درمان انسداد مجرای اشکی در نوزادان
درمان انسداد مجرای اشکی در نوزادان
مجرای اشکی، یک کانال اضطراری برای خروج مایعات چشم است. معمولاً آبی که سطح چشم را خیس نگه می دارد، از این مجرا خارج می شود. انسداد مجرای اشکی در نوزادان، موجب تجمع اشک در چشم شده و از خروج آن ها جلوگیری می کند که موجب اشک آلود شدن، خیس شدن و در نهایت ملتهب شدن چشم می شود. یکی از دلایل اصلی انسداد مجرای اشکی در نوزادان، رشد نکردن مجرای اشکی آن ها هنگام تولد است. در حال حاضر حدود یک سوم نوزادان به این بیماری مبتلا هستند. خوشبختانه، این مشکل، به راحتی قابل درمان است. 90 درصد نوزادان مبتلا به انسداد مجرای اشکی، تا سن یک سالگی با روش های ساده و گاهی اوقات به خودی خود، درمان می شوند. در این مقاله می خواهیم بیشتر با روش های درمان انسداد مجرای اشکی در نوزادان آشنا شویم.
علل انسداد مجرای اشکی
تعداد زیادی از نوزدان هنگام تولد با مجرای اشکی بسته متولد می شوند که به این حالت، انسداد مجرای اشکی مادرزادی می گویند. گاهی اوقات باریک بودن بیش از حد مجرای اشکی یا وجود شبکه بافتی در مجرا، مانع از خروج اشک به صورت عادی می شود. خوشبختانه این مشکل تا قبل از 1 سالگی برطرف می شود.
انسداد مجرای اشکی در کودکان هم رخ می دهد. اما آمار آن نسبت به نوزادان بسیار کمتر است. یکی از دلایل انسداد مجرای اشکی در کودکان، وجود پلیپ بینی است. پلیپ بینی به توده بافتی می گویند که در انتهای مجرای اشکی و بینی رشد می کند. گاهی اوقات انسداد مجرای اشکی در نوزادان، به دلیل وجود کیست یا تومور در بینی ایجاد می شود که این مورد در بین نوزادان به ندرت اتفاق می افتد.
همچنین ضربه خوردن چشم و بریده شدن مجرای اشکی هم می تواند یکی از دلایل انسداد مجرای اشکی و بروز اختلال در آن شود. این مشکل از طریق جراحی های ترمیمی قابل درمان است.

درمان انسداد مجرای اشکی در نوزادان
علائم انسداد مجرای اشکی در نوزدان
انسداد اشکی در نوزدان معمولاً همان روزهای اول تولد، توسط معاینات پزشکی قابل تشخیص است. معمولاً نشانه های انسداد مجرای اشکی در یکی از چشم ها ایجاد می شود. علائم انسداد مجرای اشکی در نوزادان عبارتند از:
• چشم نوزاد مبتلا به این بیماری، دائما اشک آلود است که گاهی هم از چشم سرازیر می شوند.
• وجود جرم سفید یا زرد رنگ در گوشه چشم، که موجب چسبیدن پلک ها می شود.
• قرمزی و تورم در اطراف چشم نوزاد، که ممکن است به دلیل عفونت سیستم تخلیه اشک ایجاد شود. عفونت شدید می تواند مشکلاتی از قبیل تب، درد، قرمزی چشم و تجمع چرک و مخاط در چشم را ایجاد کند.
به طور کلی این علائم در نوزادانی که به انسداد مجرای اشکی مبتلا هستند، بین چند روز تا چند هفته اول تولد دیده می شود. مبتلا شدن نوزاد به بیماری های عفونی مانند سرماخوردگی یا سینوزیت، موجب وخیم تر شدن علائم انسداد مجرای اشکی خواهد شد.
عوارض انسداد مجرای اشکی
همان طور که پیش تر بیان شد، انسداد مجرای اشکی موجب خیس بودن مداوم چشم نوزاد می شود که در نتیجه، ملتهب شدن پلک چشم را به همراه خواهد داشت. یکی از عوارض انسداد مجرای اشکی در نوزادان، صورتی شدن چشم است که در این مورد، نیازی به درمان نیست. گاهی اوقات چشم ها بر اثر رطوبت زیاد ممکن است دچار عفونت و قرمزی شدید شود، در این صورت بهتر است سریعا به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. پزشک برای درمان آن قطره یا پماد آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
گاهی اوقات، نادیده گرفتن این بیماری و درمان نکردن آن، موجب عفونت و متورم شدن مجرای اشکی خواهد شد که البته احتمال بروز آن بسیار کم است.
تشخیص مسدود شدن مجرای اشکی نوزادان
با مراجعه به پزشک و بیان شرح حال نوزاد می توانید به پزشک در تشخیص عفونت مجرای اشکی کمک کنید. پزشک متخصص با معاینه فیزیکی چشم نوزاد، میزان ریزش اشک را اندازه گرفته و از طبیعی بودن یا غیر طبیعی بودن آن مطمئن می شود. همچنین برای تشخیص انسداد مجرای اشکی، روش ها و تست های مختلف دیگری هم وجود دارند که توسط پزشکان انجام می شوند.
درمان انسداد مجرای اشکی نوزاد
انسداد مجرای اشکی نوزادان، یک مشکل مادرزادی است که از بدو تولد ایجاد می شود. این بیماری در برخی از بیماران، به صورت خود به خود تا قبل از 1 سالگی برطرف می شود و نیازی به درمان نیست. اما گاهی اوقات این مشکل برطرف نشده و نیاز به درمان دارد.
برای درمان انسداد مجرای اشکی روش های مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
- قطره چشمی
یکی از روش های درمان انسداد مجرای اشکی، استفاده از پماد یا قطره چشمی است. لازم به ذکر است که این دارو برای درمان انسداد مجاری اشکی نیست بلکه برای برطرف کردن عفونت چشم تجویز می شود.
- کمپرس گرم
استفاده از کمپرس گرم می تواند به خروج اشک از مجاری اشکی و راحتی چشم کودک کمک کند. برای این کار باید هر چند ساعت یکبار، پارچه یا حوله را با آب گرم خیس کرده و روی چشم کودک قرار دهید. سپس آن ها را تمیز کنید.
- ماساژ چشم
یکی از روش های درمان انسداد مجاری اشکی، ماساژ چشم است. معمولاً پزشک توصیه می کند که روزی چند بار چشم کودک را ماساژ دهید. ماساژ چشم باید طوری باشد که به غدد اشکی فشار بیاید تا با تولید اشک، مخاطی که موجب انسداد مجاری شده است را برطرف کند.
سایر روش های درمان انسداد مجرای اشکی در نوزدان عبارتند از:
• اتساع، سونداژ و تزریق مایع
• کارگذاری لوله در مجرای اشکی
• اتساع مجاری با بالون

درمان انسداد مجرای اشکی در نوزادان
پیشگیری
دلیل اصلی انسداد مجرای اشکی در نوزادان، وجود مخاط در مجاری است که هنگام تولد باز نمی شوند. این مشکل کاملاً مادرزادی است و روش یا راه حل مناسبی برای پیشگیری از آن وجود ندارد.
مراجعه به پزشک
انسداد مجرای اشکی در نوزادان یکی از مشکلات مادرزادی است که بر اثر تجمع مخاط در مجاری به وجود می آید. خوشبختانه 95 درصد از مبتلایان به این بیماری، تا قبل از 1 سالگی درمان می شوند. برای درمان انسداد مجاری اشکی نوزاد خود می توانید به دکتر پورمازار متخصص و جراح چشم مراجعه کنید و مشکل نوزاد خود را به طور کامل برطرف کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.