عوارض بیماری فوتوفوبیا چشم
عوارض بیماری فوتوفوبیا چشم
فوتوفوبیا یکی از مشکلات رایج چشمی است که ممکن است برای هر فردی در سنین مختلف رخ دهد و قرار گرفتن در محیط های روشن را برای او دردناک و آزار دهنده کند. برای فردی که فوتوفوبیا دارد حتی نور لامپ داخل اتاق هم ناخوشایند به نظر می رسد و او تمایل دارد که چشم های خود را ببندد. اما علت فوتوفوبیا چیست و چه دلایلی سبب ابتلای فرد به فوتوفوبیا می شوند؟ آیا فوتوفوبیا قابل درمان است؟ فوتوفوبیا یا نورهراسی چه علائمی دارد؟ این ها سوالاتی هستند که برای آشنایی بیشتر با بیماری فوتوفوبیا چشم باید به آن ها پاسخ دهیم.
فوتوفوبیا چیست؟
فوتوفوبیا ( Photophobia) به وضعیتی اطلاق می شود که در آن فرد حساسیت و واکنش شدیدی به نور نشان داده و دچار ناراحتی یا درد چشم می شود. فردی که از فوتوفوبیا یا نورهراسی رنج می برد، نور معمولی محیط را بیش از حد روشن احساس می کند و از قرار گرفتن در زیر نور خورشید بیزار است. این بیماری در نتیجه علل متعددی رخ می دهد و متخصص چشم پزشکی پس از ریشه یابی علت بیماری، می تواند روش های درمانی مختلفی را برای بهبود فوتوفوبیا در پیش بگیرد.
علل بیماری فوتوفوبیا
بیماری فوتوفوبیا یا حساسیت به نور علل متفاوتی دارد و از دلایل گوناگونی ناشی می شود. یکی از شایع ترین دلایل ابتلا به فوتوفوبیا، بیماری میگرن است. افرادی که میگرن دارند فوق العاده به نور حساس می شوند و با پیشرفت بیماری نورهراسی آنان نیز بیشتر می شود. علاوه بر این خراش یا زخم قرنیه یا عفونت چشم می تواند باعث شود که فرد به نور حساسیت نشان دهد و دچار فوتوفوبیا شود. همچنین استفاده طولانی مدت از لنزهای تماسی در ابتلا به فوتوفوبیا موثر هستند.
پس از انجام انواع عمل های جراحی چشم، بیمار از دو هفته تا چند ماه دچار حساسیت به نور می شود و در مکان های پرنور احساس درد یا ناراحتی می کند. این حساسیت به نور معمولاً پس از دوره نقاهت بعد از جراحی برطرف می شود اما درصورت ادامه دار شدن می بایست نسبت به درمان آن اقدام کرد. استفاده از برخی داروها مثل داروهای ضد افسردگی، تتراسایکلین، آنتی هیستامین، سولفونامید، داروهای ضد بارداری و قرص های ضد التهابی نیز می تواند باعث بروز نورهراسی و فوتوفوبیا در شخص شوند.
علائم فوتوفوبیا
فوتوفوبیا یا نور هراسی می تواند در همه سنین برای افراد اتفاق بیافتد. این مشکل ممکن است برای هر دو چشم یا تنها یکی از چشم ها رخ بدهد و سبب حساسیت بیش از حد شخص به نور و روشنایی شود. فوتوفوبیا نشانه های متعددی دارد اما برای اینکه از ابتلا به فوتوفوبیا مطمئن شوید لازم است توسط چشم پزشک و متخصص بیماری های چشمی مورد معاینه قرار بگیرید. نشانه های فوتوفوبیا در زیر قید شده اند:
1. حساسیت به نور
2. جاری شدن اشک چشم بی اختیار
3. احساس درد در هنگام نگاه کردن به نور
4. سردردهای مداوم
5. ناسازگاری به نور
6. دیدن لکه های قهوه ای روشن
7. دوبینی یک یا هر دو چشم
عوارض بیماری فوتوفوبیا چشم
حساسیت به نور به صورت موقتی و به خودی خود مشکل چندان نگران کننده ای نیست و قابل رفع است؛ اما زمانی که این مسئله جدی تر شود و فرد به بیماری فوتوفوبیا مبتلا شود ممکن است آثار قابل توجهی را بر زندگی او بگذارد و موجب به هم خوردن روند عادی زندگی بیمار شود. بنا بر آمارهای به دست آمده حداقل 25% از افرادی که از فوتوفوبیا رنج می برند اظهار داشته اند که حساسیت نور به شدت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار داده و امکان برخی فعالیت ها را از آن ها سلب کرده است.
شخصی که به بیماری فوتوفوبیا دچار است نمی تواند همانند مردم عادی در مراکز خرید پر زرق و برق، سالن کنسرت و پیست اسکی و… حضور پیدا کند و حتی گاهی ممکن است به دلیل کاهش بهره وری ناشی از حساسیت نور، در انجام وظایف شغلی خود به مشکل بر بخورد. بنابراین بهتر است افراد در صورت مشاهده علائم این بیماری هرچه سریع تر نسبت به درمان آن اقدام کنند تا از وقوع مشکلات و عوارض بیماری فوتوبیا چشمی جلوگیری شود.
تشخیص فوتوفوبیا
حساسیت به نور یا فوتوفوبیا گاهی اوقات می تواند یکی از نشانه های ابتلای فرد به بیماری های چشمی مثل آلرژی چشم، آماس قرنیه، التهاب چشم، آب مروارید و خشکی چشم باشد. به همین دلیل بیمارانی که دچار حساسیت شدید به نور هستند باید سریعاً به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنند تا دلیل نورهراسی آنان ریشه یابی شود. ممکن است پزشک برای تشخیص علت فوتوفوبیا علاوه بر معاینه فیزیکی و پرسش از بیمار، آزمایش هایی را برای تشخیص فوتوفوبیا انجام دهد. از جمله آزمایش هایی که جهت تشخیص فوتوفوبیا به کار می روند می توان به آنژیوگرافی فلورسئین، MRA، CTA و تست خون اشاره کرد.
درمان فوتوفوبیا
تشخیص علت فوتوفوبیا در درمان این بیماری کمک بسیاری می کند. به طور مثال چنانچه فوتوفوبیای یک بیمار ناشی از آب مروارید باشد، با درمان آب مروارید مشکل حساسیت به نور او نیز برطرف خواهد شد. همچنین اگر فوتوفوبیا از میگرن ناشی می شود پزشک ابتدا با تجویز داروی میگرن تلاش می کند تا ریشه اصلی بیماری فوتوفوبیا را از بین ببرد. بهتر است برای درمان فوتوفوبیا خودسرانه عمل نکنید و بدون تجویز پزشک از هیچ دارویی استفاده نفرمایید؛ زیرا همان طور که گفته شد فوتوفوبیا در بسیاری از موارد نشانه ای از یک بیماری جدی تر است و باید تحت نظر پزشک درمان شود.
مراجعه به پزشک
با توجه به اینکه زندگی شهری همراه با نورهای مصنوعی شدید و انواع مشاغلی است که باید در محیط هایی با روشنایی زیاد انجام شوند، ابتلا به فوتوفوبیا می تواند تاثیر زیانباری بر زندگی عادی بیمار داشته باشد و حتی او را در انجام کارهای روزمره و معمولی ناتوان سازد. به همین دلیل است که توصیه می شود در صورت مشاهده علائم فوتوفوبیا، هر چه سریع تر به دکتر رضا پورمازار، جراح و متخصص بیماری های چشمی مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید. حساسیت به نور معمولاً از علائم ابتلا به بیماری های چشمی و مشکلات جدی است، بنابراین فوتوفوبیا را نادیده نگیرید و به دنبال درمان آن باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.