ناخنک چشم

ناخنک چشم

ناخنک چشم به چه نوع زائده ای اطلاق می شود؟

ناخنک چشم یکی از بیماری های تقریباً شایع چشم است که باعث ایجاد تغییرات ظاهری روی چشم و سطح قرنیه می شود. این عارضه باعث نابینایی نمی شود اما باعث ایجاد یک بافت صورتی رنگ در قسمت ملتحمه چشم می شود و ظاهر چشم را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. نام دیگر این بیماری سرفر است و به صورت یک ضایعه مثلثی مانند از سفیدی تا سیاهی چشم کشیده می شود؛ به مجموعه این زائده ها تریژیا گفته می شود. ممکن است برخی از افراد ناآگاه با دیدن این عارضه دچار وحشت شوند و احساس کنند که به سرطان یا تومور چشم مبتلا شده اند؛ در حالی که این ضایعه سرطانی نیست و از جنس عروق ملتحمه است. در ادامه مطلب به دلایل ایجاد این بیماری، علائم و راه های درمان آن اشاره می شود.

بیماری ناخنک چشم چگونه به وجود می آید؟

زمانی که بافت پیوندی و رگ های ملتحمه به صورت خوش خیم رشد می‌ کنند و ضایعه بال مانندی روی لیمبوس قرنیه و فراتر از آن ایجاد می کنند؛ این بیماری به وجود می آید. ممکن است با سپری شدن زمان رشد این ضایعه و بافت ها در داخل چشم، متوقف شود گاهی اوقات نیز ممکن است این ضایعه بیشتر رشد کند و مردمک چشم فرد را نیز بپوشاند و آن گاه باعث ایجاد برخی از مشکلات بینایی شود. با وجود اینکه این بیماری جزء بیماری های جدی چشم پزشکی تلقی نمی شود اما می تواند برای افراد ناخوشایند و آزاردهنده باشد. به همین سبب لازم است تا افراد با عوامل به وجود آمدن این بیماری آشنایی داشته باشند تا بتوانند حدالامکان از بروز آن جلوگیری کنند؛ مهم ترین عوامل به وجود آورنده این بیماری عبارت است از:
زندگی در نزدیکی خط استوا
افرادی که در نزدیکی خط استوا زندگی می کنند به خاطر تابش بیشتر نور خورشید، آب و هوای حاره ای و وزش بادهای گرم بیشتر از سایر افراد در معرض این بیماری قرار دارند.
قرار گرفتن بیش از حد در نور ماوراء بنفش
قرار گرفتن زیاد در برابر نور خورشید بدون عینک محافظ و قرار گرفتن در محلی که تابش اشعه یو وی زیاد است؛ می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
سایر عوامل به وجود آورنده این بیماری عبارتند از:
• قرار گرفتن در معرض دود و گرد و غبار به مدت طولانی
• عوامل ژنتیکی
• مبتلا شدن به خشکی چشم و درمان نکردن آن

ناخنک چشم

ناخنک چشم

بیماری ناخنک چشم با بروز چه علائمی همراه است؟

علائم سرفر با توجه به پیشرفت ضایعه ایجاد شده در چشم می تواند متفاوت باشد. در نتیجه این علائم از یک فرد به فرد دیگر متفاوت هستند و برخی افراد علائم خفیف و برخی علائم شدیدتری را تجربه می کنند. به عنوان مثال اگر ضایعه ایجاد شده در چشم یک فرد ضخیم باشد؛ ممکن است فرد احساس وجود جسم خارجی در چشم داشته باشد؛ در حالی که ممکن است برخی افراد این احساس را نداشته باشند. به طور کلی علائم این بیماری عبارتند از:

این مقاله را هم بخوانید:
علائم بیماری دیستروفی فوکس

خارش و سوزش چشم

ضایعه ایجاد شده در برخی از موارد خارش و سوزش چشم را برای فرد به وجود می‌آورد. اگر علت ایجاد بیماری، خشکی بیش از حد چشم باشد این سوزش و خارش بیشتر نیز خواهد بود. سوزش و ناراحتی چشم در هنگام استفاده از لنزها نیز بیشتر خواهد بود و ممکن است فرد دیگر نتواند از لنز های تماسی چشم استفاده کند.
تاری دید
در برخی از مواقع این عارضه شدت پیدا می‌کند و ضایعه ممکن است روی کره چشم و شبکیه چشم را نیز بپوشاند؛ در این حالت فرد تاری چشم را نیز تجربه خواهد کرد. البته این عارضه نادر است و اغلب افراد آن را تجربه نمی کنند.
سایر علائم این بیماری عبارتند از:
• قرمزی چشم
• تغییر شکل قرنیه
• مبتلا شدن به بیماری آستیگماتیسم در اثر تغییر قرنیه

آیا راهی برای پیشگیری از بروز ناخنک چشم وجود دارد؟

از طریق اقدامات نسبتاً ساده می توان از بروز ناخنک چشم جلوگیری کرد. از آنجا که علت اصلی ناخنک چشم اشعه یووی است؛ افراد باید در هنگام بیرون رفتن از خانه از عینک دودی استاندارد استفاده کنند. افرادی که در زیر آفتاب کار می کنند؛ بهتر است علاوه بر عینک دودی استاندارد از کلاه لبه دار نیز استفاده کنند. برخی از افراد مانند کسانی که در آزمایشگاه های ژنتیکی فعالیت می‌کنند ممکن است به صورت مستقیم با اشعه uv در ارتباط باشند؛ این افراد در هنگام کار کردن باید از عینک های مخصوص استفاده کنند.
افرادی که در محیط های پر دود و پر از گرد و غبار کار می کنند؛ مانند نجارها بهتر است در هنگام کار کردن از عینک های محافظ چشم استفاده کنند.
ممکن است برخی افراد به ناخنک خفیف مبتلا باشند؛ این افراد نباید به صورت مداوم از قطره های اشک مصنوعی استفاده کنند؛ زیرا این کار باعث تشدید ناخنک می شود. ورود زیاد آب به چشم ها، استفاده از داروهایی مانند بتامتازون و هیدروکورتیزون ممکن است باعث افزایش عوارض در افراد مبتلا به ناخنک شود. به همین سبب توصیه می شود خودسرانه این داروها مصرف نشوند.

این مقاله را هم بخوانید:
افتادگی پلک در کودکان

متخصصان چشم از چه راهکارهای درمانی برای درمان ناخنک استفاده می کنند؟

متخصصان چشم در ابتدا از طرق مختلف مانند توپوگرافی قرنیه، تصویربرداری از چشم و معاینه چشم با کمک لامپ اسلیت، بررسی سلول های سنگ فرشی چشم و معاینه شبکیه، چشم را به طور دقیق مورد بررسی قرار می ‌دهند‌. سپس با توجه به پارامترهایی از جمله میزان رشد زائده، اندازه زائده، علائم بروز یافته و قسمت های درگیر، استراتژی درمان تعیین می شود.
رایج ترین شیوه های درمان ناخنک عبارتند از:
تجویز قطره های چشمی استروئیدی جهت کاهش موقت تورم و قرمزی
لنزهای تماسی خاص برای جلوگیری از رشد بیشتر زائده
سیکلوسپورین موضعی برای درمان خشکی چشم
انجام عمل جراحی

ناخنک چشم

ناخنک چشم

شرایط انجام عمل جراحی

متخصص چشم همیشه راه جراحی را برای درمان ناخنک انتخاب نمی کند؛ در صورتی که راه های دیگر درمان مانند قطره و پماد جوابگو نباشند؛ فرد از ظاهر چشمان خود ناراضی باشد یا فرد دچار تاری دید شده باشد، عمل جراحی برای درمان این عارضه انتخاب می‌شود. عمل جراحی حذف ناخنک، تقریباً نیم ساعت طول می‌کشد.

مراجعه به پزشک
ناخنک چشم یکی از عارضه های تقریباً شایع چشم است که طی آن عروق گوشتی بافت ملتحمه تشکیل ضایعه ای باله مانند را روی قرنیه می دهند. در برخی از موارد نادر این ضایعه می‌تواند تاری دید و آستیگماتیسم را به دنبال آورد. قرار گرفتن در نور زیاد خورشید، قرار گرفتن در محیط های پر از دود و گرد و غبار می تواند باعث ایجاد این ضایعه شود. برای درمان ناخنک یا تریژیا می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.

این مقاله را هم بخوانید:
علت تیرگی زیر چشم
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *