درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه
درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه
چشم از بخش ها و لایه های متعددی تشکیل یافته است. ایجاد بیماری یا وارد شدن آسیب در هر یک از این لایه ها می تواند علائم و عوارض دردناکی به همراه داشته باشد. یکی از بخش های مهم چشم قرنیه نام دارد که تحت بیماری های مختلفی مانند بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه قرار می گیرد. درمان التهاب قرنیه باید در سریع ترین زمان انجام شود تا آسیب های جدی به چشم وارد نشود. در این مقاله قصد داریم به درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه بپردازیم. برای آشنایی بیشتر پیرامون روش های جلوگیری از التهاب قرنیه تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه چیست؟
به بیرونی ترین لایه شفاف که از چشم محافظت می کند، قرنیه گفته می شود. قرنیه به همراه بخش سفیدی چشم که صلبیه نام دارد، از چشم در برابر میکروب ها، کثیفی ها و… مراقبت می کند و همچنین باعث فیلتر بخشی از اشعه مضر ماورا بنفش می شود. با بروز بیماری کراتیت، بخش شفاف و گنبدی شکل چشم دچار التهاب و تورم می شود. نسبت به نوع بیماری و همچنین میزان التهابی که در قرنیه به وجود می آید، علائم ناشی از آن می توانند خفیف تا شدید باشند. بیماری کراتیت می تواند مسری باشد و با تماس دست آلوده انتقال پیدا کند.
انواع بیماری کراتیت چشمی
بیماری کراتیت در دو نوع عفونی و غیر عفونی بروز پیدا می کند. به بیانی دیگر، التهاب قرنیه می تواند ناشی از عفونت یا سایر آسیب ها و بیماری های چشمی باشد. هر یک از انواع بیماری کراتیت نیاز به روش درمانی به خصوصی دارد. در این بخش از مطلب به بررسی کوتاهی از انواع بیماری کراتیت چشمی می پردازیم.
-
کراتیت عفونی
اغلب، بیماری کراتیت از نوع عفونی است که در اثر آلوده شده چشم به ویروس، باکتری، قارچ یا انگل به وجود می آید. این آلودگی های می توانند از طریق بیماری، جراحت یا تماس چشم با اجسام آلوده گسترش پیدا کنند و در نهایت باعث التهاب قرنیه شوند. در برخی موارد شدت عفونت و التهاب قرنیه بسیار شدید عنوان می شود.
-
کراتیت غیر عفونی
برخی از آسیب ها، بیماری های چشمی و همچنین جراحی های چشمی منجر به تورم و التهاب قرنیه می شوند بدون آن که هیچ ذره عفونتی در چشم وجود داشته باشد. زخم جراحی، آفتاب سوختگی، ضعیف یا بیش از اندازه فعال شدن سیستم ایمنی، کمبود ویتامین و ایجاد خراش از رایج ترین نمونه های کراتیت غیر عفونی هستند.
علائم ناشی از بیماری کراتیت
متورم و ملتهب شدن قرنیه خود علامتی برای ابتلا بودن به بیماری کراتیت است. باید خاطر نشان شد، بسته به میزان التهاب قرنیه، علائم دیگری نیز در چشم ظاهر می شوند. با شدیدتر شدن این علائم مراجعه بیمار به پزشک متخصص ضروری است. از جمله علائم ناشی از بیماری کراتیت عبارتند از:
احساس درد، سوزش و خارش چشم
قرمز شدن چشم
تار شدن دید و اختلال در بینایی طبیعی
توانایی نداشتن در باز کردن کامل چشم
حساسیت داشتن به نور
ریزش اشک از چشم
خارج شدن ترشحات رنگی از چشم
دلایل ابتلا به بیماری کراتیت
بیماری کراتیت نمی تواند به خودی خود ایجاد شود، به طور حتم دلیل یا دلایلی باعث به وجود آمدن التهاب قرنیه می شوند. این دلایل در گروه های مختلف دسته بندی می شوند. در ادامه به مهم ترین دلایل ابتلا به بیماری کراتیت اشاره خواهیم داشت.
• استفاده غیر اصولی از لنزهای تماسی مانند با لنز خوابیدن، با لنز شنا کردن و…
• کاهش یافتن توانایی سیستم ایمنی بدن به دلیل مصرف برخی از داروها یا ابتلا به برخی از بیماری ها
• استفاده از قطره های کورتیکواستروئیدی برای درمان برخی از بیماری های چشمی
• وارد شدن زخم و جراحی به قرنیه چشم
• تماس چشم با هوا یا آب آلوده
• ابتلا به بیماری هایی مانند آنفولانزا، زونا و…
بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه چه عوارضی به همراه دارد؟
عفونی شدن هر بخش از بدن و پیگیری نکردن برای درمان آن می تواند عوارض و مشکلات جدی به دنبال داشته باشد. به دلیل حساس بودن چشم، التهاب قرنیه ناشی از عفونت چشم، خطرات ویژه خود را خواهد داشت. در برخی موارد عفونت چشم به شدت پیشرفت می کند و عوارض خطرناکی به وجود می آورد؛ از جمله این عوارض عبارتند از:
محدود شدن بینایی به دلیل ایجاد زخم دائمی
ایجاد زخم های باز روی چشم
افزایش فشار داخلی چشم
نیاز به انجام جراحی پیوند قرنیه
نیاز به برداشتن چشم
از دست دادن بینایی
نحوه تشخیص کراتیت یا التهاب قرنیه
با مشاهده هر نوع علائم غیر عادی باید بیمار به متخصص چشم مراجعه داشته باشد. پزشک بعد از گرفتن شرح حال بیمار، شروع به انجام معاینات اولیه و تخصصی چشم می کند. برای مشاهده کامل قرنیه باید بیمار چشمان خود را به طور کامل باز نگه دارد. استفاده از اسلیت لامپ از مهم ترین ابزارهای معاینه چشم است که می توان با بزرگنمایی بیشتر، ساختارهای داخلی چشم را بررسی کرد. وجود التهاب در قرنیه و سایر تغییرات غیر عادی در چشم به کمک این روش تشخیصی ارزیابی می شود. در صورت عفونی بودن چشم، قطره ای از اشک برای انجام تست های آزمایشگاهی مورد آزمایش قرار داده می شود.
نحوه درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه
نتایج به دست آمده از معاینات انجام شده و تست های آزمایشگاهی، علت التهاب قرنیه و همچنین نوع بیماری کراتیت چشمی را مشخص می کنند. پزشک متخصص پس از بررسی های دقیق بهترین روش درمانی را انتخاب می کند. متداول ترین روش برای درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه، تجویز دارو است. داروهای خوراکی یا قطره های چشمی شامل آنتی بیوتیک ها، اشک مصنوعی، چسب چشم و… هستند که در بهبود تورم او التهاب قرنیه نتایج مطلوبی دارند.
روش های پیشگیری از التهاب قرنیه
در اغلب موارد می توان با رعایت نکات ساده و کلیدی از بروز التهاب قرنیه پیشگیری به عمل آورد. از جمله روش های پیشگیری از التهاب قرنیه عبارتند از:
• خودداری از استفاده کردن از لنز به هنگام، خواب، شنا یا استحمام
• خودداری از تماس مستقیم دست ها و آب آلوده با چشم ها
• شست و شو و نگهداری درست از لنزهای تماسی با توجه به توصیه های پزشکی
• خودداری از مصرف قطره های تاریخ گذشته
• استفاده از عینک آفتابی در مواقع تابش نور شدید
• قرار دادن ویتامین A در برنامه غذایی مانند مصرف شیر و تخم مرغ
• رعایت بهداشت فردی
• خودداری از استفاده از مواد آرایشی تاریخ مصرف گذشته
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه پرداخته شد. التهاب قرنیه در دو حالت عفونی و غیر عفونی بروز پیدا می کند. تجویز داروهای قطره ای و پمادهای موضعی مهم ترین روش درمان بیماری کراتیت محسوب می شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان بیماری کراتیت یا التهاب قرنیه و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.