دلایل خونریزی شبکیه چشم
دلایل خونریزی شبکیه چشم
دلایل متعددی باعث خونریزی چشم می شوند که شناخت این دلایل می تواند کمکی برای جلوگیری از بروز این خونریزی ها باشد. شبکیه به عنوان یکی از اجزای مهم چشم شناخته می شود و ممکن است بنا به دلایلی با عارضه دردناک خونریزی مواجه شود. اغلب افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، دچار خونریزی شبکیه چشم می شوند. امروزه با دستگاه های پیشرفته از روش درمانی موثرتری برای درمان و پاک کردن خونریزی شبکیه چشم اشتفاده می کنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل خونریزی شبکیه چشم و همچنین نحوه درمان این عارضه بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روش های پیشگیری از خونریزی شبکیه چشم، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آناتومی شبکیه چشم
شبکیه در بین زجاجیه و مشیمیه از اجزای اصلی چشم قرار دارد و از مجموعه ای از سلول های حساس به نور و نرون ها تشکیل یافته است. این سلول ها به شکل های استوانه ای و مخروطی هستند، به طوری که سلول های استوانه ای، رنگ ها سفید و سیاه و سلول های مخروطی، سایر رنگ ها را تشخیص می دهند. به بخشی از شبکیه چشم ماکولا گفته می شود که در آن جا تجمع زیادی از سلول های مخروطی برای تشخیص رنگ ها وجود دارند. از دیگر اجزای شبکیه، رگ های عصبی هستند که می توانند در معرض مشکلات و بیماری ها، دچار پارگی شوند و در نهایت منجر به خونریزی شبکیه چشم شوند.

دلایل خونریزی شبکیه چشم
سایر علائم خونریزی شبکیه چشم
با خونریزی شبکیه چشم و پخش شدن خون در داخل چشم می تواند علائم و عوارض مختلفی به همراه داشته باشد. افرادی که تجربه خونریزی شبکیه چشم داشته اند، ممکن است هر یک از آن ها علائم متفاوتی را متوجه شوند. با وجود اینکه خونریزی داخل چشمی خیلی خطرناک نیست ولی در برخی موارد با درمان دیر هنگام، بیمار با کم بینایی یا نابینایی مواجه می شود. در این بخش از مطلب، در حالت کلی به علائم خونریزی شبکیه چشم می پردازیم.
- قرمز شدن بخش سفیدی چشم با پخش شدن خون در بخشی از چشم
- تاری دید و اختلال در بینایی
- بروز حالت مگس پران
دلایل خونریزی شبکیه چشم
دلایل متعددی باعث خونریزی شبکیه چشم می شوند. شایع ترین علتی که باعث خونریزی شبکیه چشم می شود، افزایش میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت است. به طوری که با ضعیف تر شدن کنترل قند خون، احتمال خونریزی چشم نیز افزایش پیدا می کند. خونریزی در ابتدا در سطح شبکیه ایجاد می شود و بلافاصله به لایه های دیگر ژل مانند کره چشم نیز نفوذ می کند. این انتشار خون معمولاً به طور ناگهانی و به سرعت اتفاق می افتد. در ادامه به سایر دلایل خونریزی شبکیه چشم اشاره خواهیم داشت.
• وارد شدن اجسام خارجی ریز و کوچک مانند گرد و غبار
• خیره شدن به یک نقطه و وارد شدن فشار بیش از حد به رگ های خونی و پارگی آن ها
• بلند کردن اجسام بسیار سنگین و خارج از توان جسمی
• تغییر فشار داخل چشم در اثر انجام تمرین های یوگا و…
• سرفه ها و عطسه ها و استفراغ ناگهانی
• وارد شدن ضربه های ناگهانی مانند تصادف یا افتادن
• ابتلا به بیماری دیابت
نحوه تشخیص علت خونریزی چشم
قرمز شدن چشم و بروز سایر علائم ناشی از خونریزی شبکیه چشم، علائم مهمی هستند که بیمار با مشاهده هر یک از آن ها بایستی به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه داشته باشد. پزشک پس از گرفتن شرح حال بیمار پیرامون ابتلا به بیماری های خاص یا انجام دیگر فعالیت ها، اقدام به معاینه داخل چشم می کند. برای انجام معاینات لازم با استفاده از دستگاه های چشم پزشکی، ابتدا با وارد کردن چند قطره به چشم، مردمک چشم را گشادتر می کنند تا مشاهدات کاملی انجام شود. در ادامه برای تشخیص نهایی علت خونریزی شبکیه چشم از تست های آزمایشگاهی مانند سونوگرافی چشم و سی تی اسکن استفاده می کنند.
نحوه درمان خونریزی شبکیه چشم
پس از ارزیابی نتایج حاصل از تست های آزمایشگاهی و شناسایی علت خونریزی چشم، پزشک نسبت به کنترل و درمان خونریزی اقدامات لازم را انجام می دهد. رایج ترین روش درمان خونریزی شبکیه چشم، استفاده از روش لیزر درمانی است. در این روش، با تاباندن پرتوهای لیزر به شبکیه چشم، علاوه بر پاک کردن خون از روی سطح چشم، بافت رگ های خونی آسیب دیده را نیز ترمیم می کنند. لیزر درمانی نتایج مطلوبی به همراه دارد که بیمار با رعایت برخی نکات ساده و جلوگیری از خونریزی مجدد شبکیه چشم می تواند به بهبودی قابل قبولی برسد. در برخی موارد نیز پس از خونریزی شبکیه، خون جذب چشم می شود و بافت ها شروع به ترمیم می کنند و نیاز به روش درمانی خاصی ندارند.

دلایل خونریزی شبکیه چشم
روش های پیشگیری از خونریزی شبکیه چشم
همان طور که پیش تر بیان شد، از مهم ترین دلایل خونریزی شبکیه چشم افزایش میزان قند خون است. برای کنترل این عارضه می توان با استفاده از روش های ساده، پیشگیری های لازم را انجام داد. در حالت کلی، روش های پیشگیری از خونریزی شبکیه چشم عبارتند از:
- داشتن برنامه غذایی سالم
- داشتن برنامه ورزشی سالم
- کنترل منظم سطح قند خون
- خودداری مصرف سیگار و سایر دخانیات
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علت خونریزی شبکیه چشم و نحوه درمان آن پرداخته شد. ابتلا به دیابت و افزایش قند خون، وارد شدن گرد و غبار، خیره شدن به یک نقطه، بلند کردن اجسام سنگین و تغییر فشار چشم به عنوان مهم ترین دلایل خونریزی شبکیه چشم شناخته می شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل خونریزی شبکیه چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.