علت ترشحات چشمی چیست
علت ترشحات چشمی چیست؟
ترشحات چشمی که در اصطلاح عامیانه به آن قی چشم نیز گفته می شود؛ ترکیب طبیعی چشم است که نقش محافظتی دارد و باعث خارج شدن مواد مضر احتمالی از لایه اشک و سطح جلوی چشم می شود. قی چشم از مخاط و سلول های مرده پوستی و چربی های تولید شده از غدد میبومین چشم تشکیل شده است. تغییر رنگ و تولید بیش از حد ترشحات چشم می تواند نشانه بیماری باشد؛ به همین سبب ویژگی های این ترشحات برای متخصصان چشم اهمیت زیادی دارد. در ادامه مطلب به انواع ترشحات چشمی و بیماری هایی که باعث افزایش این ترشحات می شوند؛ اشاره می شود.
ترشحات چشم به چند نوع تقسیم بندی می شوند؟
ترشحات چشم با توجه به حالت، رنگ و منشاء آن، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. بیماری های چشم و علت ایجاد ترشحات چشمی می تواند روی رنگ و حالت ترشحات تاثیر بگذارند و آنها را تغییر دهد. به طور کلی ترشحات چشم با توجه به حالت و علت به وجود آمدن آنها به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:
ترشحات ضخیم و سفت
بیماری هایی مانند عفونت چشم و بلفاریت میتوانند باعث سفت تر و ضخیم تر شدن قی چشم شوند. این ترشحات به چشم می چسبند و به سختی از پلک جدا می شوند.
مخاط زرد
مخاط زرد میتواند در انواع مختلف تشکیل شود. در برخی از مواقع این مخاط های زرد به صورت توپی شکل وجود دارند و در برخی از مواقع حالت رشته ای دارند. با توجه به علت تشکیل دهنده، این ترشحات در برخی از مواقع به صورت چسبناک، سنگین و ضخیم هم مشاهده می شوند. به طوری که فرد احساس سنگینی روی پلک های خود می کند. بسیاری از مواقع این نوع ترشحات با قرمزی، خارش و التهاب چشم بروز پیدا می کنند.
مخاط سبز رنگ
این مخاط حالت چسبناک، سنگین و ضخیم دارد و نشاندهنده عفونت چشم از نوع چشم صورتی است به همین سبب با نشانه های دیگری مانند التهاب چشم و پلک همراه است.
مخاط خشک و کوچک
ممکن است چشم برخی از افراد، مخاط خشک و کوچک را بیش از حد معمول دفع کند که این امر می تواند در نتیجه خشکی چشم ایجاد شده باشد.
سایر انواع مخاط عبارتند از:
مخاط آبکی
مخاط رشته ای
مخاط سفید

علت ترشحات چشمی چیست
چه بیماری هایی باعث افزایش ترشحات چشمی می شود؟
علت اصلی افزایش ترشحات چشمی بیماری های چشمی هستند. در بین بیماری های چشمی بیماری های عفونی چشم بیش از سایر عوامل باعث افزایش ترشحات می شوند. به طور کلی مهم ترین بیماری هایی که باعث افزایش مخاط و تغییر شکل آن ها می شوند عبارتند از:
بیماری گل مژه
گل مژه یا هوردلوم یکی از بیماری های چشم است که منجر به ایجاد توده زرد یا سفید در ناحیه چشم و پلک میشود. باکتری ها عامل اصلی ایجاد کننده این بیماری هستند. خروج ترشحات چرکی از ضایعه، پوسته پوسته شدن اطراف چشم و ترشح مخاط زرد رنگ بیش از حد نرمال از نشانه های این بیماری هستند.
عفونت کیسه اشکی:
عفونت کیسه های اشک چشم که تحت عنوان داکریوسیستیت از آنها یاد می شود یکی از عوامل اصلی ترشحات بیش از حد چشم است. در این بیماری کیسه های لاکریمال که در گوشه پایین چشم وجود دارند در اثر میکروارگانیسم های مختلف، عفونی می شوند و مشکلاتی را برای چشم به وجود می آورند. باکتری های شاخه استرپتوکوک و استافیلوکوک بیشترین عامل عفونت این کیسه ها هستند.
انسداد مجرای اشکی
اگر به هر دلیلی مجرای باریک نازولاکریمال یا مجرای اشکی دچار انسداد شود و خروج اشک از چشم با مشکل مواجه شود؛ ترشحات بیش از حد در چشم مشاهده می شود. علاوه بر ترشحات بیش از حد، ریزش اشک در این بیماران مشاهده می شود.
از سایر بیماری های افزایش دهنده مخاط چشم عبارتند از:
بلفاریت
انواع آلرژی های چشمی
انواع عفونت های ویروسی
عفونت و ورم ملتحمه چشم
زخم قرنیه
وارد شدن آسیب فیزیکی شدید به چشم
حساسیت به لنزهای تماسی
مبتلا شدن به بیماری هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی
راه درمان ترشحات چشمی چیست؟
زمانی که افراد متوجه شدند ترشحات چشم آنها بیش از حد نرمال ترشح می شوند به طوری که چشم های خود را به سختی باز می کنند و روی پلک ها احساس سنگینی می کنند؛ باید در اسرع وقت به متخصص چشم مراجعه کنند. اگر ترشحات چشمی با علائم چون چشم درد، التهاب و قرمزی زیر چشم، التهاب پلک و تاری دید همراه باشد، درمان به موقع آن اهمیت زیادی پیدا می کند.
پزشک معالج با توجه به علائم بالینی فرد، میزان تراوش ترشحات چشمی و وضعیت فرد، روش درمانی را مشخص می کند.
مهم ترین روشهای درمانی برای این مشکل چشمی عبارتند از:
تجویز پماد و قطره های مخصوص
در صورتی که عامل افزایش ترشحات چشم عوامل میکروبی باشد؛ متخصص چشم پمادها و قطره هایی را تجویز می کند که باعث رفع عفونت شود و ترشحات چشم به حالت نرمال برگردند.
تجویز اشک مصنوعی
در صورتی که سندروم خشکی چشم موجب این مشکل شده باشد؛ متخصص چشم برای فرد، اشک مصنوعی تجویز می کند تا خشکی چشم برطرف شود و میزان ترشحات به حالت نرمال باز گردد.
عمل جراحی
عمل جراحی برای درمان افزایش ترشحات چشمی به ندرت انجام می شود؛ زمانی این روش درمانی به کار گرفته میشود که فرد در اثر انسداد مجرای اشکی به این مشکل مبتلا شده باشد و به سایر روش های درمانی پاسخ مثبت نداده باشد.
ماساژ چشم
برای برخی از مشکلات مانند انسداد مجرای اشکی، پزشک از روشهای خاصی مانند ماساژ چشم استفاده می کند. ماساژ باید به طرز صحیحی انجام شود.

علت ترشحات چشمی چیست
مراجعه به پزشک
افزایش ترشحات چشم می تواند به عنوان نشانه بیماری چشم در نظر گرفته شود. متخصصان چشم از روی میزان ترشحات چشم، رنگ ترشحات، شکل ترشحات و نوع ترشحات به بسیاری از بیماری های چشمی پی می برند. انسداد مجرای اشکی، سندروم خشکی چشم، بلفاریت، عوامل میکروبی، آلرژی های چشمی و بیماری هایی مانند سینوزیت و سرماخوردگی می توانند باعث افزایش ترشحات مخاط چشم شوند. پزشکان برای درمان این مشکل از قطره ها و پمادهای مخصوص استفاده می کنند. قرار دادن کمپرس گرم روی چشم ها می تواند این ترشحات را کم کند. برای رفع این مشکل می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
سلام خسته نباشید من بچم یک سالشه مریض بود خیلی بهش دارو دادم یهو شربت رفت توی چشم راستش الآن هم چشم راست هم چپش ترشحات زرد رنگ دارن و آب هم میره لطفا از تون خاهش میکنم راهنمایی کنید آیا خطری دارد یا نه
سلام بله حتما باید تحت نظر قرار بگیرند