دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست؟

آنژیوگرافی شبکیه یک روش تشخیصی محسوب می‌ شود که در آن برای گرفتن عکس‌ هایی از شبکیه به دستگاه خاصی نیاز است. به واسطه تزریق ماده رنگی قابل حل در آب و درون سیاهرگ می‌ توان تصاویر بسیار واضحی از تمام رگ‌ های موجود در شبکیه بدست آورد. پس‌ از عبور این ماده از عروق خونی شبکیه، توسط دستگاه نور آبی به درون چشم تابیده می‌ شود و چند عکس واضح از شبکیه بدست می‌ آید. چنانچه عروق خونی در حالت غیرطبیعی باشند، این ماده به بیرون از عروق نشت می‌ کند و محل دقیق ناهنجاری را به پزشک نشان می‌ دهد. در این مقاله همراه ما باشید تا با دلایل انجام آنژیوگرافی شبکیه آشنا شوید.

بررسی دلایل انجام آنژيوگرافی

اگر متخصص چشم پس‌ از انجام معاینه وجود ناهنجاری‌ هایی در شبکیه را تشخیص دهد، می‌ تواند با انجام آنژیوگرافی تشخیص خود را کامل کند. معمولاً برای پیگیری بیماری و مراقبت از نتایج درمانی چنین اقداماتی انجام می‌ شود. دیابت یکی از دلایل اصلی نابینایی در بیماران زیر سن ۵۵ سال است که در طی آن مایع یا خون از عروق خونی شبکیه نشت می‌ کند. در بسیاری از موارد این نوع ناهنجاری با لیزر درمان می‌ شوند و بینایی فرد حفظ خواهد شد. البته موارد دیگری نیز باعث ایجاد ناهنجاری در شبکیه می‌ شوند که به انجام آنژیوگرافی برای تشخیص نیاز دارند. در فلورسین آنژیوگرافی، ماده رنگی فلورسين تزریق می‌ شود. چنانچه ماده رنگی از عروق نشت کند، پزشک متوجه ایجاد بیماری می‌ شود.
ممکن است رنگ پوست برای چند ساعت زرد شود. اما اصلاً جای نگرانی نیست؛ زیرا به‌ محض تصفیه خون توسط کلیه‌ ها این ماده از بدن خارج می‌ شود و زردی پوست کاملاً ناپدید خواهد شد. ممکن است در زمان دفع ادرار به‌ خاطر خارج شدن این مایع از بدن رنگ ادرار بیمار تا ۲۴ ساعت زرد باشد. از جمله عوارض آنژیوگرافی شبکیه می‌ توان به حالت تهوع خفیف در هنگام انجام تصویربرداری اشاره کرد که پس‌ از چند دقیقه برطرف می‌ شود. معمولاً واکنش‌ های آلرژیک به این ماده رنگی بسیار نادرند، اما در صورت بروز هرگونه مشکل با تجویز پزشک می‌ توان علایم را کاهش داد.

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

برای نشان‌ دادن چه بیماری‌ هایی از آنژیوگرافی استفاده می‌ شود؟

معمولاً از آنژیوگرافی شبکیه برای تعیین میزان خون موجود در رگ‌ های چشم استفاده می‌ شود. برخی از اختلالات چشمی مثل رتینوپاتی و دیژنراسیون ماکولا با انجام آنژیوگرافی قابل تشخیص هستند. در ادامه این دو بیماری بسیار مهم چشمی که با آنژیوگرافی مشخص می‌ شوند را معرفی خواهیم کرد.

  • دیژنراسیون ماکولا

لکه زرد در طی دیژنراسیون ماکولا یا تخریب لکه زرد شبکیه آسیب می‌ بیند. در واقع لکه‌ زرد بخش مهمی از چشم‌ ها را تشکیل می‌ دهد که وظیفه فوکوس کردن چشم روی جزئیات را برعهده دارد. معمولاً اختلالات در این بخش آرام‌ آرام به وجود می‌ آیند و می‌ توانند بینایی فرد را تحت تأثیر قرار دهند و به‌ خاطر محسوس نبودن تغییرات و علائم گاهی منجر به کوری می‌ شود؛ بنابراین این بیماری روی دید با جزئیات و متمرکز تأثیر دارد و مشکلات بینایی در هنگام رانندگی، کتاب خواندن و تماشای تلویزیون و وضوح اشیاء به وجود می‌ آید.

  • رتینوپاتی دیابتی

رتینوپاتی دیابتی در اثر بیماری دیابت رخ می‌ دهد که می‌ تواند روی رگ‌ های چشم اثر منفی زیادی داشته باشد. در رتینوپاتی دیابتی رگ‌ های خونی پشت شبکیه آسیب جدی می‌ بینند که در طی آن کارکرد شبکیه در چشم مختل می‌ شود؛ در نتیجه سیگنال‌ ها و نور به‌ درستی به مغز منتقل نمی‌ شوند. این بیماری به دو صورت زیر است:
۱. رتینوپاتی دیابتی غیر پرولیفراتیو که مرحله اولیه است.
۲. رتینوپاتی دیابتی پرولیفراتیو که در واقع نوع پیشرفته رتینوپاتی محسوب می‌ شود.

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

دلایل آنژیوگرافی شبکیه چیست

مراجعه به پزشک
مهم‌ ترین روشی که برای تشخیص رتینوپاتی دیابتی وجود دارد، آنژیوگرافی شبکیه است. با این روش می‌ توان بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و آن را کنترل کرد؛ بنابراین آنژیوگرافی شبکیه یکی از روش‌ های تشخیصی بسیار مهم محسوب می شود که به پزشک کمک می‌ کند وضعیت عروق چشمی را بررسی کند. اگر مبتلا به دیابت هستید توصیه می‌ کنیم حتماً تحت نظر متخصص چشم بررسی‌ های دوره‌ ای را انجام دهید تا بینایی شما حفظ شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری‌ های چشمی در این زمینه به شما کمک خواهند کرد.

این مقاله را هم بخوانید:
طول درمان تنبلی چشم در کودکان

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *