علت تجمع مایع پشت شبکیه
علت تجمع مایع پشت شبکیه چیست؟
تجمع مایع پشت شبکیه چشم به دلایل مختلفی ایجاد می شود که شناخت شایع ترین علل آن تا حد زیادی در تشخیص و درمان به موقع نقش دارند. در این مقاله نیز قصد داریم مهم ترین دلایل ایجاد تجمع مایع پشت شبکیه را بررسی کنیم شما اطلاعات دقیق تری در مورد این اختلال داشته باشید.
افیوژن مشیمیه
لایه ای از رگ های خونی اسفنجی که در بین شبکیه و قسمت سفید رنگ چشم قرار دارد مشیمیه نامیده می شود. مشیمیه وظیفه تغذیه و اکسیژن رسانی به بخش بیرونی شبکیه را بر عهده دارد. اگر مایع یا خون بین مشیمیه و صلبیه قرار بگیرد، باعث جداشدگی مشیمیه سروزی خواهد شد. این اختلال معمولاً در اثر پایین بودن فشار داخلی چشم ایجاد می شود و بیشتر بیمارانی که به تازگی جراحی گلوکوم انجام دادند را درگیر می کند. در اثر این کاهش فشار، مایع فضای اطراف سلول را در بر می گیرد و در چنین شرایطی مویرگ ها به خاطر التهاب نفوذ پذیرتر هستند.

علت تجمع مایع پشت شبکیه
رتینوپاتی سروزی مرکزی
در بیماری رتینوپاتی سروزی مرکزی نیز مایع در پشت شبکیه جمع می شود. عملکرد اپی تلیوم رنگدانه ای شبکیه که در بین مشیمیه و شبکیه قرار دارد به درستی صورت نمی گیرد؛ به همین خاطر است که مایع در زیر شبکیه شروع به تجمع می کند. در چنین حالتی بیمار دچار اعوجاج بینایی شده و در برخی موارد نیز با جداشدگی جزئی شبکیه مواجه خواهیم بود. معمولاً افرادی که در محدوده سنی ۳۰ تا ۵۰ سالگی قرار دارند و کسانی که به طور دائم استروئید مصرف می کنند در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
رتینوپاتی دیابتی
در اثر افزایش قند خون بیماری رتینوپاتی دیابتی رخ می دهد که با گذر زمان افزایش قند در خون، روی عروق خونی شبکیه تأثیر می گذارد و به آن ها آسیب های جدی وارد می کند. در اثر این بیماری رگ های خونی متورم شده و اتصالات محکم در آن ها از بین می رود. در چنین حالتی با خونریزی و نشت مایع در پشت شبکیه مواجه هستیم. در نتیجه رگ های خونی جدید تشکیل خواهد شد. اما این رگ ها کاملاً شکننده هستند و به راحتی نشت می کنند و خونریزی بیشتری ایجاد می شود.
در نهایت مایع بیشتری پشت شبکیه جمع می شود و باعث جدا شدن خواهد شد. معمولاً رتینوپاتی در اوایل هیچگونه علائمی ندارد اما به مرور می تواند باعث ایجاد تغییرات بینایی شود. با پیشرفت بیماری علائمی مثل تاری دید، لکه های شناور تیره و رگه هایی که شبیه تار عنکبوت هستند ایجاد خواهند شد. در کشورهای توسعه یافته شدیدترین علایم این بیماری شامل از دست دادن بینایی می شود و بیشتر در بین بزرگسالان ۲۰ تا ۷۴ سال گزارش شده است.
ادم ماکولا
زمانی که مایع در بخشی از شبکیه به نام ماکولا جمع می شود، باعث ایجاد ادم ماکولا خواهد شد. این محدوده برای دید مرکزی تحقیق به کار می رود. چنانچه مایع در زیر این بخش جمع شود باعث تورم بافت شده و اختلال در عملکرد آن ایجاد خواهد شد. معمولاً نشت مایع از رگ های خونی آسیب دیده در نزدیکی شبکه به وجود می آید. ادم ماکولا در اثر هر بیماری که به رگ های خونی آسیب می رساند، ایجاد می شود و حتی در بسیاری از موارد می تواند در اثر جراحی های چشم به وجود آید.
تشخیص مایع پشت شبکیه
پزشک متخصص برای بررسی شبکیه چشم و وجود مایع پشت آن ابتدا چشمان شما را معاینه می کند و سپس برای تکمیل تشخیص خود آزمایش ها زیر را درخواست خواهد کرد. معمولاً در این پروسه آزمایشات زیر مفید خواهند بود.
-
تست گرید آمسلر
برای این که تعیین شود دید مرکزی بسیار مهم بیمار دچار تغییر شده است یا نه؟ از تست گرید آمسلر استفاده می شود که به کمک مربع های شبکه مانند بینایی فرد آزمایش خواهد شد. بیمار در چنین حالتی به مربع های شبکه نگاه می کند و باید به پزشک بگوید که “آیا هر یک از خطوط مواج به نظر می رسند یا مناطق گم شده ای نیز وجود دارد؟” به کمک این تست تغییرات جزئی در بینایی نیز قابل تشخیص هستند.
-
توموگرافی انسجام نوری
توموگرافی انسجام نوری نیز یکی از روش های بسیار مؤثر است که به وسیله یک دوربین مخصوص از شبکیه تصاویر مقطعی به دست می آورد. به وسیله آن می توان ضخامت شبکیه را اندازه گیری کرد و مایع زیر شبکیه و تورم آن را تشخیص داد.
-
فوندوس اتوفلورسانس
با استفاده از فلورسانس طبیعی شبکیه تصویربرداری اتوفلورسانس انجام میشود. در این روش هیچگونه تزریق ماده رنگی وجود ندارد و زمانی که از نور آبی برای روشن کردن شبکه ای استفاده می شود، ساختارهای خاصی قابل مشاهده هستند که به صورت درخشان بوده و در یک تصویر سیاه و سفید ثبت خواهند شد. به کمک این الگوهای مشخص می توان بیماری های مختلف مثل رتینوپاتی و دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را تشخیص داد.
-
آنژیوگرافی فلورسین
در انجام آنژیوگرافی فلورسین ماده رنگی تزریق می شود که به واسطه آن می توان تورم موجود در شبکیه را تشخیص داد. این ماده رنگی چند ثانیه پس از تزریق به چشم بیمار می رسد و باعث درخشش آن می شود. توسط دوربینی عکس از بخش های مختلف گرفته خواهد شد.
-
آنژیوگرافی سبز ایندوسیانین
آنژیوگرافی سبز ایندوسیانین یعنی دقیقاً مثل آنژیوگرافی فلورسین است؛ فقط در نور مادون قرمز قابل مشاهده خواهد بود. این روش به صورت عمیق تر به لایه های شبکیه می چرخد و به وسیله یک دوربین حساس به مادون قرمز تصاویر واضحی از آن دریافت می کند. معمولاً برای تکمیل آنژیوگرافی فلورسین شبکیه از این روش استفاده خواهد شد.
-
سونوگرافی چشمی
سونوگرافی چشم نیز یکی از روش های بسیار دقیق آزمایش است که به وسیله امواج صوتی تصاویری از ساختارهای داخل چشم بدست می آید. معمولاً از روش سونوگرافی برای تشخیص مشکلاتی مثل جداشدگی شبکیه، تجمع مایع پشت شبکیه، سرطان های چشم و بررسی رتینوپاتی دیابتی استفاده می شود که می تواند جزئیات داخلی را به خوبی و با وضوح کامل مشخص کند.

علت تجمع مایع پشت شبکیه
مراجعه به پزشک
همان طور که در مطالب فوق ذکر شد، دلایل مختلفی باعث تجمع مایع پشت شبکیه می شوند که با تشخیص زود هنگام می توان از عوارض آن ها جلوگیری کرد؛ بنابراین باید بررسی های دوره ای و سالانه چشم را جدی بگیرید و حتماً تحت نظر متخصص آزمایشات لازم را انجام دهید. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی در این زمینه می توانند به شما کمک کنند. جهت دریافت ویزیت حضوری می توانید از طریق شماره های درج شده در این سایت اقدام کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.