علت تراخم چشم

علت تراخم چشم

علت تراخم چشم

یکی از قدیمی ترین بیماری های چشمی که در بین افراد شیوع داشته است، بیماری تراخم چشم است. در یادداشت های ثبت شده قدیمی، از این بیماری به عنوان یک بیماری عفونی چشمی یاد می کنند که به صورت مزمن بروز پیدا می کرد. امروزه به دلایل رشد و پیشرفت کیفیت زندگی ها، شیوع بیماری به حداقل خود رسیده است. علت های متعددی باعث بروز بیماری تراخم چشم می شوند که با شناسایی این دلایل، می توان از بروز آن جلوگیری کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم، عوارض و علت تراخم چشم بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روش های درمان و پیشگیری تراخم چشم، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

بیماری تراخم چشم چیست؟

رشد نوعی باکتری به نام Chlamydia trachomatis در سطح چشم ها باعث عفونی شدن چشم ها می شود. از ویژگی های مهم این نوع باکتری می توان به مسری بودن آن اشاره داشت که هر دو چشم تحت تاثیر آن قرار می گیرند. بسته به شرایطی که افراد دارند، 5 تا 12 روز طول می کشد تا علائم عفونی شدن چشم ناشی از رشد باکتری تراخم بروز پیدا کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده، کشورهایی که از سیستم بهداشتی ضعیفی برخوردار هستند یا جوامعی که به آب تمیز و بهداشتی دسترسی ندارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های عفونی به ویژه بیماری تراخم چشم قرار دارند. بیماری تراخم چشم اغلب در کودکان 3 تا 6 سال قابل مشاهده است.

علت تراخم چشم

علت تراخم چشم

شایع ترین علائم بیماری تراخم چشم

علائم ناشی از بیماری تراخم چشم، مراحل رشد این بیماری را مشخص می کنند. بیماری در مراحل اولیه دارای علائم خفیف تری است و با رشد بیماری به مراحل بالاتر، علائم آن نیز شدیدتر و خطرناک تر می شوند. در ادامه به علائم و نشانه های کلی بیماری تراخم چشم اشاره می کنیم.
• در مرحله اول برجستگی های کوچکی به نام فولیکول در قسمت پشتی پلک فوقانی ایجاد می شوند که منجر به تشکیل تراکوماتوز – فولیکولار می شود.
• در مرحله بعدی با شدیدتر شدن التهاب، عروق چشمی و رگ های خونی ار رنگ طبیعی به رنگ کدرتر تغییر رنگ می دهند.
• با پیشرفت بیماری، بافت های اسکاری نواری شکل در پلک فوقانی تشکیل می شوند، تا جایی که سطح پلک به طور کامل پوشانده می شود.
• در این مرحله، با ضخیم تر و سفت تر شدن بافت ها اسکار، لبه های پلک فوقانی به داخل برگشت داده می شوند. به حالت برگشت دهده شدن پلک به داخل چشم و تماس مژه ها با چشم، آنتروپیون می گویند.
• در نهایت ساییده شدن بافت های ضخیم اسکار با قرنیه منجر به ایجاد زخم های عفونی در چشم می شود.

این مقاله را هم بخوانید:
تاثیر رژیم غذایی بر درمان گلوکوم

علت تراخم چشم

همان طور که پیش تر گفته شد، عامل اصلی بروز بیماری تراخم چشم، عفونی شدن چشم در اثر تجمع باکتری ها است. باکتری ها به روش های مختلفی انتقال پیدا می کنند و منجر به ایجاد علائم دردناک می شوند. یکی از رایج ترین مسیرهای انتقال این میکروب ها تماس دست با اجسام و محیط آلوده و سپس تماس دست با چشم ها است. از دیگر مسیرهای انتقال میکروب می توان به شستشوی چشم ها با آب آلوده، نشستن حشرات آلوده و ناقل میکروب روی چشم ها، گرد و غبار، استفاده از دستمال و حوله آلوده و… اشاره داشت. چشم از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است و چشم کودکان بیشتر از بزرگسالان نیاز به مراقبت های بهداشتی دارد.

عوارض و خطرات ناشی از تراخم چشم

بیماری تراخم چشم در هر مرحله ای که باشد و علائم آن ظاهر شود، بایستی بیمار به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه داشته باشد. درمان نشدن طولانی مدت این بیماری و تکرار عفونی شدن پلک ها و چشم ها می تواند عوارض و خطرات غیر قابل جبرانی به دنبال داشته باشد. از جمله عوارض و خطرات ناشی از تراخم چشم عبارتند از:
• ایجاد زخم در قسمت داخلی چشم
• تغییر یافتن زیبایی طبیعی و ظاهری پلک
• اسکار و زخم شدن بافت حساس قرنیه
• کاهش بینایی و تاری دید
• از دست دادن بینایی کامل

نحوه تشخیص تراخم چشم

با مشاهده علائم اولیه، بیمار به پزشک متخصص مراجعه می کند. پزشک پس از گرفتن شرح حال بیمار، اقدام به انجام معاینات ابتدایی چشم ها و پلک ها می کند. از آن جایی که بیماری تراخم چشم یک بیماری مسری است، با عفونی شدن یک چشم، باکتری به چشم دیگر بیمار نیز انتقال پیدا می کند. از این رو، پزشک هر دو چشم بیمار را با استفاده از دستگاه های مخصوص مورد بررسی قرار می دهد. در همان معاینه ابتدایی تراخم چشم قابل تشخیص است. در ادامه، برای بررسی های بیشتر و دقیق تر از تست های آزمایشگاهی استفاده می کنند. هدف از انجام تست ها بررسی موارد زیر هستند:
• میزان ضخامت بافت اسکار ایجاد شده در پلک فوقانی
• نحوه رشد رگ های خونی در قرنیه
• میزان برگشت لبه پلک فوقانی به داخل چشم

این مقاله را هم بخوانید:
بیماری یوئیت چشم چیست

روش های درمان بیماری تراخم چشم

ارزیابی نتایج حاصل از معاینات و تست های آزمایشگاهی انجام شده، شدت بیماری تراخم چشم و نوع مرحله بیمار را تعیین می کنند. پزشک با توجه به این نتایج، مناسب ترین روش درمانی را انتخاب خواهد کرد. رعایت بهداشت فردی و محیطی، در کنار روش های درمانی، نتایج مطلوب تری خواهد داشت. در ادامه به بررسی روش های درمان بیماری تراخم چشم می پردازیم.

  • دارو درمانی

بیمار و تمامی اعضای خانواده و دوستان نزدیکی که با بیمار در ارتباط بوده اند، باید با تجویز داروهای آنتی بیوتیک تحت درمان قرار بگیرند. در اغلب موارد، آنتی بیوتیک های خوراکی موثر خواهند بود. در صورت تشخیص، پزشک قطره های ضد عفونی کننده نیز تجویز می کند. به کمک دارو درمانی و کامل کردن دوره درمان، بیماری تراخم چشم به طور کامل کنترل می شود.

  • جراحی

در صورتی که تراخم چشم، عوارض دردناکی مانند کدر شدن قرنیه یا برگشت داده شدن بیش از اندازه پلک ها به داخل چشم داشته باشد، برای درمان و رفع این ناهنجاری ها، از روش جراحی استفاده می کنند. رگ های قرنیه در طی فرآیند جراحی ترمیم می شوند و در برخی موارد برای بهبود بینایی چشم، نیاز به پیوند قرنیه نیز وجود دارد.

روش های پیشگیری از بیماری تراخم چشم

با توجه به مطالبی که برای علت تراخم چشم بیان شد، در بیشتر موارد می توان از بروز بیماری تراخم چشم پیشگیری کرد. این موارد شامل رعایت بسیار مهم و بهداشتی هستند که به سادگی انجام می شوند. رعایت این نکات بهداشتی منجر به کاهش تعداد زیادی از مبتلایان به این بیماری چشمی شده است. از جمله روش های پیشگیری از بیماری تراخم چشم عبارتند از:
• شست و شوی کامل دست ها با آب و صابون قبل از تماس با چشم
• خودداری از استفاده کردن از لوازم آرایشی دیگران
• رعایت تمامی نکات بهداشتی مربوط به نگهداری و گذاشتن و خارج کردن لنزهای تماسی
• تمیز و خشک نگه داشتن رو بالشی
• تمیز و خشک نگه داشتن حوله های شخصی
• رعایت بهداشت محیطی و از بین بردن حشرات و مگس ها از محل زندگی

علت تراخم چشم

علت تراخم چشم

مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی علائم، دلایل، عوارض و روش های درمان تراخم چشم پرداخته شد. تماس چشم با آب آلوده، دست آلوده، گرد و غبار، نشستن حشره روی چشم و استفاده از حوله آلوده از جمله علت های تراخم چشم هستند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای کنترل و درمان تراخم چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

این مقاله را هم بخوانید:
درمان غیر جراحی پیر چشمی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *