انواع نابینایی

انواع نابینایی

انواع نابینایی

تمامی روش های درمانی که یک چشم پزشک برای مراقبت از چشم و کنترل بیماری های مختلف به کار می بندد، دارای یک هدف مشترک هستند. این هدف، حفظ قدرت بینایی شفاف و واضح در بیماران مختلف است. نابینایی به دلایل متعدد و در انواع مختلف ایجاد می شود که فوریت در کنترل و درمان به موقع آن می تواند احتمال وقوع آن را کمتر و کمتر کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع نابینایی و همچنین مهم ترین دلایل نابینایی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه تشخیص و روش های درمان و پیشگیری از نابینایی تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

نابینایی چیست؟

به وضعیتی که در آن، فرد درک و قدرت حس بینایی خود را از دست بدهد، کوری یا نابینایی نامیده می شود. به بیانی دیگر فرد نابینا، توانایی دیدن اجسام محیط اطراف خود را ندارد و قدرت تمیز دادن بین نور و تاریکی را از دست می دهد. نابینایی احتمال دارد در یک یا در هر دو چشم بنا به دلایل بسیار متعدد اتفاق بیافتد. امروزه به افت شدید و کاهش بسیار زیاد بینایی و قدرت دید نیز نابینایی گفته می شود. با بررسی دلایل ابتلا به نابینایی می توان مانع پیشرفت این دلایل و بیماری ها و در نتیجه نابینایی بیمار شد. تاری دید، ترشحات زیاد و دو بینی از علائم اولیه نابینایی محسوب می شوند.

انواع نابینایی

انواع نابینایی

مهم ترین دلایل نابینایی

با توجه به این که شرایط اجتماعی و جغرافیایی در بروز مشکلات نابینایی تاثیرگذار هستند، دلایل متعدد منجر به نابینایی می شوند. هر یک از این دلایل به انوع بیماری و زیر شاخه های دیگری دسته بندی می شوند. در این بخش از مطلب به بررسی مهم ترین دلایل نابینایی خواهیم پرداخت.

  • فیزیولوژیکی

دلایل فیزیولوژیکی نابینایی همان بیماری های مادرزادی یا اکتسابی هستند که از بدو تولد یا بعدها در دوران بزرگسالی بروز پیدا می کنند. هر یک از این بیماری ها، تاثیرهای متفاوتی در لایه ها و اجزای داخلی چشم بر جای می گذارند. از جمله این بیماری ها عبارتند از:
رتینوپاتی دیابتی
جداشدگی شبکیه
بیماری های ژنتیکی شبکیه
آب مروارید
تراخم
جذام

  • عصبی
این مقاله را هم بخوانید:
علائمی که نشان می دهد برای رانندگی به عینک نیاز دارید

برخی از بیماری های عصبی تاثیر مستقیم روی چشم ها و میدان بینایی دارند. به طوری که استرس، ترس، نگرانی و افسردگی منجر به کاهش بینایی می شود. همچنین افرادی که به بیماری های عصبی مانند ام اس مبتلا هستند بیشتر در معرض خطر نابینایی قرار دارند. پزشکان متخصص چشم یا مغز و اعصاب می توانند با روش های درمانی مناسب باعث کاهش علائم این بیماری ها شوند.

  • حادثه مستقیم

تروما یا وارد شدن ضربه به چشم طی حادثه ای مستقیم از دیگر دلایل نابینایی محسوب می شود. برخی از افراد به دلیل وقوع حوادثی مانند تصادف، وارد شدن جسم تیز یا سخت مانند ساچمه به چشم، بینایی خود را برای همیشه از دست می دهند.

انواع نابینایی

انواع نابینایی از طریق دو مسیر انتقال جهش ژنتیکی و به شکل اکتسابی در افراد ظاهر می شود. برای جلوگیری از انتقال ژن ها جهش یافته توصیه می شود قبل از تصمیم به بارداری اقدام به انجام تمامی آزمایش های ژنتیکی کنند. در ادامه به بررسی انواع نابینایی می پردازیم.

  • شب کوری

شب کوری اختلالی است که در آن، فرد به هنگام قرار گرفتن در محیط هایی با نور کم دچار مشکل در دید واضح می شود. اختلال دید در تاریکی شب یکی از مشکلات مهم این گروه از افراد است که به نام بیماری شب کوری شناخته شده است. شب کوری به دو دلیل ژنتیکی یا اکتسابی در فرد به وجود می آید.

  • کوررنگی

به اختلال شناسایی رنگ ها، بیماری کوررنگی گفته می شود. این بیماری در اغلب موارد با عوامل وراثتی ایجاد می شود و در بین مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان دارد. افراد ابتلا به کوررنگی توانایی تشخیص رنگ واقعی برخی از رنگ ها به ویژه رنگ های سبز، قرمز و آبی را ندارند.

  • برف کوری
این مقاله را هم بخوانید:
دلایل خارش چشم

یکی دیگر از مواقعی که فرد دچار نابینایی لحظه ای می شود، قرار گرفتن در معرض مقداری بسیار زیادی از نور ماوراء بنفش است. با تابیدن اشعه های مضر نور ماوراء بنفش، سلول های سطح قرنیه چشم به شکل ناگهانی و موقتی به شدت متورم می شوند. در برف کوری موقتی، فرد توانایی دیدن اشیا و محیط اطراف خود را برای چند لحظه یا چند دقیقه از دست می دهد.

عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به نابینایی

مراقبت های صحیح و دقیق بهداشتی می تواند انسان را از هر خطر احتمال در امان نگه دارد. در کشورهای جهان سوم به دلیل دسترسی مشکل به این مراقبت ها، مشکلات مختلفی اعم از مشکلات نابینایی نیز ایجاد می شود. عوامل مختلفی هستند که می توانند احتمال خطر ابتلا به انواع نابینایی را افزایش دهند؛ از جمله این عوامل عبارتند از:
• افزایش سن
• ضعیف بودن مراقبت قبل از زایمان
• تجربه زایمان زودرس
• داشتن برنامه غذایی ناسالم
• استفاده کرن از عینک های غیر استاندارد و غیر طبی در محیط کار
• کشیدن سیگار و دخانیات
• مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی
• نداشتن بهداشت فردی و محیطی
• داشتن سابقه نابینایی در بین اعضای نزدیک خانواده
• ابتلا به انواع بیماری های چشمی و تاخیر در کنترل و درمان این بیماری ها
• ابتلا به بیماری های جدی مانند دیابت، فشار خون و بیماری های مغزی، قلبی و عروقی

نحوه تشخیص نابینایی

بیمار با مشاهده اولین علائم غیر عادی در بینایی به پزشک متخصص چشم مراجعه می کند. پزشک با گرفتن شرح حال بیمار و پرسش هایی پیرامون ابتلا به بیماری های خاص، اقدام به انجام معاینات اولیه می کند. در ادامه معاینات، برای بررسی های دقیق تر از تست های آزمایشگاهی استفاده می کند. از جمله این تست ها عبارتند از:
اندازه گیری حدت بینایی
تست میدان دید
بررسی سوابق پزشکی ژنتیکی با انجام آزمایش خون

انواع نابینایی

انواع نابینایی

نحوه درمان و پیشگیری از نابینایی

در برخی موارد با رعایت چندین نکات ایمنی و ساده می توان از بروز مشکلات جدی مانند نابینایی دائمی یا موقتی جلوگیری کرد. در این بخش از مطلب به روش های درمان و پیشگیری از نابینایی اشاره کوتاهی خواهیم داشت.
• استفاده از عینک های طبی و استاندارد
• استفاده از لنزهای تماسی مورد تجویز پزشک
• مصرف داروها و قطره ها در صورت وجود عفونت چشمی
• انجام عمل جراحی در مواقعی همچون ابتلا به آب مروارید
• انجام پیوند قرنیه در صورت بروز زخم قرنیه

این مقاله را هم بخوانید:
آیا با بیماری چشم صورتی آشنایی دارید؟

 

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع نابینایی و دلایل ابتلابه آن پرداخته شد. علل فیزیولوژیکی، عصبی و وارد شده ضربه مستقیم از مهم ترین دلایل نابینایی هستند. انواع نابینایی را می توان در سه گروه شب کوری، برف کوری و کوررنگی دسته بندی کرد. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و پیشگیری از نابینایی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *