فشار چشم بالا چه عوارضی دارد
فشار چشم بالا چه عوارضی دارد؟
چشم به عنوان یکی از حساس ترین عضوهای بدن نیازمند مراقبت های بیشتر در مقابل بیماری ها و مشکلات مختلف چشمی است. یکی از مشکلاتی که می تواند خطرات و عوارض جدی به دنبال داشته باشد، فشار چشم بالا است. دلایل متعددی باعث فشار چشم بالا می شوند. با بروز اولین علائم فشار چشم بایستی بیمار به پزشک متخصص چشم مراجعه کند و تحت درمان قرار بگیرد. در این مقاله قصد داریم با معرفی فشار چشم بالا، به دلایل، علائم و عوارض ناشی از این بیماری بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روش های جلوگیری از فشار چشم بالا، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
فشار چشم بالا چیست؟
به وضعیتی که در آن، فشار چشم بالاتر از میزان نرمال و طبیعی باشد، فشار چشم بالا گفته می شود. فشار طبیعی چشم در حدود 10 تا 21 میلی متر جیوه عنوان می شود و این فشار با واحد میلی متر جیوه نشان داده می شود. در صورتی که پس از اندازه گیری فشار چشم، عدد حاصل، عددی بالاتر از 21 میلی متر جیوه را نشان دهد، فرد به عارضه فشار چشم بالا مبتلا شده است. فشار چشم بالا به تنهایی نمی تواند خطرات زیادی برای بیمار به دنبال داشته باشد؛ ولی این عارضه می تواند باعث بروز سایر بیماری ها و مشکلات چشمی شود.
دلایل فشار چشم بالا
مسدود شدن مجرای خروجی زلالیه و در ادامه آن افزایش مایع چشم باعث فشار چشم بالا می شود. طی این فرآیند به بافت های حساس چشم از جمله شبکیه آسیب وارد می شود و لازم است بیمار هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کند. در غیر این صورت، عصب بینایی آسیب خواهد دید. دلایل متعددی باعث افزایش مایع چشم می شوند که در ادامه به بررسی این دلایل می پردازیم.
• تولید آب بیش از اندازه طبیعی توسط جسم مژگانی در چشم منجر به افزایش مایع شفاف چشم و در نهایت فشار چشم بالا می شود.
• در اثر تخلیه کند مایع چشم، تعادل میان مایع تولید شده و مایع تخلیه از بین می رود و در نتیجه مایع زیادی در چشم باقی می ماند. باقی ماندن این مایع اضافی باعث افزایش فشار چشم می شود.
• وارد شدن ضربه به چشم به هر دلیلی باعث به هم خورن تعادل میان مایع تولیدی و تخلیه شده می شود و فشار چشم بالا بروز پیدا می کند.
• از عوارض برخی داروهای استروئیدی و قطره های چشمی استروئیدی می توان به فشار چشم بالا اشاره داشت.
• احتمال همراه بودن برخی از بیماری های چشمی مانند سندرم سودوفولیاسیون، سندرم پراکندگی رنگدانه، سندرم سودواکسفولیشن و بیماری قوز قرنیه با افزایش فشار چشم در بیماران وجود دارد.
چه کسانی در معرض خطر فشار چشم بالا هستند؟
برخی از افراد با داشتن شرایطی خاص بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به عارضه فشار چشم بالا هستند. با شناخت این عوامل در برخی موارد می توان از بروز این عارضه چشمی جلوگیری به عمل آورد. در ادامه به عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به فشار چشم بالا خواهیم پرداخت.
افزایش سن
سرفه های طولانی مدت به دلیل هر نوع بیماری یا آلرژی
عوامل ژنتیکی و وراثتی
ابتلا به بیماری دیابت
ابتلا به بیماری گلوکوم یا آب سیاه چشم
بلند کردن اجسامی با وزن سنگین
مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی
مصرف بیش از اندازه مواد غذایی کافئین دار
عوارض ناشی از فشار چشم بالا
عارضه فشار چشم بالا دارای علامت خاصی مانند تورم، قرمزی یا سوزش چشم نیست. بلکه این عارضه باعث بروز عوارضی می شود که باید در سریع ترین زمان، کنترل و درمان شود. از مهم ترین آسیب های فشار چشم بالا، آسیب به عصب بینایی است. افرادی که ابتلا به بیماری گلوکوم یا آب سیاه هستند، بیشتر در خطر فشار چشم بالا خواهند بود. بیماری آب سیاه در انواع مختلفی است که در برخی موارد می تواند منجر به کم بینایی و نابینایی فرد می شود. فشار چشم بالا تنها یکی از عوامل ابتلا به بیماری گلوکوم محسوب می شود. به طوری که افراد دارای فشار چشم طبیعی نیز مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
نحوه تشخیص فشار چشم بالا
از آن جایی که بالا بودن فشار چشم علائم خاصی به همراه ندارد، به همین دلیل بیمار متوجه وجود این عارضه نخواهد شد. تا زمانی که به دلایل دیگر بیماری های چشمی، چشم مورد معاینه و بررسی قرار گیرد و در نتایج این معاینه ها، وجود فشار چشم بالا تشخیص داده شود. همچنین افرادی که از بیماری های مختلفی مانند آب سیاه، دیابت و مشکلات ژنتیکی رنج می برند، بایستی آزمایش اندازه گیری فشار چشم انجام دهند. از جمله تست های اندازه گیری فشار چشم عبارتند از:
• معاینه چشم
• تونومتری
• عصب نوری
• گونیوسکوپی
• تست میدان دید
• پاچی متری
روش های درمان فشار چشم بالا
پس از آماده شدن نتایج تست های آزمایشگاهی، میزان فشار چشم مشخص می شود. همچنین عامل افزایش فشار جشم را می توان از طریق این نتایج بررسی و تعیین کرد. مناسب ترین روش درمانی، نسبت به نتایج روش های تشخیصی و نظریه پزشک متخصص چشم، انتخاب خواهد شد. در ادامه به مهم ترین روش های درمان فشار چشم بالا می پردازیم.
مصرف داروهای خوراکی، تزریقی و قطره ای مورد تجویز پزشک
قرار دادن شنت به منظور خارج کردن مایع داخل چشم
استفاده از روش ایریدوتومی لیزری
استفاده از روش سلول های بنیادی برای درمان آب سیاه
کاشتن ابزاری در چشم برای ایجاد میدان مغناطیسی و کاهش دادن فشار چشم
روش های جلوگیری از فشار چشم بالا
در برخی موارد، با تغییر در سبک زندگی و رعایت نکات ایمنی می توان از افزایش فشار چشم پیشگیری کرد. این روش ها بسیار ساده هستند؛ ولی تاثیرات بسیار بالایی دارند. از جمله روش های جلوگیری از فشار چشم بالا عبارتند از:
• رعایت بهداشت برای جلوگیری از بروز عفونت چشمی
• مراجعه منظم به چشم پزشک و انجام چکاپ دوره ای به ویژه از سنین 50 سالگی به بالا
• محدود کردن مصرف نوشیدنی های الکلی
• محدود کردن نوشیدنی های کافئین دار
• کنترل قند خون و خودداری از مصرف مواد غذایی حاوی قند بالا
• شست و شوی چشم ها با آب سرد برای افزایش گردش خون
• ماساژ ماهیچه های اطراف چشم
مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی عوارض ناشی از بیماری فشار چشم بالا پرداخته شد. از مهم ترین خطرات و عوارض این بیماری می توان به بروز بیماری گلوکوم یا همان آب سیاه اشاره کرد. افزایش سن و ابتلا به بیماری دیابت عوامل محرک کننده در بروز فشار چشم بالا هستند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای کنترل و درمان فشار بالای چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.