علت نازک شدن شبکیه چشم
علت نازک شدن شبکیه چشم
شبکیه چشم به عنوان از لایه های اصلی چشم شناخته می شود که احتمال آسیب پذیری آن در برابر انواع مشکلات و بیماری ها وجود دارد. یکی از مشکلاتی که می تواند برای شبکیه چشم ایجاد شود، نازک شدن این لایه مهم در چشم است. مشکل نازک شدن شبکیه چشم بایستی در بهترین زمان تشخیص داده شود تا روش های درمانی موثری برای کنترل این عارضه در نظر گرفته شود. در غیر این صورت با پارگی یا جدا شدگی شبکیه چشم مواجه خواهیم شد. در این مقاله قصد داریم به بررسی علت نازک شدن شبکیه چشم و همچنین روش های درمان آن پبردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
شبکیه چشم چیست؟
به قسمت حساس به نور چشم شبکیه گفته می شود که ما بین لایه زجاجیه و لایه مشیمیه قرار گرفته است. سلول های مخروطی و استوانه ای شکل که انواع رنگ ها را تشخیص می دهند و سلول های عصبی که سیگنال ها را به عصب بینایی منتقل می کنند، سلول های تشکیل دهنده شکبیه چشم محسوب می شوند. ماکولا به عنوان مرکز شبکیه بیشترین تجمع سلول های مخروطی شکل را به خود اختصاص داده است. شبکیه از لایه های متعددی تشکیل یافته است که هر کدام وظیفه ای بر عهده دارند. آسیب دیدگی هر یک از این لایه ها، منجر به آسیب دیدگی شبکیه و در نهایت بینایی می شود.

علت نازک شدن شبکیه چشم
نازک شدن شبکیه چشم چیست؟
یکی از مشکلاتی که به مرور زمان در شبکیه چشم ایجاد می شود، نازک شدن شبکیه است. نازک شدن شبکیه چشم با اسامی انحطاط شبکیه یا دژنراسیون شبکیه نیز شناخته می شود. در این بیماری، لایه شبکیه چشم بیش از اندازه طبیعی خود نازک تر می شود و در معرض آسیب پذیری بالاتری قرار می گیرد. براساس تحقیقاتی که دانشمندان انجام می دهند، حدود 10 درصد از کل افراد جامعه در طول زندگی خود، با مشکل نازک شدن شبکیه چشم مواجه می شوند. نازک شدن شبکیه چشم به تنهایی نمی تواند مشکل خاصی در بینایی ایجاد کند. ولی عوارض ناشی از آن مانند پارگی و جدا شدگی شبکیه چشم در بینایی بیمار تاثیر گذار خواهد بود.
علائم نازک شدن شبکیه چشم
نازک شدن شبکیه چشم هیچ علامت واضحی در بیمار ایجاد نمی کند. به طوری که بیمار مدت ها با وجود این بیماری می تواند دید طبیعی و عادی داشته باشد. پیشرفت نازک شدن چشم باعث سوراخ شدن یا پارگی شبکیه چشم می شود. در این وضعیت است که بیمار علائم مشخصی در خود مشاهده می کند. از جمله علائم پارگی شبکیه چشم عبارتند از:
• تار شدن دید
• مشاهده نقطه ها و رشته های و خاکستری رنگ در مقابل بینایی
• مشاهده نقاط نوری چشمک زن
• مشاهده یک پرده یا سایه ای نازک در مقابل دید
از مهم ترین عوارض ناشی از نازک شدن شبکیه چشم، جدا شدگی شبکیه چشم است. به طوری که حدود 30 درصد از افرادی که با مشکل جدا شدگی شبکیه مواجه می شوند، پیش تر نازک شدن شبکیه را تجربه کرده اند.
علت نازک شدن شبکیه چشم
تا به امروز علت مشخصی برای نازک شدن شبکیه چشم یافت نشده است. ولی با توجه به مطالعاتی که انجام شده است، عوامل مختلفی می توانند در نازک شدن شبکیه چشم موثر باشند. نازک شدن شبکیه چشم را نمی توان به عنوان یک بیماری ارثی و مادرزادی شناخت، ولی وجود سابقه این بیماری در بین اعضای خانواده، تاثیرات قابل توجهی دارد. در ادامه به مهم ترین عوامل افزایش دهنده خطر نازک شدن شبکیه چشم اشاره می کنیم.
• افزایش سن بالای 50 سالگی
• وارد شدن ضربه به چشم در حوادثی ناگهانی
• وجود سابقه بیماری در بین اعضای خانواده
• ابتلا به بیماری های ژنتیکی مانند سندرم استیکلر، سندرم اهلرز دانلوس و سندرم مارفان
نحوه تشخیص نازک شدن شبکیه چشم
از آن جایی که نازک شدن شبکیه چشم هیچ نشانه و علامت خاص ندارد، در نتیجه هیچ علائمی باعث مراجعه بیمار به پزشک متخصص نخواهد شد. در صورتی که بیمار برای درمان سایر بیماری های چشمی به پزشک متخصص چشم مراجعه کرده باشد، پزشک در طی انجام معاینات لازم به طور اتفاقی متوجه نازک شدن شبکیه در بیمار می شود. برای انجام معاینات دقیق تر، از قطره های گشاد کننده مردمک چشم استفاده می کنند. سپس به وسیله دستگاه های مخصوص مجهز به لامپ های شکافی، لایه های داخلی چشم و شبکیه را مورد بررسی های بیشتر قرار می دهند.
روش های درمان نازک شدن شبکیه چشم
افرادی که مبتلا به نازک شدن شبکیه چشم هستند، نیاز به استفاده از روش های درمانی خاصی ندارند. این گروه از افراد بایستی برای اطلاع از میزان پیشرفت عارضه و احتمال بروز عوارض ناشی از آن، به طور منظم به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه داشته باشند. در طی این مراجعه ها، اندازه لایه شبکیه به طور منظم اندازه گیری می شود تا بتوان اطلاع از پیشرفت نازک شدن شبکیه کسب کرد. در صورت بروز عوارضی مانند پارگی یا جدا شدگی شبکیه، پزشک از روش های درمانی مختلفی استفاده می کند. از جمله روش های درمانی پارگی و جدا شدگی شبکیه عبارتند از:
• انجام جراحی رتینوپکسی پنوماتیک
• انجام جراحی جراحی باکلی اسکلرال
• انجام جراحی ویترکتومی
در نتیجه افرادی که دارای مشکل نازکی شبکیه چشم هستند، نباید نگران ایجاد خطراتی همچون کاهش یا از دست دادن بینایی باشند. تنها با مشاهده علائم پارگی و جداشدگی شبکیه می توانند به پزشک مراجعه کرده و تحت روش های درمانی و جراحی مختلفی قرار بگیرند. با انجام این جراحی ها بخش های سوراخ لایه شبکیه ترمیم و بازسازی می شوند.

علت نازک شدن شبکیه چشم
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علت نازک شدن شبکیه چشم پرداخته شد. از جمله دلایل این عارضه می توان به افزایش سن، سابقه خانوادگی و آسیب های ناگهانی به چشم اشاره داشت. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل نازک شدن شبکیه چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.