عوامل ایجاد زردی چشم
چه عواملی باعث ایجاد زردی در چشم می شوند؟
علت زردی چشم می تواند بسیار متعدد باشد؛ زیرا این عارضه به عوامل مختلفی وابسته است. به طور کلی چشم ها دریچه روح و جسم افراد هستند و حقایق زیادی را در خصوص وضعیت سلامت بدن نمایان می کنند. زرد شدن بخش سفید چشم ها می تواند نشانه طیف زیادی از بیماری ها باشد. وجود بیماری های مربوط به کبد و صفرا، ابتلا شدن به برخی از بیماری های خونی و برخی سرطان ها بر روی چشم ها تاثیر می گذارند و سفیدی چشم را به سمت زردی می برند. در ادامه مطلب مهم ترین بیماری های مربوط به این عارضه مورد بررسی قرار می گیرند.
علت زردی چشم در نوزادان چیست؟
برخی نوزادان از زمانی که متولد می شوند بخش سفیدی چشم آنها زرد رنگ دیده می شود. عوامل مختلفی می تواند سبب ایجاد این اتفاق شده باشد که زردی و سندروم ژیلبرت یا گیلبرت شایع ترین علت زردی چشم در کودکان است. به طور کلی شایع ترین علت زردی چشم کودکان عبارت است از:
سندروم ژیلبرت
این سندروم جزو اختلالات خوش خیم ارثی است که به دنبال افزایش بیلی روبین در خون بروز پیدا می کند و سبب زردی چشم در نوزادان می شود. این اختلال در بزرگسالان نیز مشاهده می شود. فعالیت های فیزیکی و فشارهای روانی می تواند باعث تشدید اوضاع بیمار شوند. زمانی که یک ژن غیر طبیعی از والدین به ارث می رسد؛ فرد به این سندروم مبتلا می شود. ادرار تیره رنگ، اسهال، خستگی و سرگیجه از دیگر علائم این سندروم است.
تاثیر شیر مادر
گاهی اوقات زردیچشم کودک می تواند ناشی از تاثیر شیر مادر باشد. علت به وجود آمدن این نوع زردی هنوز مشخص نشده است. برخی پزشکان عقیده دارند که ممکن است یک ماده در شیر مادر از فروپاشی بیلیروبین جلوگیری کند و زردی را در نوزاد به وجود آورد؛ افراد باید توجه داشته باشند که زردی شیر مادر به معنی ایجاد مشکل در شیر مادر نیست و در برخی از مواقع نیازی به توقف شیردهی وجود ندارد. این نوع زردی نیز به صورت ارثی رخ می دهد.
اختلال در شیردهی
زردی ناشی از مصرف کم شیر مادر یکی دیگر از دلایل زرد شدن چشم در نوزادان است. این اتفاق اغلب زمانی روی می دهد که نوزاد شروع خوبی در تغذیه با شیر مادر نداشته باشد. در اغلب موارد این نوع زردی به صورت خود به خودی درمان می شود و زردی چشم نوزاد به مرور زمان بهبود پیدا میکند. اگر نوزاد دچار تب، اسهال و مشکل در غذا خوردن شد باید سریعاً به پزشک مراجعه شود. تغییر زیر واحد های گلبول های خونی جنین نیز می تواند باعث این نوع زردی شود که این مورد نیز خود به خود درمان می شود.
بیماری های کبدی مربوط به زردی چشم
بیماری های کبدی نسبت به سایر بیماری ها روی رنگ چشم ها بیشتر تاثیر می گذارند و باعث زرد شدن بخش سفید می شوند. البته این نشانه در همه افراد مشاهده نمی شود و تنها برخی افراد در اثر بیماری های کبدی دچار زردی چشم می شوند.
برخی از مهمترین بیماری های کبدی مربوط به زردی چشم ها عبارتند از:
هپاتیت
بیماری هپاتیت نوعی بیماری ویروسی است که در آن سلول های کبدی عفونی می شوند. در این بیماری کبد متورم می شود و به خوبی نمی تواند بیلی روبین را تصفیه کند؛ در اثر تجمع این ماده در خون بیماری یرقان رخ می دهد و پوست و چشمان فرد زرد رنگ می شود.
عفونت کبد
عفونت کبد در اثر میکروارگانیسم های مختلفی رخ می دهد. آبسه کبدی با عامل باکتریایی، عفونت باکتری با عامل آمیبی، آبسه های قارچی و عفونت کبد در اثر کرم کبد می توانند بیماری های عفونی کبدی را ایجاد کنند که به مرور زمان باعث بیماری های کبدی و انسداد مجاری صفراوی می شود. این بیماری ها به مرور زمان باعث زردی چشم می شوند.
سیروز کبدی
سیروز کبدی در اثر عوامل مختلفی از جمله عدم درمان کبد چرب، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، چاقی و هپاتیت b یا c به وجود می آید. در این بیماری بافت کبد از بین می رود و کبد نمی تواند وظایف خود مانند سم زدایی و تصفیه بیلی روبین را انجام دهد؛ در نتیجه فرد به مشکلات عدیدهای از جمله زردی چشم مبتلا می شود. پیوند کبد تنها راه درمان برای این بیماری است.
سایر بیماری های کبدی مرتبط با زردی چشم عبارتند از:
• کبد چرب غیر الکلی
• سرطان کبد
• آسیب کبدی ناشی از کولیت زخمی
• سندروم دوبین – جانسون
راه های تشخیص علت زردی چشم ها
علاوه بر بیماری های کبدی، بیماری های دیگری نیز در بروز زردی چشم ها دخیل هستند. پزشکان در ابتدا با توجه به علائم بالینی، حدس هایی در خصوص علت زردی چشم می زنند سپس برای تایید حدسیات خود از روش های تشخیصی استفاده می کنند که این روش ها با توجه به علائم بیمار می توانند متفاوت باشند. برخی از این روشهای تشخیصی عبارتند از:
گرفتن نمونه خون و مشاهده آن به صورت مستقیم از طریق میکروسکوپ
یکی از دلایل زرد شدن چشم ها بیماری مالاریا است. اگر پزشک با توجه به علائمی مانند تب های دوره ای و منظم وجود این بیماری را حدس بزند؛ از این روش برای تایید تشخیص خود استفاده می کند.
نمونه برداری
برخی از سرطانها مانند سرطان کبد، سرطان لوزالمعده و سرطان کیسه صفرا با زرد شدن چشم ها در ارتباط هستند. برای تشخیص این سرطان ها پزشکان از روشهایی مانند نمونه برداری از تومور ها و آزمایش های ژنتیک استفاده می کنند.
آزمایش خون
بیماری هایی مانند کم خونی همولیتیک و کم خونی داسی شکل از دیگر علت های زرد شدن چشم هستند که از طریق آزمایش خون این بیماری ها تشخیص داده می شوند. در آزمایش خون سطح بیلی روبین، هموگلوبین و تعداد رتیکولوسیت ها اندازه گیری می شود و این بیماری ها تایید می شوند.
سونوگرافی
اگر پزشک تشخیص دهد که بیماری هایی مانند سنگ کیسه صفرا، انسداد مجاری صفراوی و کبد چرب از علتهای زردی چشم باشند؛ از روش سونوگرافی برای تشخیص استفاده می کند.
همانطور که روش های تشخیصی برای ریشه یابی زردی چشم متعدد هستند؛ روش های درمانی نیز می توانند متعدد باشند؛ زیرا بیماری های مختلفی در بروز این عارضه دخیل هستند. دارو درمانی، روش های جراحی، اصلاح سبک زندگی مانند رژیم درمانی و ورزش، پرتودرمانی و شیمی درمانی در صورت داشتن سرطان جزو این روش های درمانی هستند.
مراجعه به پزشک
زرد شدن چشم ها از مشکلاتی است که میتواند افراد را دچار نگرانی کند. بیماری های مختلفی مانند آبسه کبدی، هپاتیت، انسداد مجاری صفراوی، سرطان کبد و سرطان پانکراس و سندروم ژیلبرت با زردی چشم در ارتباط هستند. از آنجایی که این بیماری می تواند علت های متعددی داشته باشد بهتر است در ابتدا به یک متخصص چشم یا متخصص داخلی مراجعه شود؛ این متخصصان می توانند به ریشه یابی علت زردی چشم کمک کنند؛ سپس مراجعه کننده را به متخصص مرتبط ارجاع دهند. برای بررسی این عارضه می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.