تایید و تعیین میزان پارگی، در صورت پیشرفته نبودن میزان پارگی روشهای درمانی غیر تهاجمی مانند لیزر درمانی و کرایوتراپی انتخاب میشوند. در لیزر درمانی با روش فتوکوآگولاسیون پارگی شبکیه چشم درمان میشود. بدین صورت که از لیزرهای پرتوان با طول موجهای کوتاه و پر انرژی از قسمت داخلی چشم برای سوزاندن حاشیههای پارگی استفاده میکنند. سوزانده شدن این لبهها بهمرورزمان باعث بسته شدن پارگی و اتصال شبکیه به دیواره چشم میشود. در صورتی که زجاجیه دچار خونریزی شده باشد و شبکیه چشم دچار تورم شده باشد؛ بعد از لیزر این علائم برطرف خواهند شد؛ زیرا لیزر باعث بسته شدن رگهای نشت کننده میشود.
اثر گذاری لیزر
اثر گذاری لیزر به میزان پارگی و آسیب شبکیه بستگی زیادی دارد. ممکن است بیماری پس از یک هفته بهبود پیدا کند و بیمار دیگری یک ماه پس از لیزر بهبود یابد. برای اثر گذاری بیشتر از لیزرهای پرتوان مانند لیزرهای آرگون و دیود استفاده میکنند. مراقبتهای بعد از لیزر نیز تأثیر زیادی در تسریع روند بهبودی بیمار دارد. بستن چشمها به مدت 24 الی 48 ساعت، عدم انجام فعالیتهای سنگین، پیگیریهای بعد از عمل و معاینات ضروری از جمله مراقبتهای بعد از لیزر تراپی است. لیزر درمانی برای شبکیه و زجاجیه عوارض خاصی ندارد و ذکر عوارض در برخی منابع از نظر علمی اثبات شده نیست.

درمان پارگی شبکیه چشم با لیزر
مراجعه به پزشک
پارگی شبکیه چشم که ممکن است در اثر عوامل مختلفی چون چین خوردگی زجاجیه، نزدیک بینی شدید، اعمال ضربات سنگین به سر و چشم، عوامل محیطی و وراثتی، خشکی زجاجیه در اثر پیر چشمی، وجود بیماریهای خاص شبکیه مانند رتینوپاتی دیابتی و گلوکوم به وجود بیاید؛ در صورت درمان نشدن میتواند عوارض جبرانناپذیری برای فرد به دنبال داشته باشد. به همین سبب توصیه میشود در صورت مشاهده جزئیترین تغییر در میدان بنایی برای چکاپ و درمان قطعی به دکتر رضا پورمازار پزشک متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.