فواید اشک ریختن برای چشم
فواید گریه کردن و اشک ریختن برای چشم
مردم به دلایل متعددی مانند خوشحالی، ناراحتی و…گریه می کنند. یکی از سوالات متداولی که ممکن است بعد از اشک ریختن برای عده ای از افراد ایجاد شود این است که گریه کردن چه تاثیری روی چشم دارد؟ آیا باعث به خطر افتادن سلامت چشم می شود یا برای سلامت چشم مفید است؟ گریه کردن از عواملی است که به شکل های مختلفی باعث حفظ سلامتی چشم ها می شود. در این مطلب به بررسی برخی از فواید گریه کردن و اشک ریختن برای چشم می پردازیم. برای دانستن اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
چرا گریه می کنیم؟
به طور کلی انسان ها به سه شکل اشک می ریزند و گریه می کنند. در حالت اول اشک ریختن به دلیل ورود اجسام خارجی به چشم اتفاق می افتد. در واقع با وارد شدن جسم خارجی به چشم، اشک از چشم خارج می شود که به آن اشک پایه می گویند. در حالت دوم اشک ریختن به دلیل وجود محرک های مختلف در هوا اتفاق می افتد.
برای مثال وجود دودهای شیمیایی، بخار پیاز، اسپری کردن مواد پاک کننده و…باعث ریزش اشک می شوند. معمولاً از اشک هایی که به دلیل محرک های موجود در هوا از چشم خارج می شوند؛ پارگی های رفلکس می گویند. سومین حالت اشک که از آن به عنوان اشک های عاطفی یاد می شود؛ در هنگام ناراحتی یا خوشحالی از چشم خارج می شوند.
اشک چشم از چه موادی تشکیل شده است؟
مهم ترین مواد تشکیل دهنده اشک که در هنگام گریه کردن از چشم ها خارج می شود، آب است. علاوه بر آب موادی مانند روغن های چرب، نمک و 1500 نوع پروتئین در اشک وجود دارند. روغن هایی که درون اشک چشم قرار دارند مانند از تبخیر شدن آب درون چشم می شوند. به همین دلیل حتی با وجود گریه نکردن، فضای داخل چشم مرطوب است.
وجود این سه ماده تشکیل دهنده باعث می شود تا فرد به راحتی بتواند اشک تولید کند و گریه کند. کمبود این مواد در چشم باعث می شود تا اشک به خوبی تولید نشود و فرد با مشکل خشکی چشم همراه شود. البته بسیاری از کسانی که از خشکی چشم رنج می برند ممکن است با مشکل ریزش اشک چشم همراه باشند؛ زیرا در این وضعیت چشم تلاش می کند تا مواد بیشتری را برای ریزش اشک تولید کند. اما در برخی مواقع میزان تولید یکی از سه مواد در چشم زیاد است و این مسئله باعث می شود تا ریزش اشک اتفاق بیافتد.
علت ریزش اشک از چشم چیست؟
تحریک شدن چشم ها در برابر عوامل مختلف باعث گریه کردن و ریزش اشک می شود. در واقع محرک های بیرونی و درونی با تحریک غدد اشک باعث ریزش آن می شوند. معمولاً این اشک ها رفلکس طبیعی بدن در برابر مواد تحریک کننده هستند. مهم ترین دلایل ریزش اشک و گریه کردن عبارت هستند از:
• پوست کندن و برش دادن پیاز
• ورود گرد و غبار به چشم
• ورود انواع دود شیمیایی
• نگاه کردن به صفحه نمایش برای مدت طولانی
• برخورد نور شدید به چشم
• برخورد بوی تند به بینی
گریه کردن چه فایده ای دارد؟
گریه کردن فواید بسیار زیادی برای انسان دارد. ریزش اشک ها به صورت روانی و فیزیولوژیکی باعث سلامت انسان می شوند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در طول یک سال زنان بیشتر از 64 بار و مردان بیشتر از 17 بار اشک می ریزند و گریه می کنند. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که مجاری اشکی مردان نسبت به زنان کوچک تر است. این موضوع نشان می دهد که اشک چشم مردان 60 درصد کمتر از اشک زنان پرولاکتین دارد.
با این حال اشک ریختن و گریه از موضوعاتی است که علاوه بر ایجاد پیوند اجتماعی میان اطرافیان و آرامش روحی، باعث می شود تا عفونت و ذرات ریز از چشم خارج شوند. همچنین گریه کردن از عواملی است که باعث آبرسانی فضای داخل چشم، ترشح هورمون های تسکین دهنده، تولید هورمون های آندورفین تقویت کننده رفتار و…جلوگیری از خشک شدن چشم ها می شود.
خطر کمبود اشک چیست؟
اشک ریختن و گریه کردن از عواملی است که باعث می شود ذرات ریز و اشیاء خارجی از چشم خارج شوند. با خارج شدن این اشیاء احتمال بروز عفونت در چشم ها کاهش پیدا می کند. بنابراین اگر فردی قادر به گریه کردن نباشد؛ ممکن است در اثر باقی ماندن ذرات ریز در چشم، فرد به انواع عفونت های چشمی مبتلا شود.
علاوه بر عفونت؛ کمبود اشک ممکن است باعث شود تا خراشیدگی های متعددی روی قرنیه چشم انسان ایجاد شود. در واقع وجود ذرات ریز در چشم و خارج نشدن آن ها توسط اشک چشم باعث می شود تا بعد از هر بار پلک زدن؛ خراش های ریزی روی قرنیه ایجاد شود که به مرور زمان باعث آسیب دیدگی های جدی در چشم می شود.
گریه کردن احتمال بروز کدام بیماری ها را کاهش می دهد؟
خوشبختانه گریه کردن از عواملی است که با کاهش احتمال بروز برخی از بیماری های چشمی؛ مانع به خطر افتادن سلامت چشم می شود. خشک شدن اشک چشم و گریه نکردن به مرور زمان باعث خشک شدن فضای داخل چشم انسان می شود. با خشک شدن فضای داخل چشم بیماری هایی ممکن است چشم انسان را تهدید کند که مهم ترین آن ها عبارت هستند از:
1. ساییده شدن قرنیه چشم
2. بروز انواع عفونت های چشمی
3. زخم شدن قرنیه چشم
4. بروز انواع اختلالات بینایی
کسانی که در مواقعی ناراحت اشک می ریزند و گریه می کنند؛ کمتر در معرض این بیماری های قرار می گیرند و سلامت چشمی بیشتری برخوردار هستند.
مراجعه به پزشک
در مطلب بالا به بررسی این مسئله که فواید گریه کردن برای چشم چیست، پرداختیم. دانستیم که گریه کردن از عواملی است که احتمال بروز بیماری هایی مانند خشکی چشم، اختلال در بینایی، سایش چشم و…را کاهش می دهد. بنابراین اگر قادر به اشک ریختن یا گریه کردن نیستید؛ می توانید به پزشکان متخصص در حوزه چشم مراجعه کنید. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی از پزشکان حاذقی است که می توانید برای درمان انواع بیماری های مرتبط با چشم و انجام انواع جراحی چشم به ایشان مراجعه کنید. با مراجعه به مطب ایشان؛ دکتر پورمازار بهترین روش را برای درمان مشکلات چشمی انتخاب می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.