عمل ویترکتومی
صفر تا صد عمل ویترکتومی
عمل جراحی ویترکتومی یکی از عمل های جراحی چشم است که با هدف بهبود بینایی انجام می شود. در اثر عوامل مختلفی مانند التهاب، خونریزی داخل چشمی و عفونت، زجاجیه دچار کدورت می شود و در اثر همین کدورت، تصویر به صورت واضح روی شبکیه تشکیل نمی شود؛ در نتیجه قدرت بینایی کاهش پیدا می کند که برای بهبود آن زجاجیه یا بخشی از آن تخلیه می شود. در ادامه مطلب در خصوص نحوه این عمل مطالبی بیان می شود.
نحوه عمل جراحی ویترکتومی
در حالت کلی عمل جراحی ویترکتومی در دو نوع تخلیه زجاجیه قدامی و تخلیه زجاجیه عمیق انجام می شود. میزان التهاب و خونریزی داخل شبکیه، میزان کاهش قدرت بینایی فرد، علائم بینایی و… در تعیین نحوه جراحی بسیار موثر هستند. مراحل عمل ویترکتومی عبارتند از:
۱- در مرحله اول چشم پزشک، چشم بیمار را به صورت کامل معاینه می کند و مشکلات بینایی به دقت سنجیده می شوند. اگر بیمار به آب مروارید و پارگی شبکیه نیز مبتلا باشد؛ پزشک برای انجام عمل های جراحی دیگر نیز تصمیم گیری می کند؛ به همین سبب ممکن است همزمان با ویترکتومی، جراحی آب مروارید و… نیز انجام شود.
۲- با توجه به نحوه عمل جراحی، وضعیت بیمار و سلامت وی، در خصوص بیهوشی یا بی حسی نیز تصمیم گیری می شود.
۳- پس از بیهوش کردن یا بی حس کردن چشم بیمار، چشم پزشک ۳ برش کوچک روی قسمت سفیدی چشم یعنی صلبیه ایجاد می کند.
۴- در مرحله چهارم مایع ژله مانند و شفاف زجاجبه که تقریباً ۷۵ درصد فضای پشتی کره چشم را می پوشاند؛ با ابزار خاصی خارج می شود. نود و نه درصد این مایع را آب و یک درصد باقی مانده را ژل هیالورونیک اسید و کلاژن تشکیل می دهد. خارج شدن مایع تا زمانی اتفاق می افتد که التهاب و عفونت ها به طور کامل از کره چشم خارج شوند.
۵- در مرحله پنجم، به کمک لیزر درمانی عیوب چشم درمان می شود. پس از آنکه تمامی مشکلات چشمی اعم از پارگی شبکیه برطرف شد؛ به جای مایع خارج شده گاز یا روغن سیلیکون در داخل فضای پشت شبکیه تزریق می شود.
۶- با تزریق سیلیکون یا محلول BSS شبکیه به طور دقیق در سر جای خود قرار می گیرد. پس از اینکه متخصص چشم مطمئن شد که شبکیه در جای خود قرار گرفته است. برش های زده شده را بخیه می زند و چشم را پانسمان می کند.
عوارض عمل جراحی ویترکتومی
موفقیت عمل جراحی ویترکتومی و نتیجه نهایی عمل به عوامل متعددی از جمله مهارت و دانش پزشک متخصص، انجام مراقبت های های بعد از عمل و وضعیت سلامتی فرد بستگی دارد. با این حال ممکن است؛ برخی عوارض برای فرد به وجود بیاید. برخی از عوارض احتمالی این عمل جراحی عبارتند از:
عفونت: برش ها و زخم های ایجاد شده در طی عمل جراحی ممکن است در اثر عواملی مانند قند خون بالا، دیرتر خوب شوند و باعث ایجاد عفونت شوند.
آب مروارید: آب مروارید از دیگر عوارض این عمل جراحی است که در پی عواملی چون دیابت، بالا بودن سن بیمار و زخم های ایجاد شده روی صلبیه به وجود می آید.
افزایش فشار داخل چشم: افزایش فشار داخل چشمی از شایع ترین عوارض عمل جراحی ویترکتومی است. تزریق بیش از حد گاز به داخل چشم به جای زجاجیه و نوع گاز جایگزین به جای مایع چشم از عوامل افزایش فشار داخل چشمی است.
جدا شدگی شبکیه: اگر فشار داخل چشمی بعد از جراحی درمان و کنترل نشود؛ می تواند عوارضی چون جدا شدگی و پارگی شبکیه را به دنبال آورد.

عمل ویترکتومی
مراقبت های بعد از جراحی ویترکتومی
روش های مراقبتی بعد از عمل جراحی ویترکتومی از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا عدم توجه به توصیه های متخصص جراح چشم می تواند سبب بروز عوارض زیادی شود؛ دوران نقاهت را طولانی تر کند و درد بیمار را افزایش دهد. مهم ترین روش های مراقبتی بعد از عمل ویترکتومی عبارتند از:
پانسمان کردن چشم: پانسمان کردن چشم و استفاده به موقع از قطره ها و داروهای تجویزی اهمیت بالایی دارند و باعث می شود که چشم فرد عفونت نکند.
نگه داشتن صورت به سمت پایین: نگه داشتن صورت به سمت پایین بعد از عمل جراحی توصیه می شود. نگه داشتن صورت به مدت چند ساعت انجام می شود و از جابجایی شبکیه جلوگیری می کند.
عدم فشار و مالش چشم: افراد باید توجه داشته باشند که بعد از عمل جراحی ویترکتومی از مالیدن و فشار دادن چشم خودداری کنند زیرا این کار میتواند در روند درمان اختلال ایجاد کند و باعث طولانی تر شدن دوران نقاهت نیز شود.
جلوگیری از مصرف خودسرانه داروها: ممکن است بعضی از افراد برای کاهش درد خود از داروهایی مانند ایبوپروفن استفاده کنند؛ این افراد باید توجه داشته باشند که به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک داروی خاصی را مصرف کنند زیرا برخی از داروها مانند ایبوپروفن و آسپرین می تواند تورم و التهاب بعد از عمل را چند برابر کند.
عدم انجام فعالیت های سنگین ورزشی: افراد باید توجه کنند که بعد از عمل جراحی چشم باید چند روز استراحت کنند و از انجام فعالیت های سنگین ورزشی و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنند. انجام فعالیت های سنگین می تواند باعث آسیب به چشم شود و نتایج عمل را با شکست روبرو کند.

عمل ویترکتومی
مراجعه به پزشک
عمل جراحی ویترکتومی یکی از عمل های پر کاربرد در چشم پزشکی است که برای درمان مشکلات زجاجیه و شبکیه به کار برده می شود. رفع التهاب چشم، رفع عفونت داخلی چشم، درمان خونریزی داخلی چشم، درمان مشکلات مربوط به عروق شبکیه، درمان چین و چروک ایجاد شده در شبکیه، درمان پارگی و جدا شدگی شبکیه از کاربردهای این عمل جراحی است. دانش و مهارت متخصص چشم و انجام دقیق مراقبت های بعد از جراحی چشم تاثیر زیادی در موفقیت بعد از عمل دارد. برای درمان مشکلات مربوط به زجاجیه و انجام عمل ویترکتومی می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
سلام،خانمی۶۴ ساله هستم که دوم بهمن عمل ویترکتومی با لیزر انجام داده ام،درد یا مشکل خاصی ندارم ولی مقابل دیدم دایره ای با دور سیاه و درون بی رنگ لغزنده میبینم که روزهای اول دایره بزرگتر بود و میدان دید کم اما اکنون بعد از گذشت ۱۰ روز این دایره کوچکتر ولی پررنگ تر شدهو میدان دیدم نیز وسیع تر گشته،ایا وجود این دایره نشان دهنده ی مشکلیست ؟ و کی برطرف میشود؟
سلام وقت بخیر باید از نزدیک مورد معاینه قرار بگیرید
سلام وقت بخیر بعد از عمل ویتو کتومی جدا شدگی شبکیه چند روز بعد میتوان ورزش کرد
سلام جواب این سوال را لطفا از پزشک معالج خود بپرسید