همه چیز درباره خستگی چشم
همه چیز درباره خستگی چشم (آستنوپیا)
آیا تا به حال به دلیل خستگی شدید چشم ها دست از انجام کاری کشیده اید؟ قطعاً می توانید تصور کنید که خسته شدن چشم ها چگونه می تواند باعث کاهش کیفیت کارها و ضعف در عملکرد شما شود. سبک زندگی نامناسب و نابسامان بودن شرایط زندگی موجب شده است تا امروزه اغلب افراد زمان بیشتری را برای کار کردن اختصاص دهند و به دلیل استراحت نکردن دچار آستنوپیا یا خستگی چشم شوند.
خستگی چشم وضعیتی است که باید کنترل و درمان شود؛ زیرا در صورت تکرار این وضعیت، ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به چشم ها وارد شود. در این مطلب به توضیح همه چیز درباره خستگی چشم می پردازیم؛ تا کسانی که به دلایل متعدد دچار این وضعیت می شوند، بتوانند برای درمان آن اقدام کنند.
آستنوپیا یا خستگی چشم چیست و با چه علائمی همراه است؟
خستگی چشم وضعیتی است که باعث می شود فرد دردهای ناراحت کننده ای را بعد از باز نگه داشتن طولانی مدت چشم ها احساس کند. علت اصلی آستنوپیا استراحت ندادن و کار کشیدن بیش از حد از ماهیچه هایی است که مسئولیت کنترل کردن چشم و اجزای آن را برعهده دارند. خسته شدن چشم ها علاوه بر آزردگی و درد با علائم دیگری همراه است که برخی از آن ها عبارت هستند از:
• احساس درد در چشم و نواحی اطراف آن
• احساس گیجی و نداشتن تمرکز
• ناتوانی در باز نگه داشتن چشم ها برای زمان طولانی
• ناتوانی در دید درست
• خشکی چشم
• منقبض شدن ماهیچه های صورت
• احساس تهوع
• خارج شدن اشک از چشم
• حساس شدن به نور
• سردرد

همه چیز درباره خستگی چشم
خسته شدن چشم ها چه دلایلی دارد؟
آستنوپیا وضعیتی است که اکثر افراد حداقل برای یکبار آن را تجربه کرده اند. این وضعیت به دلیل متعددی اتفاق می افتد؛ اما بیشترین دلیل بروز آن، نداشتن سبک زندگی درست و اصولی است که در نهایت موجب آسیب جدی به چشم می شود. شایع ترین دلایل خستگی چشم به شرح زیر است:
1. استفاده از تلفن همراه در محیط های تاریک
2. مطالعه طولانی مدت
3. مطالعه در محیط هایی با نور ضعیف و کم
4. استراحت ندادن به چشم ها در حین رانندگی برای مسافت طولانی
5. استفاده نکردن از عینک آفتابی و برخورد نور به چشم
6. نگرانی و اضطراب
7. حضور طولانی مدت در محیط های خشک
8. استفاده مداوم از تلفن همراه، لپ تاپ و سایر تجهیزات هوشمند
9. خشکی چشم و پلک نزدن در هنگام انجام کارهای مختلف
علاوه بر موارد بالا؛ برخی از افراد به دلیل عیوب چشمی ممکن است دچار آستنوپیا شوند. آن دسته از افرادی که از عیوب انکساری چشم مانند نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و… رنج می برند؛ برای انجام فعالیت های مختلف مانند مطالعه کردن، نیاز به دقت و تمرکز بیشتری دارند. تلاش و دقت بیشتر چشم برای درست دیدن باعث می شود تا آن ها بیشتر از سایر افراد در معرض خستگی چشم قرار بگیرند.
تشخیص خستگی چشم چگونه امکان پذیر است؟
در صورتی که بعد از باز نگه داشتن طولانی مدت چشم ها، تمرکز و دقت اولیه خود را از دست داده اید و توانایی انجام صحیح کارهای خود را ندارید؛ دچار خستگی چشم شده اید. خستگی چشم معمولاً با استراحت دادن آن ها درمان می شود؛ اما در برخی از افراد دقت و تمرکز چشم ها با وجود استراحت دادن آن ها تسکین پیدا نمی کند.
در چنین وضعیتی با مراجعه به پزشک می توان از علت ضعف چشم و خستگی آن مطلع شد. معمولاً عیوب انکساری چشم با استراحت کردن درمان نمی شوند و بهتر است برای اصلاح آن از عینک استفاده شود. در صورتی که شدت ضعف بینایی به دلیل این عیوب شدید باشد؛ می توان از طریق انواع جراحی لیزر، برای درمان آن اقدام کرد.
راه های پیشگیری و بهبود خستگی چشم
خوشبختانه درد و کاهش دقت چشم ناشی از آستنوپیا اگر نشان دهنده یک بیماری خاص مانند میگرن یا ورم ملتحمه نباشد؛ با رعایت برخی از نکات در منزل بهبود پیدا می کند. موثرترین روش هایی که از طریق آن می توانید به درمان خستگی چشم بپردازید عبارت است از:
• استفاده از عینک های بلوکات در هنگام استفاده از تجهیزات هوشمند
• مشاهده فیلم و برنامه های تلویزیونی در محیطی با نور مطلوب
• استفاده از دستگاه رطوبت ساز برای جلوگیری از خشکی هوا
• استفاده از قطره های چشمی برای جلوگیری از خشکی چشم
• استفاده از عینک آفتابی در هنگام خروج از منزل
• استراحت دادن به چشم ها در هنگام انجام کارها
• پیروی از قانون 20_20_20 (بعد از بیست دقیقه کار کردن، به وسیله ای که در 20 فوتی یا 6 متری شما قرار دارد؛ برای مدت 20 ثانیه نگاه کنید)

همه چیز درباره خستگی چشم
مراجعه به پزشک
در مطلب بالا به شرح کامل علت خستگی چشم و روش های کنترل آن در منزل پرداختیم. دانستیم که با انجام کارهایی چون مدیریت زمان استفاده از تلفن همراه و مطالعه، تنظیم نور اتاق، استفاده از عینک مطالعه، استفاده از عینک آفتابی، پیروی از قانون 20_20_20 و…می توان از خستگی چشم و عوارض ناشی از آن جلوگیری کرد. لازم است به این نکته توجه داشته باشید که خستگی مداوم چشم که با استراحت و پیروی از سبک زندگی درست درمان نشود؛ ممکن است نشانه بیماری های دیگری مانند عیوب انکساری چشم، ورم ملتحمه، میگرن، تنش و… باشد. به همین جهت پیشنهاد می شود برای بررسی علت خستگی چشم همیشگی به مطب چشم پزشک مراجعه شود. اگر به دنبال چشم پزشکی حاذق و توانمند هستید؛ می توانید به مطب دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم مراجعه کنید. برای تعیین وقت می توانید به شماره های درج شده در آدرس اینترنتی دکتر پورمازار مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.