میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی یکی از بیماری‌های نادر است که با کاهش بینایی به صورت موقت خود را نشان می‌دهد. این بیماری به دلیل علائم مشترک ممکن است با برخی میگرن‌ها اشتباه گرفته شود. بر اثر گرفتگی عروق شبکیه و کاهش خون رسانی به شبکیه این بیماری به وجود می‌آید. میگرن چشمی می‌تواند در پی سردردهای میگرنی بدون درد یا همراه با درد شدید بروز پیدا کند. در ادامه مطلب در خصوص علل، علائم و راه‌های درمان و پیشگیری از این بیماری بیشتر توضیح داده می‌شود.

 

علل میگرن چشمی چیست؟

عوامل ژنتیکی

برخی از پزشکان سردردهای میگرنی را عامل اصلی میگرن‌های چشمی دانسته‌اند. ازآنجاکه ۷۰ درصد افراد مبتلا به سردردهای میگرنی بر اثر عوامل ژنتیکی به این بیماری مبتلا شده‌اند؛ عوامل ژنتیکی را نیز می‌توان به عنوان عامل اصلی میگرن‌های چشمی در نظر گرفت.

عوامل زیست شناختی

در میگرن یکسری واکنش‌های شیمیایی به هم مرتبط رخ می‌دهد که این واکنش‌ها مواد التهابی آزاد می‌کنند و باعث گرفتگی رگ‌های خونی سر و مغز می‌شوند. این اتساع در عروق علائم میگرن را بروز می‌دهد. علت دقیق اینکه چرا اتساع عروق منجر به بروز علائم میگرن چشمی می‌شود؛ هنوز مشخص نشده است. حتی پزشکان هنوز به علت دقیق بهبود خود به خودی درد و کاهش بینایی میگرن چشمی پی نبرده‌اند.

تحقیقات انجام شده تنها توانسته‌اند یک سری از ریسک فاکتورهای مربوط به می‌توانند چشم را شناسایی کنند. برخی از ریسک فاکتورها عبارتند از:

  • مصرف پنیر کهنه به علت وجود تیرامین
  • مصرف زیاد نوشابه‌های کافئین دار
  • بی خوابی زیاد و به هم خوردن تنظیم خواب
  • قرار گرفتن در معرض استرس و اضطراب زیاد
  • قرار گرفتن در معرض بو و عطرهای تند
  • مصرف زیاد پیاز به صورت خام
  • مصرف زیاد شکلات
  • مصرف مشروبات الکلی
  • مصرف مواد غذایی دارای شیرین کننده مصنوعی
این مقاله را هم بخوانید:
بیماری رتینوبلاستوما در کودکان

تحقیقات به عمل آمده از افرادی که به بیماری میگرن چشمی مبتلا هستند؛ نشان داده است که برخی از عوامل می‌تواند به عنوان محرک‌های قوی در شروع میگرن نقش پررنگی ایفا کنند. بخشی از این عوامل محرک عبارتند از:

  • تغییرات آب و هوایی خصوصاً گرم شدن هوا
  • کمبود آب بدن
  • رانندگی در بازه زمانی طولانی
  • قرار گرفتن در ارتفاعات زیاد مدت طولانی
  • کار زیاد با موبایل و کامپیوتر
  • مصرف مواد غذایی نیترات دار مانند گوشت و ماهی کبابی

طبق بررسی‌های پاتولوژیکی زنان بیشتر از مردان در معرض میگرن چشم قرار دارند که علت آن می‌تواند تغییرات هورمونی در طی سیکل قاعدگی باشد. افرادی که بین ۳۰ تا ۳۹ سال هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی چیست؟

علائم میگرن چشمی چیست؟

علائم میگرن چشمی در برخی از مواقع می‌تواند به قدری شدید باشد که فعالیت‌های روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد. با وجود علائم دردناک، نشانه‌ها کوتاه مدت هستند و تقریباً بعد از یک ساعت از بین می‌روند. علائم میگرن چشمی با علائم میگرن شبکیه تقریباً مشابه است؛ به همین سبب برخی افراد این دو بیماری را یک بیماری می‌دانند در حالی که این دو بیماری متفاوت هستند.

 

رایج ترین علائم میگرن چشمی عبارتند از:

ایجاد نقطه کور در ناحیه مرکزی بینایی

در این بیماری معمولاً یک نقطه کور کوچک در مرکز دید فرد شکل می‌گیرد که به‌مرورزمان وسیع‌تر می‌شود و فعالیت‌هایی مانند رانندگی و مطالعه را مختل می‌کند. در برخی از موارد مشاهده شده است که تمام میدان دید بینایی سیاه می‌شود و پس از یک ساعت این مشکل به خودی خود از بین می‌رود. این اتفاق یک چشم فرد را درگیر می‌کند.

این مقاله را هم بخوانید:
چه کسانی به عمل لیزیک نیاز دارند

تحت تأثیر قرار دادن بینایی جانبی

در برخی از مواقع علاوه بر دید مرکزی، دید جانبی فرد نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و زاویه دید فرد کاهش پیدا می‌کند. با کاهش زاویه دید، حدت بینایی کاهش پیدا می‌کند و فرد نمی‌تواند اشیا را با رزولوشن بالا و جزئیات مشاهده کند.

توهمات بینایی

یکی از علائم رایج میگرن چشمی مشاهده حلقه‌های رنگی نور، موج‌های زیگزاگی در اطراف نقطه کور است. همچنین ممکن است افراد چراغ‌های چشمک زن را مشاهده کند که در واقعیت وجود ندارد.

سایر علائم عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • دوبینی
  • نابینایی موقت
  • سردردهای طولانی مدت
  • لکنت زبان

اگر بیماری به خوبی کنترل نشود ممکن است هر بار بروز بیماری با علائم شدیدتری همراه باشد. عدم کنترل این بیماری می‌تواند با دوره ی سردردهای میگرنی همراه باشد.

میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی چیست؟

تشخیص و درمان میگرن چشمی

تشخیص: افراد در صورت بروز علائم باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب یا پزشک متخصص چشم مراجعه کنند. پزشک متخصص با بررسی نشانه‌های اولیه میگرن، بررسی سبک زندگی فرد و مصاحبه با بیمار و گرفتن نوار مغزی و نوار چشم می‌تواند به تشخیص این بیماری بپردازد.

درمان: متأسفانه با وجود پیشرفت‌های علم پزشکی، هنوز راه حل قطعی برای درمان میگرن چشمی کشف نشده است؛ اما با روش‌هایی می‌توان این بیماری را تا حدودی کنترل کرد و دوره‌های آن را به تعویق انداخت. برخی از روش‌های کنترل این بیماری عبارتند از:

طب سوزنی

طب سوزنی می‌تواند تأثیر زیادی در کاهش حملات میگرن داشته باشد. افرادی که طب سوزنی انجام می‌دهند؛ نیاز کمتری به دارو پیدا می‌کنند؛ زیرا بدن فرد اپیوئیدهای درون زاد مانند انکفالین ترشح می‌کند و باعث سرکوب درد می‌شود.

این مقاله را هم بخوانید:
تبخال چشمی

دارو درمانی

مصرف برخی از داروها مانند ارنوماب می‌توانند به کاهش علائم میگرن چشمی کمک زیادی کند. این داروها از فعالیت مولکول‌های دخیل در ایجاد میگرن جلوگیری می‌کنند.

تزریق بوتاکس

ممکن است پزشک متخصص برای افراد مبتلا به میگرن مزمن چشمی تزریق بوتاکس را تجویز کند. بوتاکس می‌تواند از ایجاد میگرن‌های مزمن جلوگیری کند و همچنین اسپاسم را مرتفع کند. این روش دائمی نیست و هر چهار ماه یکبار باید انجام شود.

اصلاح سبک زندگی

بیماران مبتلا می‌توانند با شناسایی عواملی که موجب تحریک میگرن در آنها می‌شود؛ بیماری خود را کنترل کنند. ترک سیگار، تأمین آب بدن، داشتن یک برنامه منظم خواب، پرهیز از نوشابه‌های کافئین دار و مشروبات الکلی، پرهیز از ترشیجات، پرهیز از غذاهای دودی و پیاز خام، زندگی در نواحی معتدل، دوری از عوامل استرس‌زا، انجام ورزش‌هایی مانند یوگا و انجام مدیتیشن می‌تواند تا حدود زیادی حملات میگرنی را کاهش دهد.

میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی چیست؟

مراجعه به پزشک

میگرن چشمی یکی از بیماری‌های تقریباً نادر است که در اثر گرفتگی عروق چشم به وجود می‌آید. متأسفانه درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده است اما از طریق روش‌هایی مانند اصلاح سبک زندگی می‌توان این بیماری را کنترل کرد. افراد مبتلا به این بیماری باید از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن به شدت پرهیز کنند؛ زیرا این مسکن‌ها نه تنها بیماری را درمان نمی‌کنند بلکه عوارضی مانند سردردهای برگشتی را برای افراد ایجاد می‌کنند. برای کنترل این بیماری می‌توانید به مطب دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری‌های چشم لیزیکلازکآب مروارید (فیکو) – لیزر – جراحی پلاستیک پلک و مجاری اشک در تهران مراجعه کنید.

6 پاسخ
  1. نرگس
    نرگس گفته:

    سلام
    من‌ وقتی با موبایل و کامپیوتر کار میکنم و بوی سیگار بشونم
    سرم و چشمم ب شدت درد میگیره و حالت تهوع بهم دست میده و نمیتونم ب نور نگاه کنم
    حتی چشمم هم ضعیف شده
    میگیرن دارم درسته؟

    پاسخ
  2. سعید
    سعید گفته:

    با سلام
    من چند وقتی هست دچار اظطراب وابستگی هستم در ضمن میگرن هم دارم وچند مدتی هست خواب به موقع ندارم واز موبایل هم بیشتر استفاده می کنم گاها یک چشم من می سوزد انگار مو داخل آن هست وگوشه چشم به سمت بینی زائده کوچک قرمز رنگی هست وه یکی دو ساعت هم انگار یک شی نورانی سفید رنگ از جلوی همان چشم من به مدت یک ثانیه رد میشه در ضمن صورت وچشم خودم را با آب گرم شستشو می دهم دیگر سوزش برای چند ساعت در چشم من نیست‌البته سوزش چشم گاها به مدت چند ثانیه صورت می گیرد انگار داخل چشم مو هست

    پاسخ
    • پاسخگویی به سوالات
      پاسخگویی به سوالات گفته:

      سلام وقت بخیر حتما باید از نزدیک مورد بررسی قرار بگیرد

      پاسخ
    • Miss parmis
      Miss parmis گفته:

      سلام من ۱۷ سالمه و دوسه روزه که وقتی با گوشی کار میکنم سرم و چشمام درد میگیره به طوری که حتما باید چراغارو خاموش کنم تو تاریکی بشینم تا خوب بشه امروز هم که دقیقا وسط خواب احساس میکردم سردردم داره شروع میشه وقتی هم که پاشدم به مدت دوسه دیقه همه جارو تار میدیدم ممنون میشم راهنماییم کنید

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *