علت افتادگی پلک در جوانی
علت افتادگی پلک در جوانی
در حالت کلی، دلایل بروز افتادگی پلک در دو گروه دلایل مادرزادی و دلایل اکتسابی دسته بندی می شوند. بیشتر افراد تنها علت افتادگی پلک را، افزایش سن می دانند. در صورتی که برخی از افراد در سنین جوانی نیز با مشکل افتادگی پلک مواجه می شوند. علت های متعددی باعث افتادگی پلک در جوانی می شوند و بایستی مورد بررسی قرار گیرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی علت افتادگی پلک در جوانی و همچنین روش های درمان آن بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روش های جراحی و غیر جراحی درمان افتادگی پلک در جوانی، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
افتادگی پلک چیست؟
به نوعی بیماری پلکی که در آن، پلک فوقانی حالت افتاده تری روی چشم داشته باشد، بیماری پتوز یا افتادگی پلک می گویند. در برخی موارد شدیدتر، قسمت مردمک یا نقطه سیاه چشم توسط پلک پوشانده می شود و چشم توانایی دیدن محیط اطراف خود را به طور کامل ندارد. شایع ترین سن برای افتادگی پلک فوقانی و ایجاد پوست اضافی در بالای پلک، سنین بزرگسالی و بعد از آن است. در برخی موارد، جوانان و حتی کودکان نیز با بیماری پتوز یا افتادگی پلک مواجه می شوند. امروزه با روش های جراحی و غیر جراحی، افتادگی پلک قابل درمان است و رایج ترین روش درمان، جراحی بلفاروپلاستی عنوان می شود.
دلایل افتادگی پلک در جوانی
افرادی که افتادگی پلک در جوانی را تجربه می کنند، بنا به دلایل مختلفی با این نوع اختلال پلکی مواجه می شوند. هر یک از این دلایل، تاثیرهای خفیف یا شدیدی به همراه دارد. در برخی موارد هم می توان از شدت یافتن این عوارض جلوگیری کرد. در این بخش از مطلب به بررسی مهم ترین دلایل افتادگی پلک در جوانی می پردازیم.
- مشکلات مادرزادی
بر اساس تحقیقات، بیش از 70 درصد افتادگی پلک علت مادرزادی دارد. پتوز مادرزادی به دلیل رشد ناقص عضله لواتور در دوران جنینی به وجود می آید و پلک فوقانی پس از به دنیا آمدن نوزاد با اختلال هایی مواجه می شود. در برخی موارد، علائم وجود نقص در عضله پاک فوقانی، بعدها و در دوران جوانی بروز پیدا می کنند.
- اختلال میاستنی گراویس
به نوعی اختلال نادر عصبی اختلال میاستنی گراویس (Myasthenia gravis) گفته می شود که افتادگی پلک به عنوان یکی از اولین و مهم ترین علائم این اختلال شناخته می شود. سست شدن عضلات صورت، بازوها، پاها و دیگر قسمت های بدن از علائم اختلال بیماری عصبی عضلانی هستند. این بیماری می تواند پیش رونده باشد.
- بیماری های عضلانی
از دیگر بیماری هایی که علائم افتادگی پلک در جوانی را به همراه دارد، بیماری عضلانی دیستروفی اوکولوفارنژال است. این بیماری به صورت ارثی از اعضای خانواده به فرد منتقل می شود. بیماری های عضلانی در حرکت چشم تاثیرمستقیم دارند و در برخی موارد باعث افتادگی پلک در هر دو چشم می شوند. برآمدگی تاندون عضله پلک فوقانی از مهم ترین علت افتادگی پلک در جوانی محسوب می شود.
- مشکلات عصبی
عضله های چشم توسط عصب های مغزی کنترل می شوند. در صورتی که مغز یا جمجمه دچار آسیب دیدگی شود، عصب های مغزی نیز صدمه خواهند دید. در نتیجه با آسیب دیدگی عصب های مغزی، علائمی مانند افتادگی پلک در بیمار ظاهر می شود. از جمله مشکلات عصبی می توان به سکته مغزی، آنوریسم مغزی، تومور مغزی و… اشاره کرد.
- مشکلات چشمی
در برخی موارد، مشکلات و بیماری هایی که در چشم ایجاد می شود، منجر به آویزان شدن پلک ها می شود. وارد شدن ضربه به چشم، بروز تومور پلک و عفونت های چشمی از انواع بیماری ها و مشکلات چشمی هستند که علائم آزار دهنده ای به همراه دارند.
علائم افتادگی پلک
برخی ها بر این باور هستند که اختلال افتادگی پلک تنها علامت آویزان بودن پلک را به همراه دارد. در صورتی که این اختلال باعث بروز علائم و عوارض دیگر در پلک ها و چشم ها می شود. از جمله عوارض و علائم افتادگی پلک در جوانی عبارتند از:
• بسته به شرایط بیمار، اشک ریزش یا خشکی بیش از اندازه چشم
• آویزان شدن یک یا هر دو پلک روی چشم
• ایجاد اختلال در بینایی و کاهش میدان دید
• ایجاد چروک های ناهموار در اطراف پلک
• دست یافتن حالت خستگی و افسردگی در حالت چهره
روش های غیر جراحی درمان افتادگی پلک در جوانی
در صورتی که افتادگی پلک علائم خفیفی داشته باشد یا بیمار قبل از پیشرفت بیماری متوجه این اختلال شده باشد، می توان با استفاده از روش های غیر جراحی، افتادگی پلک فوقانی را کنترل و درمان کرد. در این بخش از مطلب به روش های غیر جراحی درمان افتادگی پلک در جوانی اشاره می کنیم.
• کرم موضعی: کرم های موضعی لیفت کننده باعث کشیده شدن پوست پلک بالایی به سمت بالا و کاهش چین و چروک ها می شوند.
• تزریق بوتاکس: با تزریق ماده بوتاکس، عضلات ابرو به به سمت بالا می روند و پلک بالایی بازتر از حالت قبلی می شود.
• تزریق ژل: در این روش، برای حجم دادن به پوست افتاده پلک، به قسمت بالایی پلک تزریق ژل انجام می شود.
• هایفوتراپی: به کشیدن پوست و از بین بردن افتادگی پلک با استفاده از امواج صوتی اولتراسوند، هایفوتراپی می گویند.
• لیزر درمانی: در این روش اشعه های لیزر به لایه های عمیق پوست اطراف چشم نفوذ پیدا می کنند و با کلاژن سازی باعث منقبض شدن و رفع افتادگی پلک می شوند.
روش جراحی درمان افتادگی پلک در جوانی
اصلی ترین روشی که برای درمان و از بین بردن افتادگی پلک در جوانی انجام می شود، جراحی بلفاروپلاستی است. افتادگی پلک علاوه بر ایجاد ظاهری غیرطبیعی در پلک ها و چشم ها، باعث کاهش بینایی نیز می شود. به همین دلیل جراحی بلفاروپلاستی به عنوان جراحی زیبایی و درمانی شناخته می شود. برای انجام این جراحی، بنا به شرایط بیمار، داروی بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی به بیمار تزریق می کنند. جراحی بلفاروپلاستی به دو روش استفاده از تیغ جراحی یا استفاده از اشعه های لیزر انجام می شود. در هر دو روش، پوست های اضافی و افتاده پلک فوقانی بریده و برداشته می شوند. عوارض بعد از جراحی با انجام مراقبت های دوران نقاهت به کمترین میزان خود می رسند.
روش های مراقبت از پلک و جلوگیری از افتادگی پلک
در دوران جوانی، پوست اطراف چشم ظریف تر و حساس تر از دوران بزرگسالی است و نیاز به مراقبت های بیشتری دارد. با رعایت برخی نکات کلیدی می توان از بروز افتادگی پلک در جوانی جلوگیری به عمل آورد. از جمله این روش ها عبارتند از:
• قرار نگرفتن در معرض نورهای مضر خورشید برای مدت زمان طولانی
• استفاده از ضد آفتاب در ساعت های آفتابی
• استفاده از عینک های آفتابی طبی و استاندارد
• خودداری از مطالعه کردن زیر نور بسیار زیاد
• داشتن برنامه غذایی سالم
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علت افتادگی پلک در جوانی پرداخته شد. از جمله این دلایل می توان به مشکلات مادرزادی، اختلال میاستنی گراویس، مشکلات عصبی، مشکلات چشمی و بیماری های عضلانی اشاره داشت. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای رفع و درمان افتادگی پلک در جوانی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.