شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم
شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم
شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم از جمله شب کوری، کور رنگی، انحراف چشمی، آب مروارید مادرزادی و یا گلوکوم مادرزادی و… معمولاً به دلیل عوامل ژنتیکی، در بازه های مختلف سنی به وجود می آیند. وجود زمینه های ژنتیکی در بیماری های مادرزادی، 60 درصد بینایی کودکان، نوزادان و شیرخواران را مختل می کنند.
اغلب افراد مبتلا به بیماری انحراف چشم، دارای سابقه خانوادگی به این بیماری هستند که پزشکان برای شناسایی ژن های مسئول، تلاش هایی انجام می دهند. بیماری های مادرزادی از قبیل گلوکوم، فلج پیشرونده عضلات چشم و تحلیل تدریجی شبکیه چشم، که معمولاً در افراد بزرگسال به وجود می آیند، نقش مهمی در اختلال در بینایی افراد و گاهی اوقات از بین رفتن بینایی دارند. در این مقاله قصد داریم پیرامون شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم بررسی کنیم.
معرفی انواع بیماری های مادرزادی چشم
بیماری های مادرزادی معمولاً زمانی که کودک در رحم مادر قرار دارد، به وجود می آیند. این دسته از بیماری ها، به دو دسته جزئی و شدید تقسیم می شوند. یکی از انواع اختلالات ژنتیکی، بیماری های مادرزادی چشم هستند که انواع مختلفی دارند. در ادامه شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم را معرفی خواهیم کرد.

شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم
آب مروارید مادرزادی
آب مروارید به ناحیه مات و کدر از عدسی چشم گفته می شود که معمولاً در پشت عنبیه چشم افراد به وجود می آید. این اختلال های ژنتیکی، می توانند در زمان تولد کودک یا در طول زندگی افراد ظاهر شوند. بر اساس آخرین آمار به دست آمده، از هر 250 نوزاد متولد شده، یک کودک قبل از تولد یا در کودکی، به آب مروارید مادرزادی مبتلا می شود. آب مروارید مادرزادی ایجاد شده در چشم نوزادان، خفیف است و به صورت کامل قابل درمان خواهد بود.
با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی، تا به حال علت اصلی بیماری آب مروارید، شناسایی نشده است؛ اما به طور کلی می توان گفت که این بیماری، ریشه در اختلالات ژنتیکی دارد و باید مورد بررسی قرار بگیرد.
گلوکوم مادرزادی
بیماری گلوکوم مادرزادی، یکی از بیماری های ژنتیکی است که بر اثر رشد نادرست سیستم تخلیه چشم، به وجود می آید. این بیماری مادرزادی که قبل از تولد نوزاد ایجاد می شود، معمولاً باعث افزایش فشار داخل چشم و در نهایت موجب آسیب دیدن عصب چشمی می شود.
علائم بیماری مادرزادی گلوکوم چشم عبارتند از:
• بزرگ شدن چشم
• کدر شدن قرنیه چشم
• حساس شدن چشم به نور
در صورت بروز چنین نشانه هایی، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. این بیماری در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان است و از طریق دارو و جراحی، برطرف خواهد شد.
انحراف چشم یا لوچی (Strabismus)
انحراف چشم یا چپ چشمی، یکی از بیماری های شایع مادرزادی چشم است که در 4 درصد افراد به وجود می آید. به طور کلی به هر گونه انحراف از هم راستایی چشم ها و عدم تعادل موقعیت دو چشم، انحراف چشم یا استرابیسم گفته می شود. افراد مبتلا به بیماری انحراف چشم، به جهات مختلف نگاه می کنند و نمی توانند به طور همزمان، به یک نقطه متمرکز شوند.
بیماری استرابیسم یا انحراف چشم، دارای علت مشخصی نیست و معمولاً در زمان تولد یا در دوران کودکی افراد، ظاهر می شود. این بیماری مادرزادی، به طور خودکار درمان نمی شود. برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید.
روش های درمان بیماری انحراف چشم شامل موارد زیر می شوند.
• قوی کردن چشم
• تجویز دارو
• جراحی چشم
نیستاگموس
بیماری نیستاگموس یا همان دودوئک چشم، یکی از اختلال های ژنتیکی است که موجب حرکت مداوم چشم افراد می شود. به این معنا که افراد مبتلا به این بیماری، کنترلی در حرکت چشم خود ندارند. چشم این افراد، به صورت افقی یا عمودی و گاهی به صورت دوار حرکت می کند.
علت های به وجود آمدن بیماری نیستاگموس عبارتند از:
• مشکلات مادرزادی
• مصرف مواد مخدر
• اختلال های مغزی
• برخی از بیماری ها مانند آلبینیسم
کوررنگی
کوررنگی، یکی از بیماری های شایع چشمی است که در اثر اختلال های ژنتیکی به وجود می آید. افراد مبتلا به کوررنگی، معمولاً نمی توانند تفاوت رنگ ها به خصوص رنگ های قرمز و سبز را تشخیص بدهند. علت اصلی بروز این بیماری مادرزادی، وجود نداشتن یا کار نکردن سلول های رنگی (سلول ها مخروطی) در چشم افراد است. البته مصرف برخی از داروها و بیماری ها هم می توانند در ایجاد این بیماری موثر باشند.

شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم
شب کوری
یکی از بیماری های مادرزادی چشم، بیماری ژنتیکی شب کوری است که دید در شب را برای افراد مبتلا سخت می کند. معمولاً افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در محیط های تاریک دچار مشکل می شوند.
بیماری شب کوری، ممکن است به دلایل زیر به وجود بیاید.
• کمبود ویتامین A
• قوز قرنیه
• نزدیک بینی
• آب مروارید
بیماری شب کوری، در برخی از افراد از بدو تولد به وجود می آید و در برخی دیگر، مدت ها پس از زندگی به وجود خواهد آمد. در هر صورت این بیماری قابل درمان نیست و برای اینکه کمتر اذیت شوید، بهتر است در مناطق کم نور و تاریک، مراقب خود باشید.
بیماری مادرزادی شبکیه چشم
شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم، بیماری های شبکیه هستند که به آن ها رتینیت پیگمانتوزا یا آرپی نیز می گویند. بیماری های مادرزادی شبکیه، معمولاً از زمان تولد تا 40 سالگی افراد ایجاد می شوند. در اثر بیماری های شبکیه، سلول های نوری تخریب می شوند و در نهایت موجب آتروفی لایه های مختلف پرده شبکیه خواهند شد.
روش های درمان بیماری های مادرزادی شبکیه عبارتند از:
• لیزر درمانی
• ویترکتومی یا تخلیه زجاجیه
• فتوکوآگولاسیون پراکنده
• کرایوپکسی
• رتينوپكسي پنوماتيك
• اسکلرال باکلینگ
مراجعه به پزشک
همان طور که اشاره شد، بیماری های زیادی ممکن است بر اثر اختلال های ژنتیکی در افراد به وجود بیاید. از شایع ترین بیماری های مادرزادی چشم، می توان به آب مروارید، شب کوری، کوررنگی، نیستاگموس، انحراف چشم و… اشاره کرد. در صورت مشاهده هر گونه احتمال و علائم این بیماری ها می توانید به مطب دکتر پورمازار جراح و متخصص چشم مراجعه نمایید.
عالی بود.ضعیفی شبکیه ی چشم باعمل ولیزرخوب میشه
سلام وقت بخیر ممنون