بلفارواسپاسم یا اسپاسم پلک چیست؟
بلفارواسپاسم یا اسپاسم پلک که تحت عناوین دیگری چون حرکت غیر ارادی چشم، پرش پلک، تیک پلک و غیره شناخته میشود؛ یکی از مشکلات مربوط به چشم است که در زنان میانسال بیش از سایر افراد شیوع دارد. ممکن است این عارضه پس از چند روز به خودی خود برطرف شود اما گاهی اوقات این مشکل به صورت طولانی مدت بروز پیدا میکند. این عارضه میتواند به صورت هم زمان پلک بالایی و پایینی فرد را درگیر کند؛ یا در یکی از پلکهای بالا یا پایین بروز پیدا کند. در موارد شدید و در مواردی که این عارضه به مدت طولانی رخ میدهد؛ بهتر است به یک متخصص چشم یا مغز مراجعه شود. در ادامه مطلب در خصوص علتها و راههای پیشگیری و درمان این بیماری مطالبی ارائه میشود.
علت های بلفارواسپاسم چیست؟
بلفارواسپاسم که نوعی دیستونی است ممکن است در یک یا تعدادی از عضلات دور پلک رخ دهد. در واقع عضلات دور پلک به صورت کنترل نشده و غیر ارادی مکرراً منقبض میشوند که علت این انقباض میتواند به عوامل زیادی وابسته باشد. برخی از مهمترین علت های بلفارواسپاسم عبارتند از:
اختلالات سیستم عصبی
در مغز عقدههایی با نام عقدههای قاعدهای وجود دارد که مسئول تنظیم وضعیت بدن و کنترل حرکت هستند. در صورتی که هستههای قاعدهای به دلایلی که بعضی از آنها ناشناخته است؛ دچار اختلال در عملکرد شوند؛ مشکلاتی مانند اسپاسم پلک را به وجود میآورند.
عوارض دارویی
مصرف برخی از داروها مانند داروهای مربوط به اختلالات سیستم عصبی مثل داروهای درمان پارکینسون، میتواند باعث پرش پلک شود.
مشکلات چشمی
برخی از عارضههای چشمی میتواند به عنوان یک عامل محرک در شروع اسپاسم پلک نقش ایفا کنند؛ به عنوان مثال عارضههایی مانند خشکی چشم، سندروم بینایی کامپیوتر، بلفاریت، حساسیتهای فصلی و تحریک قرنیه و ملتحمه میتواند در ایجاد این مشکل مؤثر باشند.
سایر عوامل احتمالی اسپاسم پلک عبارتند از:
- خستگی چشم
- مصرف بیش از حد نوشیدنیهای کافئین دار
- استرس و فشارهای روانی
- عوامل ژنتیکی
- ضعف بدنی
- بی خوابی
عوامل ذکر شده تنها بخشی از عواملی هستند که تابهحال محققان به آنها پی بردهاند. گاهی اوقات اسپاسم پلک به صورت ناگهانی بروز پیدا میکند که علت آن ناشناخته باقی میماند.

بلفارواسپاسم یا اسپاسم پلک چیست؟
راه های پیشگیری و مراقبت از بلفارواسپاسم
با انجام راهکارهای نسبتاً سادهای میتوان تا حدود زیادی از بروز این عارضه جلوگیری کرد. با شناخت و آگاهی از علتهای این نوع تیک میتوان به راههای پیشگیری پی برد. فقط گاهی اوقات که علت بیماری ناشناخته است یا بیماری در اثر اختلالات عصبی غیر قابل پیش بینی به وجود میآید؛ نمیتوان به طور دقیق از عارضه پیشگیری کرد. بهعنوانمثال گاهی اوقات فلج عصب ۷ صورت موجب این عارضه میشود؛ در اکثر مواقع این فلج به صورت ناگهانی و بدون علت مشخص رخ میدهد. همین امر موجب میشود که گاهی اوقات نتوان از این عارضه پیشگیری کرد.
برخی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از بلفارواسپاسم عبارتند از:
- خواب کافی
- اجتناب از فشارهای روانی و استرس
- استراحت دادن به چشمها بعد از هر بیست دقیقه کار با کامپیوتر به مدت ۳۰ ثانیه
- استفاده از عینکهای آنتی رفلکس در هنگام کار با کامپیوتر و موبایل
- مصرف به اندازه نوشیدنیهای کافئین دار
- درمان به موقع خشکی چشم
- قرار نگرفتن در معرض آلرژن ها
- مصرف انواع ویتامینها و پتاسیم
- درمان به موقع و زود هنگام بیماریهای ویروسی و عفونی
راه های درمان بلفارواسپاسم چیست؟
اگر افراد به مدت طولانی دچار حرکات غیر ارادی پلک چشم شدند باید سریعاً به چشم پزشک مراجعه کنند. این افراد ممکن است در باز نگه داشتن چشم دچار مشکل شوند و به نور حساسیت پیدا کنند. گاهی اوقات افراد ممکن است؛ اشیا را به صورت تار مشاهده کنند. البته این مشکلات در اسپاسمهای شدید رخ میدهد. رایجترین روشها برای درمان بلفارواسپاسم عبارتند از:
دارو درمانی
متخصص چشم پزشک ممکن است برای افراد مبتلا به این عارضه داروهایی را تجویز کند. داروها ممکن است اثر طولانی مدت نداشته باشند و بعد از قطع دارو فرد مجدداً به اسپاسم مبتلا شود. همچنین این داروها ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند؛ اما برای بهبود موقت بیماری و تا زمانی که روشهای درمانی دیگر تأثیر خود را بگذارند؛ پزشک از دارو درمانی استفاده میکند. داروهایی مانند والیوم، لیورسال و تگرتول جزو این داروها هستند.
روش های تزریقی
روشهای تزریقی جزو بهترین روشهای درمانی هستند و نسبت به درمان دارویی در اولویت قرار میگیرند. در روشهای تزریقی ممکن است پزشک بوتاکس یا نورومدولاتور را تزریق کند. بوتاکس باعث فلج موقت عضلات منقبض شونده پلک میشود و از آزاد شدن استیل کولین جلوگیری میکند؛ در نتیجه تیک از بین میرود.
درمان های حمایتی
گاهی اوقات بلفارواسپاسم ریشه روانی دارد که به کمک روانپزشک و روان شناس این مشکل قابل درمان است. روان درمانگرها با استفاده از تکنیکهای خاصی به بیمار کمک میکنند تا این مشکل را حل کند. تمرینات مربوط به افزایش تمرکز، یوگا و تنفس شکمی، راهکارهای رفع استرس و اضطراب میتواند به طور قابل توجهی این مشکل را برطرف کند.
در صورتی که هیچ یک از روشهای درمانی ذکر شده اثرگذار نباشند؛ چشم پزشک ممکن است از روش جراحی برای درمان این عارضه کمک بگیرد در جراحی بخشی از عضلهای که مسئول بستن پلک است؛ برداشته میشود.

بلفارواسپاسم یا اسپاسم پلک چیست؟
مراجعه به پزشک
بلفارواسپاسم یا اسپاسم شدید پلک یکی از مشکلات تقریباً نادر است که در آن به صورت غیر ارادی چشمها بسته میشود و عضلات پلک مکرراً منقبض میشوند. عواملی مانند اختلالات سیستم عصبی، فشار روانی، بیماری پارکینسون، مشکلات چشم مانند خشکی چشم باعث ایجاد این عارضه میشوند. در موارد شدید این تیک با تورم پلک، قرمزی چشم و ترشح چشم همراه است. از طریق تزریق بوتاکس و روشهای جراحی میتوان عارضه را درمان کرد. برای درمان این عارضه میتوانید به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم مراجعه کنید. توجه داشته باشید که هرگونه تأخیر در مراجعه به پزشک در صورت مشاهده هرگونه ناراحتی در ناحیه چشم میتواند عوارض جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.