نوروپاتی دیابتی چشم چیست

نوروپاتی دیابتی چشم چیست

نوروپاتی دیابتی چشم چیست؟

نوروپاتی به معنی ایجاد اختلال در اعصاب محیطی بدن است که در اثر عوامل مختلفی مانند بیماری دیابت به وجود می آید. نوروپاتی دیابتی یکی از عوارض مهم و آزار دهنده دیابت است که بیشتر در افرادی بروز پیدا می‌کند که به صورت طولانی مدت درگیر این بیماری هستند و در کنترل قند خون خود سهل انگاری می کنند. در این نوع نوروپاتی، اعصاب قرنیه چشم دچار آسیب می شود‌. افرادی که از سالمندان پرستاری می کنند و افراد مبتلا به دیابت لازم است با این بیماری آشنایی پیدا کنند؛ زیرا افزایش آگاهی می تواند کمک کند تا عوارض این بیماری به تعویق بیفتد. در ادامه مطلب علائم و عوامل به وجود آورنده این بیماری بیشتر مورد بررسی قرار می گیرند.

نوروپاتی دیابتی به چند نوع تقسیم بندی می شود؟

نوروپاتی دیابتی به چند نوع تقسیم بندی می شود. نوع اندام های درگیر شده در این بیماری، نوع عصب های درگیر شده در این بیماری، تعداد عصب های درگیر شده در این بیماری و علائم بروز یافته در نوروپاتی دیابتی نوع بیماری را مشخص می کند. برخی از افراد ممکن است به صورت همزمان به چندین نوع نوروپاتی مبتلا شوند.
برخی از مهم‌ترین انواع نوروپاتی دیابتی عبارتند از:
نوروپاتی منتشر حسی –حرکتی
شایع ترین نوع نوروپاتی به این نوروپاتی اختصاص دارد. در این بیماری اعصاب محیطی موجود در پا، ساق پا و دست ها دچار آسیب می شوند؛ بی حسی و کرختی در اندام ها، ایجاد حساسیت به لمس اندام، گزگز دست و پا و از بین رفتن تعادل بدن از علائم این نوروپاتی محسوب می شوند.
نوروپاتی کانونی
این نوروپاتی علائمی مانند درد ران، درد لگن و درد قفسه سینه را به وجود می آورد. نوروپاتی دیابتی چشم می تواند جزو این نوع نوروپاتی باشد و علائمی مانند دوبینی و بی حسی یک طرفه صورت را به وجود آورد.
نوروپاتی اتونوم یا خودکار
در این نوع نوروپاتی اعصاب اندام های درونی بدن دچار اختلال می شوند و علائمی مانند کاهش توان جنسی، مشکلات گوارشی، کاهش وزن و تعریق را به وجود می آورند. نوروپاتی دیابتی در چشم نیز می تواند از نوع نوروپاتی خودکار نیز باشد. علائمی مانند التهاب عصب بینایی و ایجاد مشکل در تطابق چشم در این نوروپاتی مشاهده می شود.

نوروپاتی دیابتی چشم چیست

نوروپاتی دیابتی چشم چیست

چه روش هایی برای جلوگیری از نوروپاتی دیابتی وجود دارد؟

اولین و مهم ترین قدم برای جلوگیری از نوروپاتی دیابتی شناسایی عوامل محرک و جلوگیری از آنها است. آشنایی با عوامل به وجود آورنده بیماری دیابت نیز بهترین راه برای جلوگیری از مبتلا شدن به دیابت و نوروپاتی دیابتی است.
عوامل به وجود آورنده بیماری دیابت عبارتند از:
اضافه وزن و چاقی
بالا رفتن سطح کلسترول خون
بالا رفتن فشار خون
مصرف مشروبات الکلی
مصرف بیش از حد مواد مخدر
کنترل عوامل ایجاد کننده دیابت، می ‌تواند به طور موثری از آسیب اعصاب جلوگیری کند. به عنوان مثال اگر افراد سطح فشار خون خود را در حد نرمال نگه دارند، از تخریب اعصاب جلوگیری می کنند. برخی دیگر از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از نوروپاتی دیابتی عبارتند از:
ورزش کردن
ورزش کردن خصوصاً تحت نظر پزشک می تواند به طور موثری ابتلا به نوروپاتی دیابت را به تعویق بیندازد. ورزش های استقامتی و مقاومتی هر دو روش خوبی برای جلوگیری از تخریب اعصاب محیطی هستند؛ زیرا فشار وارده روی اعصاب از این طریق کاهش پیدا می کند.
رعایت رژیم غذایی
رعایت رژیم غذایی می تواند به طور موثری قند خون را کنترل کند. مصرف سبزیجات فراوان، مصرف عرق بابا آدم، مصرف کنگر، سیر، کاهو و انواع برگ های سبز رنگ در کنترل قند و چربی خون موثر هستند. اگر مبتلایان به قند خون تحت نظر یک متخصص تغذیه باشند؛ بهتر می توانند قند خود را کنترل کنند.

این مقاله را هم بخوانید:
حفاظت از چشم در برابر فشار چشم ‌کامپیوتری

عوارض عدم درمان نوروپاتی دیابتی چشم

از آنجا که نوروپاتی دیابتی یک بیماری پیش رونده است؛ باید فرد مبتلا هر چه سریع تر تحت درمان و کنترل قرار بگیرد. در غیر اینصورت عوارض خطرناکی ممکن است دامنگیر فرد شود. نوروپاتی دیابتی قبل از اینکه چشم ها را درگیر کند با علائم دیگری بروز پیدا می کند. بی حسی و درد در اندام ها از جمله عوارض نوروپاتی هستند که به محض مشاهده شدن فرد باید تحت درمان قرار بگیرد؛ در غیر این صورت نوروپاتی، اندام های دیگر بدن مانند قلب و کلیه ها را درگیر خواهد کرد. عوارض عدم درمان نوروپاتی دیابتی چشم عبارتند از:
درگیری شبکیه
در نوروپاتی دیابتی چشم اعصاب بینایی شبکیه به مرور زمان دچار تخریب می شوند و ممکن است فرد برای همیشه بینایی خود را از دست دهد.
مرگ و میر سلول های چشم
تخریب اعصاب چشم و وارد آمدن فشار به عروق خونی چشم، به مرور زمان باعث نکروز سلول های چشم می شود که این عامل باعث تاری و ضعف دید می شود.
پارگی رگ چشم
بالا رفتن قند خون باعث آسیب دیدن رگ های خونی چشم و پارگی رگ و جدا شدگی شبکیه از چشم می شود.
راه های تشخیص نوروپاتی دیابتی چشم
برای درمان و کنترل نوروپاتی دیابتی چشم در قدم اول باید این بیماری و میزان پیشرفت آن به طور دقیق تشخیص داده شود. سپس پزشک متخصص با توجه به این پارامترها روش درمانی را مشخص می کند. برخی از مهم ترین روش های تشخیص نوروپاتی دیابتی چشم عبارتند از:
اسکن چشم
در اسکن چشم از طریق توپوگرافی هر گونه ناهنجاری و مشکل در سطح و عمق قرنیه مشخص می شود. در نوروپاتی دیابتی عصب های قرنیه دچار تخریب می شوند که میزان تخریب و اثر آنها روی قرنیه در روش عکس برداری مشخص می شود.
سونوگرافی چشم
از طریق سونوگرافی چشم می توان به صورت دقیق عروق خونی و عصب های چشم را مشاهده کرد. هر گونه آنرمال بودن عروق خونی در سونوگرافی قابل مشاهده است.
نوار عصب بینایی
در نوار عصب بینایی آسیب های عضلانی و عصبی چشم قابل مشاهده هستند.

نوروپاتی دیابتی چشم چیست

نوروپاتی دیابتی چشم چیست

مراجعه به پزشک
نوروپاتی دیابتی چشم یکی از عوارض مهم بیماری دیابت است که باعث مشکلاتی چون دوبینی، تاری دید، آسیب عصب قرنیه و آسیب سلول های نوری شبکیه می شود. نوروپاتی محیطی اگر درمان نشود عوارض زیادی چون نابینایی کامل و خونریزی شبکیه را به دنبال می آورد. از طریق راهکارهای ساده ای مانند ورزش کردن و کنترل فشار خون می توان این بیماری را کنترل کرد. برای درمان نوروپاتی دیابتی می توان به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کرد.

این مقاله را هم بخوانید:
علت آب مروارید در جوانی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *