نحوه صحیح استفاده از قطره چشم
نحوه صحیح استفاده از قطره چشم
دانستن نحوه صحیح استفاده از قطره چشم اهمیت بسیار زیادی در طول درمان دارد. همان طور که می دانید اغلب داروهایی که در حیطه مشکلات چشمی تجویز می شوند به صورت قطره هستند که می توانند از چشمان شما در برابر عفونت، خشکی چشم و تا حد زیادی حساسیت های فصلی محافظت کند. همین داروها که اثرات مثبتی دارند اگر بیش از اندازه استفاده شوند، احتمال عوارض جانبی را افزایش می دهند و اگر کم تر از مقدار تجویز شده توسط پزشک مصرف شوند نیز دیگر مؤثر نیستند. در این مقاله از سایت دکتر رضا پورمازار قصد داریم نحوه صحیح استفاده از قطره چشم در شرایط مختلف را بررسی کنیم.
چگونه از قطره چشمی استفاده کنیم؟
برای این که اثربخشی داروی شما زیاد باشد لازم است توجه به دوز تجویز شده روی دارو داشته باشید. در واقع این که متناسب با دستور از دارو استفاده کنید اهمیت بسیار زیادی نسبت به روش استفاده از آن دارد. مورد بعدی این است که به اندازه مورد نیاز قطره داخل چشم بریزید چون مابقی آن از چشم شما خارج می شود. بنابراین هنگامی که قصد دارید از قطره استفاده کنید، بهتر است سرتان را بالا نگه دارید و قطره چکان را خیلی نزدیک به چشمانتان نگیرید؛ زیرا ممکن است در اثر این نزدیکی نازل به چشمتان آسیب وارد کند. همچنین پس از آن که قطره را به درستی داخل چشم ریختید، سریعاً پلک نزنید؛ به خاطر این که پلک زدن می تواند قطره را فوراً از چشمان شما خارج یا داخل بینی منتقل کند. حتی توصیه شده است که اگر نمی توانید چشمان خود را باز نگه دارید، به مدت ۲ الی ۳ دقیقه پلکتان را با انگشتان خود باز نگه دارید تا قطره کاملاً جذب بافت های چشم شود. اگر قطره را درون پلک تحتانی بریزید نیز تأثیر زیادی دارد.
نحوه صحیح قطره ریختن در چشم کودک و نوزاد
بسیاری از والدین فکر می کنند ریختن قطره در چشم کودک دشوار است و این کار را به مادربزرگ و پدربزرگ ها می سپارند. اما با چند روش ساده زیر شما می توانید در کم تر از چند ثانیه قطره را در چشم کودک خود بریزید.
• پیش از آن که برای ریختن قطره در چشم کودک اقدام کنید، لازم است دستان خود را به خوبی با آب و صابون بشویید و با حوله تمیز خشک کنید.
• معمولاً کودکانی که سن کمتری دارند در هنگام ریختن قطره بی قراری می کنند. برای جلوگیری از دست و پا زدن نوزادان می توانید آن ها را قنداق کنید. با این کار دیگر نوزاد دستانش را تکان نمی دهد و می توانید به راحتی کار خود را انجام دهید.
• بهترین روش برای اینکه شما راحت تر بتوانید قطره را در چشم کودک بچکانید و کاملاً تسلط داشته باشید، این است که کودک را در دامان خود روی دو زانوی خود بخوابانید.
• برای اینکه قطره به خوبی به داخل چشم کودک برود، می توانید انگشت خود را روی پوست زیر چشم کودک قرار دهید و آن را به سمت پایین بکشید. مواظب باشید که برای انجام این کار به چشم نوزاد فشار وارد نکنید. اگر فکر می کنید که برای انجام این کار کودک ناآرامی می کند می توانید از فرد دیگری برای نگهداشتن سر کودک نیز کمک بگیرد.
• زمانی که می خواهید قطره در چشم کودک بریزید باید حواستان به فاصله مناسب قطره چکان از چشم کودک باشد. باید در امتداد پلک تحتانی دارو را بچکانید. قطعا هنگام اصابت قطره در چشم، کودک شروع به پلک زدن می کند و شما باید دستان خود را بردارید.
• زمانی که کودک خواب است نیز می توانید قطره را بچکانید. برای انجام این کار باید انگشت اشاره را روی ابروها و انگشت شست خود را روی گونه نوزاد بگذارید و به آرامی چشمانش را باز کنید و دارو را در گوشه چشم بفشارید تا کاملاً روی سفیدی چشم را بپوشاند.
• در آخر باید به کمک یک دستمال تمیز اضافی دارو که از چشم نوزاد خارج شده را پاک کنید تا داخل دهان کودک وارد نشود.
استفاده صحیح از قطره اشک مصنوعی
زمانی که چشم نتواند به اندازه کافی اشک تولید کند، خشکی چشم ایجاد می شود که برای تسکین آن و تحریک چشم از قطره اشک مصنوعی استفاده می شود. حتی زمانی که قرار است به مدت طولانی از کامپیوتر استفاده کنید، قطره اشک مصنوعی به سلامت چشمان شما کمک می کند. پیش از آن که از قطره استفاده کنید لازم است دست هایتان را با آب و صابون بشویید و برای جلوگیری از آسیب به چشم نوک قطره چکان را در فاصله مناسب قرار دهید. پس از هر بار که از این دارو استفاده کردید، کلاهک قطره چکان را باید محکم ببندید تا دارو سالم بماند.
استفاده صحیح از قطره چشمی بعد از عمل
لیزیک و لازک از عمل های بسیار رایج چشمی هستند که به منظور اصلاح عیوب انکساری دید انجام می شوند. پس از عمل دید فرد تا مدتی تار بوده و این مسئله کاملاً طبیعی و قابل پیش بینی است. بعد از ۲ الی ۳ هفته بینایی بیمار به روال عادی و طبیعی بر می گردد و لازم است برای بهبود زودتر و داشتن شرایط ایده آل در دوران نقاهت از یکسری قطره های چشمی استفاده شود. معمولاً ۱ تا ۲ ماه پس از عمل مصرف قطره های چشمی الزامی است. فاصله بین دو قطره چشمی ۵ دقیقه تعیین می شود. کسانی که پس از عمل می خواهند از این قطره ها استفاده کنند، باید حتماً در زمان بیداری باشد و در هنگام خواب نیازی به استفاده از قطره نخواهد بود. همچنین صبح ها پس از بیدار شدن لازم است در چشم خود قطره بچکانند. توجه داشته باشید که پس از استفاده از قطره به هیچ عنوان نباید چشم را مالش داد چون نتایج عمل را خراب می کند. در هنگام استفاده از قطره باید نهایت دقت را به کار برد تا نازل قطره چکان با چشم برخورد نداشته باشد.
اقدام ضروری در هنگام فراموشی یک دوز دارو
بسیاری از افراد در دوره درمان برایشان پیش می آید که به دلایل مختلف یک دوز از دارو را فراموش کنند، در هنگام بروز چنین مشکلی باید ادامه دوزهای باقی مانده را در فاصله زمانی مساوی تقسیم کرد و روند عادی مصرف را ادامه داد. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید دوز فراموش شده را با دوره بعدی همزمان یا حتی اگر هر دو دوز فراموش شد آن ها را در یک بازه مصرف کرد؛ زیرا اثربخشی مناسبی ندارد و می تواند به چشمان شما آسیب بزند. بنابراین فقط باید در هر ساعت دوز مناسب مصرف شود.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق ما نحوه صحیح استفاده از قطره چشمی در شرایط مختلف را ذکر کردیم تا در صورت نیاز بتوانید به درستی عمل کنید. توجه داشته باشید که قطره های چشمی و سایر داروها باید با توجه به بیماری های چشم و شرایط به وجود آمده توسط پزشک متخصص تجویز شوند. بنابراین از مصرف خودسرانه قطره های چشمی جداً خودداری کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل چشمی می توانید از مشاوره با دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی کمک بگیرید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری لازم است با شماره های درج شده در این سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.