مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم
مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم
یکی از جراحی هایی که با استفاده از آن، اختلال ها و مشکلات مربوط به زجاجیه و شبکیه چشم رفع می شوند، عمل ویترکتومی چشم است. این جراحی بنا به دلایل متعدد و پس از انجام معاینات لازم توسط پزشک متخصص بیماری های چشمی انجام می شود. شبکیه و زجاجیه چشم به دلیل حساسیت بسیار بالایی که دارند، نیاز به مراقبت های بیشتر و دقیق تری بعد از جراحی دارند. در این مقاله قصد داریم به بررسی مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم و همچنین نحوه انجام این روش جراحی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با دلایل انجام جراحی ویترکتومی چشم، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
عمل ویترکتومی چشم چیست؟
اگر بخواهیم ساختار داخلی چشم را بررسی کنیم؛ در این ساختار پیچیده، شبکیه در قسمت انتهایی چشم و زجاجیه در قسمت میانی چشم قرار گرفته است. وظیفه شبکیه متمرکز کردن نورهای ارسالی به چشم و دیدن اجسام اطراف چشم است. زجاجیه با داشتن حالت ژله ای مانند و بدون رنگ با حفظ شکل کروی چشم از شبکیه در مقابل نورهای مضر ماوراء بنفش محافظت می کند. چنانچه هر نوع مشکل و اختلالی در دو لایه شبکیه و زجاجیه ایجاد شود، بینایی فرد با مشکلاتی جدی مواجه خواهد شد. برای رفع اختلال های موجود در شبکیه و زجاجیه از عمل ویترکتومی چشم و جایگزین کردن مواد تخلیه شده با محلول نمکی بی اس اس استفاده می کنند.
بسته به شرایط چشم بیمار، جراحی ویترکتومی در دو نوع قدامی و عمیق انجام می شود. در عمل ویترکتومی قدامی تنها قسمت جلویی زجاجیه تخلیه و با محلول بی اس اس جایگزین می شود. در عمل ویترکتومی عمیق، کل زجاجیه تخلیه شده و با محلول بی اس اس پر می شود.
دلایل استفاده از عمل ویترکتومی چشم
هنگامی که آسیب ها و بیماری های مختلفی در چشم ایجاد می شود، پس از انجام معاینات لازم توسط پزشک متخصص، نیاز به عمل جراحی ویترکتومی چشم تشخیص داده می شود. در این معاینات، نسبت به میزان آسیب دیدگی زجاجیه و شبکیه، نوع جراحی قدامی یا عمیق مشخص خواهد شد. از جمله مهم ترین دلایل استفاده از عمل ویترکتومی چشم عبارتند از:
• رگ ها و عروق خونی موجود در شبکیه چشم آسیب دیده باشند.
• بیماری های عفونی در داخل چشم ایجاد و به سایر بخش های چشم منتشر شده باشند.
• آسیب ها و صدمات جدی در اثر حوادث مختلف به چشم وارد شده باشد.
• چین و چروک هایی در قسمت مرکزی شبکیه چشم یا همان ماکولا ایجاد شده باشد.
اقدامات قبل از عمل ویترکتومی چشم
پزشک متخصص پس از گرفتن شرح حال بیمار پیرامون علائم ناشی از آسیب دیدگی های زجاجیه و شبکیه، معاینات چشمی لازم را انجام می دهد. سپس برای آماده شدن بهتر برای انجام عمل جراحی، بیمار بایستی به چندین نکته مهم توجه داشته بشد. از جمله اقدامات قبل از عمل ویترکتومی چشم عبارتند از:
• متوقف کردن برخی از داروها بنا به نظر پزشک مانند داروهای رقیق کننده خون
• اجتناب از خوردن و آشامیدن حدوداً 8 ساعت قبل از انجام جراحی
• بررسی در مورد ابتلا به بیماری های چشمی
• درمان برخی بیماری ها مانند عفونت های داخل چشمی قبل از انجام جراحی
• خودداری از مصرف سیگار و نوشیدنی های الکلی از 2 هفته قبل از جراحی برای بهبودی سریع
جراحی ویترکتومی چشم چگونه و در چه مراحلی انجام می شود؟
بسته به شرایط بیمار و نیاز به چند ساعت زمان برای انجام جراحی، بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی قرار می گیرد. در ابتدا برشی در لایه خارجی چشم ایجاد می کنند و در ادامه برش دیگری در لایه صلبیه چشم یا همان بخش سفیدی چشم ایجاد می شود. سپس مایع شفاف چشم را با استفاده از ابزارهای مخصوص میکروسکوپی تخلیه می کنند. در صورت وجود هر نوع بافت اسکار و زخم به دلیل وارد شدن ضربه های ناگهانی، آن را از چشم خارج می کنند. پس از انجام اصلاح و ترمیم های لازم در بافت های آسیب دیده، نوعی محلول نمکی به اسم بی اس اس را جایگزین ماده شفاف تخلیه شده می کنند.
در برخی موارد، به جای پر کردن چشم با محلول نمکی، از مواد روغن سیلیکون استفاده می کنند. در این شرایط، پس از گذشت یک مدت زمان مشخص، نیاز مجدد به عمل جراحی برای برداشتن این مواد وجود دارد. در انتها، برای بستن محل بریدگی ها از بخیه یا پماد آنتی بیوتیکی استفاده می کنند.
نتایج حاصل از جراحی ویترکتومی پیرامون تثبیت بینایی
با تخلیه ماده شفاف چشم، تمامی عفونت ها و لختگی های خون نیز از داخل چشم خارج می شوند. با خارج شدن این مواد آسیب زننده به شبکیه چشم، دید و بینایی به تثبیت می رسد و فرد توانایی دیدن تصاویر اطراف را با شفافیت بسیار بالا خواهد داشت. با انجام جراحی ویترکتومی می توان از خارج شدن شبکیه چشم از حالت طبیعی، جلوگیری به عمل آورد. به طوری که فرد می تواند بینایی خود را مجدد به دست آورد.
مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم
شبکیه و زجاجیه از لایه های مهم و حساس چشم محسوب می شوند. از این رو، عمل جراحی روی این لایه به مراقبت های بیشتری نیاز دارد. رعایت این نکات مراقبتی توسط تیم پزشکی به بیمار تشریح خواهند شد. در این بخش از مطلب به مهم ترین مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم می پردازیم.
• مصرف مایعات خنک و غذای سبک به منظور جلوگیری از بروز حالت تهوع و استفراغ و فشار ناشی از آن روی چشم
• مصرف دقیق تمامی داروها و قطره های تجویز شده توسط پزشک مانند قطره های ضد التهاب و غیر استروئیدی و همچینین پایین آورنده فشار چشم در زمان درست
• قرار دادن سر در وضعیتی پایین تر از سطح بدن برای موفقیت آمیز بودن نتایج جراحی
• خودداری از فشار دادن و مالیدن چشم برای بهبود و ترمیم سریع زخم
• تمیز و خشک نگه داشتن محدوده اطراف چشم
• استفاده از شیلد برای محافظت از چشم در برابر ضربه های احتمالی
• استفاده از عینک آفتابی در صورت داشتن حساسیت به نور
خطرات و عوارض احتمالی ناشی از جراحی ویترکتومی چشم
با رعایت دقیق مراقبت های بعد از جراحی و همچنین انتخاب یک جراح ماهر و با تجربه می توان میزان بروز عوارض بعد از جراحی را به حداقل کاهش داد. از جمله خطرات و عوارض احتمالی ناشی از جراحی ویترکتومی چشم عبارتند از:
• افزایش فشار داخل چشم
• بروز آب مروارید
• افزایش خونریزی در زجاجیه
• جداشدگی یا پارگی شبکیه
• بروز عفونت و تب
• ایجاد مشکل در حرکت دادن درست چشم ها
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی مراقبت های بعد از عمل ویترکتومی چشم پرداخته شد. استفاده از محافظ چشمی، مصرف قطره های آنتی بیوتیک و ضد التهاب، قرار گرفتن سر پایین تر از سطح بدن و خودداری از مالش دادن چشم از جمله این مراقبت ها محسوب می شوند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای انجام عمل ویترکتومی چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.