ویژگی های لنز تماسی نامرئی
ویژگی های لنز تماسی نامرئی
امروزه افراد بسیاری در سراسر دنیا از لنز تماسی نامرئی که جایگزین مناسبی برای عینک طبی محسوب می شود استفاده می کنند. این لنزها در انواع مختلفی هستند و در بهبود عیوب انکساری چشم تاثیر مطلوبی دارند. تشخیص اینکه یک فرد باید از چه نوع لنزی استفاده کند بر عهده پزشک متخصص چشم است. در این مقاله قصد داریم به بررسی ویژگی های لنز تماسی نامرئی بپردازیم.
ویژگی های لنز تماسی نامرئی
لنز تماسی به صفحه پلاستیکی منحنی و شفافی گفته می شود که به شکل دایره است و روی قرنیه چشم قرار می گیرد. لنز تماسی بسیار نازک است و روی لایه اشکی که قرنیه را می پوشاند شناور می شود. امکان دارد پزشک متخصص چشم برای درمان یا کنترل برخی از بیماری های چشمی استفاده از نوع خاصی از لنز را برای بیمار خود تجویز کند. تعیین لنز مناسب بعد از انجام توپوگرافی قرنیه و مشخص کردن پستی و بلندی های قرنیه توسط چشم پزشک انجام می شود. گاهی نیز ممکن است لازم باشد لنزهای مختلفی آزمایش شوند تا نهایتاً لنز مناسبی برای بیمار انتخاب شود.

ویژگی های لنز تماسی نامرئی
انواع لنزهای تماسی
برای هر نوع بیماری چشمی لنزهای گوناگونی وجود دارند که می توان از آن ها استفاده کرد. به طور کلی لنزهای تماسی با توجه به جنس، انعطاف پذیری و مدت ماندگاری به انواع مختلفی تقسیم می شوند:
• لنزهای سخت
لنزهای تماسی سخت همان طور که از اسم شان پیدا است جنس مقاوم تری دارند و قابل تا شدن نیستند. این نوع لنزها از دو جنس PMMA و RGP ساخته می شوند. لنزهای RGP قابلیت نفوذپذیری در برابر گاز اکسیژن را دارند و مانع از رسیدن اکسیژن به قرنیه نمی شوند. لنزهای تماسی RGP از لحاظ سازگاری با قرنیه نسبت به سایر انواع لنز تماسی نامرئی، بهتر هستند و رطوبت پذیری بالایی نیز دارند. البته استفاده از این نوع لنز تماسی به دلیل سفت بودن و انعطاف پذیر نبودن ممکن است برای برخی بیماران ناخوشایند باشد اما جهت بهبود بیماری های خاصی مثل آستیگماتیسم یا قوز قرنیه بهترین گزینه محسوب می شوند.
• لنزهای نرم
لنزهای نرم قابلیت انعطاف بیشتری داشته و به سادگی تا می شوند؛ از همین رو استفاده از آن ها راحت تر بوده و بیمار را با مشکل مواجه نمی کنند. اغلب انواع لنزهای موجود در بازار از جنس نرم هستند.
• لنز یکبار مصرف
لنزهای یکبار مصرف جنس نرمی دارند و بسیار راحت هستند. این نوع لنز را می توان هر روز صبح روی قرنیه گذاشت و شب آن را از چشم خارج کرد. بهتر است لنز یکبار مصرف در طول شب روی چشم نماند چرا که سبب کاهش طول عمر لنز می شود. لنزهای یکبار مصرف نسبت به انواع دیگر لنزها قیمت بیشتری دارند اما ایجاد حساسیت نمی کنند و ممکن است رنگ های مختلفی هم داشته باشند. لنز یکبار مصرف از یک هفته تا یک ماه قابل نگهداری است و پس از آن باید دور ریخته شود.
• لنزهای شبانه روزی
این نوع لنز قابلیت این را دارد که در طول شب نیز روی چشم فرد باقی بماند و نیازی نیست شب ها آن را از چشم خارج کنید. البته درآوردن لنز برای ضدعفونی کردن حداقل یک بار در هفته الزامی است. استفاده از لنزهای طولانی مدت خطر عفونت قرنیه را افزایش می دهد. به همین دلیل توصیه می شود جز در موارد ضروری از آن ها استفاده نکنید.
• لنز بانداژ
لنزهای بانداژ کاربرد درمانی دارند و معمولاً پس از انجام عمل جراحی یا وارد شدن آسیب به قرنیه، توسط چشم پزشک تجویز می شوند تا با قرار گرفتن روی قرنیه، به ترمیم زخم و پوشاندن سطح قرنیه کمک کند. لنزهای بانداژ توانایی نگهداری اکسیژن و آب در بافت خود را به مدت طولانی دارند و همانند پانسمانی برای محافظت از قرنیه عمل می کنند.
• لنزهای توریک
معمولاً از این نوع لنزها برای بهبود آستیگماتیسم استفاده می شود و به نوعی همانند لنزهای سخت RGP عمل می کنند. البته لنزهای توریک نسبت به لنزهای RGP قیمت بیشتر و عملکرد محدودتری دارند.
کاربردهای لنز تماسی نامرئی
پزشک متخصص چشم ممکن است برای اصلاح بیماری های چشمی مختلفی مثل دور بینی، نزدیک بینی، آستیگماتیسم و قوز قرنیه انواع خاصی از لنز تماسی نامرئی را برای بیمار تجویز کند. این لنزها با اصلاح شکل قرنیه، به بهبود بینایی کمک می کنند و به تدریج عیوب انکساری را برطرف می کنند.
چه کسانی نباید از لنز تماسی استفاده کنند؟
درست است که لنزها یک جایگزین بی دردسر برای عینک هستند اما باید به این نکته توجه داشت که امکان دارد برای برخی از بیماران به خاطر شرایط خاص، بهتر باشد که از لنز استفاده نکنند. به عنوان مثال کسانی که چشم های حساس دارند و مکرراً دچار عفونت یا حساسیت چشمی می شوند نباید لنز تماسی به کار ببرند. همچنین برای افرادی که به جهت شغل خود در محیط آلوده و در مجاورت ذرات خارجی قرار می گیرند، تمیز نگه داشتن لنز کار سختی بوده و پیشنهاد نمی شود.

ویژگی های لنز تماسی نامرئی
عوارض استفاده از لنز تماسی نامرئی
بیمارانی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند باید نهایت نظافت و پاکیزگی را در نگهداری از لنزهای خود به خرج دهند. استفاده از لنزهایی که تمیز و ضدعفونی نشده اند خطر ابتلا به عفونت های چشمی را تا چندین برابر افزایش می دهد. همچنین باید از خرید خودسرانه لنزهای تماسی خودداری کنید چرا که به کار بردن لنزهای نامتناسب با چشم می تواند سبب خراشیدگی یا آسیب به قرنیه شود. علاوه بر این تناسب لنز با چشم باید به طور منظم توسط چشم پزشک ارزیابی شود تا درصورت نیاز نسبت به تعویض نوع یا اندازه لنز اقدام کنید.
مراجعه به پزشک
برای اینکه بتوانید از لنز تماسی نامرئی متناسب با نوع بیماری چشمی خود استفاده کنید، لازم است چشم پزشک با استفاده از ابزارهای خاص بهترین لنز تماسی را برای شما تجویز کند. دقت داشته باشید که استفاده از لنز تماسی نامناسب یا نامرغوب نه تنها تاثیری بر بهبود بینایی نخواهد داشت، بلکه ممکن است منجر به تشدید بیماری چشمی شما و حتی عفونت های قرنیه شود. بنابراین پیش از اقدام به تهیه لنز، توسط یک چشم پزشک ماهر و با تجربه، دکتر پومازار، جراح و متخصص بیماری چشمی معاینه شوید و راهنمایی های لازم را از او دریافت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.