دلایل خونریزی زیر ملتحمه چشم
دلایل خونریزی زیر ملتحمه چشم
ملتحمه چشم (Subconjunctival Hemorrhage)، به لایه بافتی نازکی گفته می شود که ناحیه صلبیه چشم را می پوشاند. این لایه در واقع خارجی ترین لایه پوششی چشم است که ممکن است به مرور زمان یا بر اثر یک ضربه ناگهانی، پاره و باعث خونریزی در زیر ملتحمه چشم شود. خونریزی در این ناحیه، معمولاً به صورت یک لکه قرمز روشن یا تیره روی سفیدی چشم آشکار می شود.
خونریزی زیر ملتحمه چشم دارای نشانه خاصی نیست و فقط با یک لکه قرمز همراه است. از آن جایی که ملتحمه توانایی جذب خون خارج شده را ندارد، این خون در بافت زیر ملتحمه جمع و باعث قرمزی چشم می شود. گاهی اوقات این قرمزی چشم با درد کمی همراه خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل خونریزی زیر ملتحمه چشم بپردازیم.
علائم خونریزی زیر ملتحمه
همان طور که پیش تر اشاره شد، مهم ترین علامت خون ریزی زیر ملتحمه چشم، قرمز شدن سفیدی چشم و گاهی اوقات درد خفیف چشم است. شاید تصور کنید که این لکه قرمز ایجاد شده روی صلبیه چشم، موجب اختلال در بینایی می شود. اما این بیماری هیچ تغییری در بینایی فرد ایجاد نمی کند و درد چندان زیادی نخواهد داشت. تنها مورد آزار دهنده خونریزی زیر ملتحمه چشم، احساس خراش در سطح چشم است.
دلایل خونریزی زیر ملتحمه
خونریزی زیر ملتحمه چشم، معمولاً خود به خود و به صورت ناگهانی رخ می دهد. اما گاهی اوقات بر اثر عواملی از جمله عطسه محکم، سرفه، فشار آوردن هنگام استفراغ کردن و… ایجاد می شود. این موارد نام برده شده، موجب بالا رفتن فشار خون موقت شده و در نتیجه باعث خونریزی زیر ملتحمه چشم می شود. همچنین ممکن است براثر یک ضربه ناگهانی، دچار خونریزی ملتحمه چشم شوید.
دلایل خونریزی زیر ملتحمه چشم عبارتند از:
• مالش محکم چشم ها
• ضربه ناشی از ورود اجسام خارجی به چشم
• جراحی های چشمی
• استفاده از لنز تماسی
• عوامل زمینه ساز خونریزی زیر ملتحمه
• دیابت
• فشار خون بالا
• داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین (کومادین) و آسپرین
• اختلال های انعقادی خون
• عفونت های سطح چشم مثل کنژنکتیویت ویروسی
عوارض خون ریزی زیر ملتحمه
همان طور که می دانید اکثر بیماری ها با عوارض و آسیب هایی همراه هستند که ممکن است فرد مبتلا را آزار بدهند. خوشبختانه بیماری خونریزی زیر ملتحمه چشم، هیچ عارضه جانبی ندارد. در صورتی که این خونریزی بر اثر ضربه شی خارجی یا سابقه کبودی، در فرد ایجاد شده باشد، ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد.
ملتحمه در واقع بافت بسیار نازکی است که از صلبیه چشم مراقبت می کند. عوارض بیماری خونریزی در زیر ملتحمه، خونی است که به دلیل پارگی رگ های خونی، بر اثر فشار یا ضربه در بین بافت ملتحمه و صلبیه چشم گیر می کند و در آن بین پخش می شود.
پیشگیری از خونریزی زیر ملتحمه
از دلایل خونریزی ملتحمه زیر چشم، می توان به مالش چشم، مصرف برخی از داروهای رقیق کننده و همچنین اختلال های خونریزی دهنده اشاره کرد. اگر این خونریزی بر اثر این موارد رخ داد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با مشورت وی، مصرف دارو را قطع یا بیماری زمینه ای را درمان کنید. همچنین اگر مجبور هستید که چشم های خود را مالش بدهید، دقت کنید که این کار را به آرامی انجام بدهید تا موجب آسیب رساندن به رگ های نازک چشم و در نتیجه خونریزی زیر ملتحمه نشوید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
چشم یکی از قسمت های حساس بدن است که بافت های بسیار ظریف و حساسی دارد. این عضو حساس بدن همیشه در معرض خطر است و با کوچک ترین ضربه یا اتفاق، دچار مشکل می شود. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای چشم پیش بیاید، خونریزی زیر ملتحمه چشم است که با قرمزی و سوزش چشم همراه است.
در صورتی که شاهد قرمزی چشم هستنید و همزمان علائم زیر را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
• احساس درد در ناحیه چشم
• سابقه آسیب دیدگی یا ضربه
• سابقه اختلال خونی یا خونریزی غیر طبیعی
• اختلال در دید (تاری دید، دو بینی، مشکل در بینایی)
تشخیص خونریزی زیر ملتحمه
یکی از نشانه های خونریزی زیر چشم، قرمز شدن سفیدی چشم است که ممکن است اکثر افراد آن را جدی نگیرند. اما توصیه می کنیم که در صورت مشاهده هر گونه لکه قرمز زیر ملتحمه چشم، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. معمولاً پزشک متخصص با معاینه چشم، خونریزی زیر ملتحمه چشم را تشخیص خواهد داد.
روش های تشخیص خونریزی زیر ملتحمه چشم عبارتند از:
• بررسی سلامت عمومی
• معاینه کامل چشم پزشکی
• اندازه گیری فشار خون
• انجام آزمایش خون برای بررسی احتمال وجود بیماری های خونریزی دهنده
درمان خون ریزی زیر ملتحه چشم
برای خونریزی زیر ملتحمه چشم، درمان خاصی وجود ندارد و معمولاً پزشکان، قطره های اشک مصنوعی را تجویز خواهند کرد. البته می توانید از این قطره ها، بدون تجویز پزشک استفاده کنید. اما دقت کنید که در طول درمان خونریزی زیر ملتحمه چشم، سایر داروهای رقیق کننده مانند آسپرین را مصرف نکنید. اگر هم مجبور که مصرف این داروها هستید با پزشک خود مشورت و با توجه به توصیه وی، دارو را قطع یا مصرف کنید.
دقت داشته باشید که کنار گذاشتن داروهای رقیق کننده خون، بدون مشورت پزشک، کار اشتباهی است. بنابراین به هیچ عنوان مصرف آن را به طور سرخود قطع نکنید. در واقع این داروها، نجات دهنده جان افراد هستند و ممکن است در بعضی از موارد مشکل ایجاد کنند. در صورتی که خونریزی چشم به دلیل ضربه باشد، پزشک برای سرعت بخشیدن به درمان، از روش های دیگری استفاده خواهد کرد.
مراجعه به پزشک
چشم انسان یکی از حساس ترین اعضای بدن است که ممکن است در اثر یک ضربه یا فشار کوچک دچار مشکل شود. خونریزی زیر ملتحمه چشم یکی از بیماری های چشمی است که معمولاً به صورت ناگهانی رخ می دهد و باعث قرمزی چشم می شود. برای درمان این بیماری می توانید به دکتر پورمازار جراح و متخصص چشم مراجعه کرده و مشکل چشم خود را حل کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.