عوارض عدم درمان آب سیاه
یکی از بیماریهای رایج چشمی آب سیاه یا گلوکوم است. خروج مایع درونی چشم در بیمارانی که مبتلا به آب سیاه هستند کاهش پیدا میکند. آب سیاه بهمرور زمان پیشرفت میکند و میتواند عوارض بسیار جدی را با خود به همراه داشته باشد. با توجه به همین موضوع در این مقاله به معرفی بیماری آب سیاه و عوارض عدم درمان آن میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
بیماری آب سیاه چیست
آب سیاه باعث افزایش فشار داخل چشم میشود و ناحیه عصب چشم را درگیر میکند. عصب بینایی از حدود یک میلیون فیبر عصبی تشکیل شده است. این فیبرهای عصبی هستند که ارتباط شبکیه با مغز را ایجاد میکنند. برای آن که انسان دید خوب داشته باشد، نیازمند یک عصب بینایی سالم است.
خطر ابتلا به آب سیاه در چه کسانی بیشتر است
اگر چه میتوان گفت احتمال ابتلا به بیماری آب سیاه در تمام افراد یکسان است. اما برخی از افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند که عبارتاند از:
- افراد بالای شصت سال
- افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها به گلوکوم مبتلا شدهاند.
- افراد مبتلا به دیابت
- افرادی که دچار نزدیک بینی شدید هستند.
- بیمارانی که به طور مزمن داروهای کورتون دار مصرف میکنند.

عوارض عدم درمان آب سیاه
علائم بیماری آب سیاه چیست
علائم بیماری آب سیاه به نوع آن بستگی دارد. گاهی اوقات این بیماری در اوایل هیچگونه علامتی ندارد و بینایی بیمار کاملاً طبیعی است و هیچ گونه دردی احساس نمیکند. اما با پیشرفت آب سیاه بیمار ممکن است چنین احساس کند که از داخل تونل نگاه میکند و هاله سیاه رنگی را مشاهده کند. در برخی موارد نیز ممکن است از همان ابتدا دارای علائم باشد.
انواع بیماری آب سیاه
بیماری آب سیاه در حالت کلی به سه دسته زیر تقسیم میشود:
گلوکوم زاویه باز
منظور از زاویه باز این است، ناحیهای که مایع چشم از آن خارج میشود باز است. گلوکوم زاویه باز رایجترین نوع از بیماری آب سیاه است. به دلایل نامعلومی تخلیه مایع چشم به کندی صورت میگیرد، این کندی حرکت باعث افزایش فشار داخل چشم است. گلوکوم زاویه باز در ابتدا علائمی ندارد و با پیشرفت بیماری، میدان بینایی بیمار محدود میشود اما دید مرکز تا مرحله آخر بیماری حفظ میشود.
گلوکوم زاویه بسته
در این نوع از آب سیاه، زاویهای که مایع چشم از آن خارج میشود تنگ یا مسدود میشود. به همین دلیل مایع نمیتواند خارج شود. در گلوکوم زاویه بسته فشار چشم به صورت ناگهانی افزایش پیدا میکند. این افزایش فشار در مدت زمان بسیار کمی میتواند به عصب بینایی چشم آسیبهای جدی وارد کند و باعث کاهش دید شود. علائم گلوکوم بسته در اغلب موارد شدید است و درد چشم، تهوع، سردرد، قرمزی چشم، تاری دید و … از علائم رایج این نوع بیماری است.
گلوکوم مادرزادی
یکی از انواع کمتر شناخته شده و نادر بیماری آب سیاه، نوع مادرزادی آن است. به آب سیاهی که در کودکان زیر سه سال به وجود میآید آب سیاه نوزادی یا مادرزادی گفته میشود. به آب سیاهی که در کودکان بزرگتر از سه سال اتفاق میافتد آب سیاه کودکان گفته میشود. برخی از علائم آب سیاه در کودکان عبارتاند از: ریزش بیش از حد اشک، حساسیت به نور، بستن یک یا هر دو چشم در نور، کدر و بزرگ شدن قرنیه، بزرگ بودن یک چشم نسبت به چشم دیگر، از دست دادن بینایی
با افزایش فشار داخل چشم، کودک دچار بدخلقی و حتی بیاشتهایی خواهد شد. تشخیص زود هنگام آب سیاه در کودکان میتواند در کاهش علائم این بیماری به شدت تأثیرگذار باشد.
آب سیاه چگونه تشخیص داده میشود
پزشک در اولین مرحله برای تشخیص آب سیاه اقدام به معاینه بالینی بیمار میکند. در مراحل بعدی به معاینه عصب بیماری و اندازهگیری چشم میپردازد. برای تشخیص شدت بیماری پزشک معاینات زیر را انجام خواهد داد:
- تستهای تشخیصی میدان بینایی
- اندازه گیری ضخامت قرنیه
روشهای درمانی آب سیاه چیست
برای درمان آب سیاه روشهای مختلفی وجود دارد هر چند البته هنوز درمان قطعی برای بازگرداندن بینایی از دست رفته وجود ندارد. تمام روشهای درمانی آب سیاه تنها یک هدف را دنبال میکنند، آن هدف هم این است که فشار داخل چشم پایین آورده شود. روشهای درمانی عبارتند از: دارویی، جراحی، لیزر درمانی.
درمان دارویی
یکی از روشهای رایج درمان آب سیاه، دارو درمانی است. اغلب داروهایی که برای درمان آب سیاه تجویز میشوند به صورت قطرههای چشمی هستند. در کنار قطرههای چشمی ممکن است قرص نیز تجویز شود. این داروها با کاهش فشار داخل چشم یا کاهش تولید مایع در چشم بیماری را کنترل میکنند. اگر چه بیشتر افرادی که این داروها را مصرف میکنند عوارض خاصی را تجربه نمیکنند اما ممکن است برخی از افراد دچار سوزش و قرمزی در چشم شوند.
جراحی با لیزر
یک از راههای تخلیه مایع چشم، جراحی با لیزر است. جراحی با لیزر در اغلب موارد، زمانی توصیه میشود که درمان دارویی روی بیمار مؤثر نباشد. جراحی در مطب یا در کلینیکهای جراحی چشم انجام میشود.
جراحی
در جراحیهایی که به منظور درمان آب سیاه انجام میشود، هدف ایجاد محل خروج جدیدی برای مایع داخل چشم است. روش جراحی بعد از شکست درمان دارویی و جراحی لیزر توصیه میشود. برای انجام عمل جراحی از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی استفاده میشود. پزشک برای ایجاد یک کانال جدید جهت خروج مایع از داخل چشم، تکه کوچکی از بافت اطراف قرنیه را برمیدارد. روش جراحی در درمان آب سیاه در حدود 80 تا 90 درصد موارد مؤثر است.

عوارض عدم درمان آب سیاه
عوارض عدم درمان به موقع آب سیاه چیست
همان طور که اشاره کردیم در حال حاضر هیچ روشی برای بازگرداندن بینایی از دست رفته در اثر این بیماری وجود ندارد. حتی روش جراحی، تنها دید باقی مانده بیمار را حفظ میکند و بهبودی در دید از دست رفته حاصل نمیشود. به همین دلیل تشخیص به موقع و شروع به درمان بسیار حائز اهمیت است. زیرا در غیر این صورت امکان از دست دادن بینایی به صورت کامل وجود دارد.
بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آب سیاه چیست
مراقبتهای شخصی زیر در پیشگیری و کاهش علائم بیماری آب سیاه بسیار مؤثر است:
- انجام معاینات کامل چشم
- داشتن رژیم غذایی سالم
- بالا نگه داشتن سر در هنگام خواب
- کاهش مصرف کافئین
- انجام ورزشهای منظم و ملایم
- استفاده منظم از داروهای تجویز شده توسط پزشک
- استفاده از محافظ چشم برای جلوگیری از وارد شدن صدمات جدی به چشم
آیا آب سیاه با گیاهان دارویی قابل درمان است
هرچند برخی گیاهان دارویی به عنوان درمان آب سیاه شناخته میشوند اما پزشکان استفاده از این داروها را توصیه نمیکنند. به همین دلیل نباید استفاده از داروهای گیاهی را جایگزین درمانهای اصلی کرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
در صورتی که دارای برخی فاکتورهای خطر هستید یا علائم آب سیاه را دارید باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. زیرا در غیر این صورت ممکن است مشکلات بسیار جدی برای بینایی شما به وجود بیاید. شما میتوانید جهت تشخیص و درمان آب سیاه به صورت حضوری به مطب دکتر پورمازار، جراح و متخصص بیماریهای چشم مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.